ITMF’nin (Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu) Pamuk Kontaminasyon (yabancı maddelerin karışması-kirlenme) Araştırması 2011Raporu’na göre pamukta, 2009 yılı ile karşılaştırıldığında yabancı maddeler, yapışkan ve tohum zarfı fragment düzeyinde artış yaşandı. Raporda, son yıllarda yaşanan gelişmelerden sonra, ham pamukta yabancı madde, yapışkanlık ve tohum fragmentleri nedeniyle dünya pamuk iplik eğirme endüstrisinde ciddi sorunlar yaşandığı belirtiliyor. Her yıl ITMF tarafından hazırlanan rapor, 24 ülkede 119 iplik fabrikasında yapılan araştırmayı ve 71 farklı pamuk yetiştirmeyi kapsıyor.
2009 yılında yapılan araştırma ile karşılaştırıldığında, dünyadaki iplik fabrikalarından alındığı için kontamine pamuk düzeyi ılımlı ya da ciddi şekilde yüzde 22’den 23’e çıktı. Kontaminasyon kapsamına yakından bakıldığında değerlendirilen pamuklanın yüzde 7’ si bazı yabancı maddeler yüzünden ciddi şekilde kontamine olduğu görülüyor. 2009 yılında bu oran yüzde 6 idi. Ilımlı bir şekilde kontamine olmuş pamuk oranı 2009 yılında yüzde 15 iken, 2011’de yüzde 16’ye çıktı.
Kontaminasyonu oluşturan unsurlara bakıldığında katranın 2009 yılında yüzde 4 iken 2011’de yüzde 5’e çıktığı görülüyor. Yaprak, deri, kağıt, tüy gibi organik unsurlar ise yüzde 42’den yüzde 51’e yükselmiş. Diğer önemli kontaminasyon unsurları ise yüzde 31 ile inorganik maddeler, yüzde 30 pamuktan yapılmış kumaşlar, yüzde 29 plastik ürünler ve yüzde 29 plastik filmler bulunuyor. ITMF’nin araştırmasında en kontamine olan pamuk bölgeleri olarak da Hindistan, Nijerya, Zimbabwe, Çin ve Türkiye öne çıkıyor. En temiz ham pamuk üretilen bölgeler olarak ise ABD (Teksas, Arizona, Pima, Memphis ve Kaliforniya), Suriye, Benin, Brezilya, İspanya, Arjantin, Yunanistan ve Avustralya sayılıyor.
Yapışkanlık Önemli Oranda Arttı
İplik fabrikalarından alınan örneklerde 2009 yılında rekor denilebilecek bir düşük seviye olan yüzde 16’larda görülen pamuktaki yