Kipaş Holding’in Kalbi; İplik

Türkiye’nin iplik ve tekstil üreticilerinden Kipaş Holding, üretim kapasitesini arttırdı. Türkiye iplik üretiminin yüzde 10’luk kısmını tek başına gerçekleştiriyor

  19 Mart 2013 06:24 Salı
Kipaş Holding’in Kalbi; İplik

Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin en önemli iplik üreticilerinden Kipaş, 2011 yılında üretim kapasitesini arttırmaya devam etti. Kipaş Holding geçen yıl 300 bin iğ ring, 20 bin rotor open –end rakamına ulaşan Kipaş Holding, ipliğin yanı sıra birçok tekstil segmentinde üretim gerçekleştiriyor. Holding, 120.000 m² kapalı alanı, 335 adet dokuma makinası, 1500 çalışanı ile yıllık 20 milyon metre non-denim (denim dışı) ve 30 milyon metre denim kumaş üretimi de gerçekleştiriyor. Türkiye’nin yıllık iplik üretiminin de yüzde 10’luk kısmını tek başına gerçekleştiren Kipaş kumaş üretim tesisleri, başta pamuklu olmak üzere, tüm elyaf gruplarından üretilen kumaşları içeren zengin bir üretim portföyüne sahip bulunuyor.

Kahramanmaraş’ın ilk holdingi olma özelliğini de taşıyan Kipaş, iplik üretiminde 200.000 metrekare kapalı alanı, 205.000 iğ kapasiteli 5 adet ring iplik fabrikası, 20.500 rotor kapasiteli 3 adet open end iplik fabrikası ve deneyimli 2000 çalışanı ile günlük 300 ton iplik üretimi gerçekleştiriyor. Kipaş Holding’e bağlı iplik üretim tesisleri, sektörde her zaman kaliteli üretimi, zamanında teslimatı ve müşteri odaklı çalışmaya önem veren yapısıyla, dünyanın önemli iplik tedarikçileri arasında yerini alıyor. Türkiye’nin önemli iplik üreticilerinin başında gelen Kipaş Holding İplik İşletmeleri Grup Müdürü Ahmet Duygal, çalışmaları hakkında Textil Dünyası’na açıklamalarda bulundu.

Üretimin Yüzde 30’luk Kısmı İhraç Ediliyor

Sektörün tüm iplik ihtiyaçlarını karşılayacak ürün yelpazesine sahip olduklarını belirten Ahmet Duygal, karde, penye, kompakt, core spun, şantuklu, open end, sentetik ve karışımlı, boyalı, katlı ve teknik iplikler gibi çeşitlerde üretim yaptıklarını söyledi. Duygal ayrıca Kipaş’ın ürettiği iplikleri; erkek, bayan ve çocuk giyim, denim, döşemelik kumaş, çarşaf, ev tekstili, battaniye, spor giyim, havlu, perdelik, çadır, branda, endüstriyel kumaş ve teknik kumaş üreten örme ve dokuma üreticilerine sunduğunu vurguladı. Yapılan üretimin yüzde 30’luk kısmını direkt olarak ihraç ettiklerini ifade eden Duygal, sözlerine şöyle devam etti; “İhracattan geriye kalan kısmın yüzde 30’unu denim- non ve denim üretimimizde, yüzde 40’lık kısmını ise iç piyasadaki diğer ihracatçı firmalara satıyoruz. 2011 yılında üretim kapasitemiz grup olarak 300 bin iğ ring, 20 bin rotor open –end sayısına ulaştı. Geçen yıl 75.000 ton karde, penye, sentetik, kompakt üretimi; 40.000 ton open-end ipliği üretimini yakaladık. Türkiye iplik üretiminin yüzde 10’luk kısmı grubumuzca sağlanıyor.”

İplik işletmelerinde Rieter, Marzoli, Zinser, Trützschler ve Schlafhorst marka makinaları kullandıklarını hatırlatan Duygal; “160 adet 205.536 iğlik ring makinesiyle günlük 121 ton; 47 adet 17.592 rotorluk open end makinesiyle günlük 132 ton üretim gerçekleştiriyoruz” dedi. Hammadde ihtiyacının öncelikle kaliteli ürün ve hızlı hizmet verebilen tedarikçilerden, maliyetlerine uygun olarak seçildiğinin altını çizen Duygal; “Yurtiçinden ve yurtdışından kullanım alanlarımıza göre ihtiyacımızı karşılıyoruz” ifadesini kullandı. Duygal sözlerini şöyle sürdürdü; “Gelişen teknolojiyi her daim takip eden bir firma olarak, kaliteden ödün vermeden ulusal bilinç ile alımı yapılacak olan elyafın, yurtiçinde üretimi varsa ve satın alma politikamıza uygun hizmet veriyorsa tercihimizi bu yönde kullanıyoruz. Yurtiçinde üretimi olmayan cupro, tencel, viskon gibi elyafları yurtdışından tedarik ediyoruz.”

Sektördeki yabancı makine alımları ile ilgili de sorumuzu yanıtlayan Ahmet Duygal; “Teknolojiyi yakalayan Avrupa ülkelerinde üretilen makinalar tercih ediliyor. İyi kalite, hızlı üretim politikamız gereği yapmış olduğumuz makine alımları da bu politikanın sonucudur” diye konuştu. Teknolojik makinalar ile yapılan üretimlerde yüksek kalite oranlarını yakaladıklarını vurgulayan Duygal; “Bu sebeple Kipaş Holding olarak gerek yeni yatırımlarımızda gerekse mevcut makinaların modernizasyonunda en son teknolojiyi satın almaktayız” dedi.

Kriz Dönenimde Peşin Çalıştık

Küresel anlamda sektörün zaman zaman sıkıntılar yaşadığına da vurgu yapan Duygal şunları söyledi; “Küresel finans krizinde Türk bankacılık sisteminin yapısı sağlam olduğu için bizler bu konuda fazla etkilenmedik ancak tedbir olarak satışlarımızı ve satışlarımızı mümkün olduğunca peşin bazda yapmaya, gayret ettik. Uzun süreli taahhütlere girmedik. Satışlarımızın peşin veya maksimum 60 gün vadeli olması dolayısıyla nakit sıkışıklığı problemi ile karşı karşıya kalmadık. Çünkü olası bir finans sıkışıklığı ile karşılaşmak istemedik. Bu sıkışıklığın ardından gelen, 2011 yılında finans sektöründeki rahatlamaya paralel olarak yeni yatırım kararları aldık. Almış olduğumuz bu yatırım kararlarımızı tek bir sektörde değil tekstil, enerji, kağıt, çimento gibi değişik alanlara yaydık.”

AR-GE Çalışmalarına Hız Verilmeli

Krizden sonraki dönemde hükümet tarafından getirilen ek vergiler konusunda cari açığı önleyen yapıda olduğunun altını çizen Duygal, yurt içinde emek ve enerjinin daha değerli hale geldiğini ve Türk parasının daha çok değer kazandığını söyledi. İplik sektörünün geleceği açısından da değerlendirmelerde bulunan Duygal sözlerini şöyle tamamladı; “İplik sektörünün gelişimi için geçmiş yıllarda Avrupa’da olduğu gibi, ekonomik ömrünü tamamlamış makinaların bize göre daha Doğu’da olan ülkelere çıkmasında gerekli kolaylıkların sağlanması gerekiyor. Yurt içinde kullanılmış makine ithalatında mümkün olduğunca kısıtlamaya gidilmesine ve şu anda Türkiye ‘de üretilen ipliklerdeki yüksek verimlilik, kalite anlayışının giderek artması için AR-GE çalışmalarına daha da hız verilmesi kritik önem taşıyor. Yeni teknik tekstillerin yayılması için bu önemli bir etkendir. Bilindiği üzere teknik tekstil belirli bir alt yapıya ulaştıktan sonra AR-GE birimi tarafından desteklenmesi gereken büyük bir bilgi birikimi ve büyük bir harcamadır. Bunun teşviki de oldukça önemlidir.”

Kipaş’ın ilkleri başlatma tarihi…

1986, Kahramanmaraş'ın ilk Open-End Tesisi

1989, Kahramanmaraş'ın ilk Dokuma Tesisi

1992, Kahramanmaraş'ın ilk İplik Büküm Tesisi

1994, Kahramanmaraş'ın ilk İplik Boya Tesisi

1996, Kahramanmaraş'ın ilk Dokuma Kumaş Boya Tesisi

1997, Kahramanmaraş'ın ilk Fabrika düzeyinde Konfeksiyon Tesisi Bozkurt

2003, Kahramanmaraş'ın ilk Denim Tesisi

2006, Kahramanmaraş'ın ilk Holding'i


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.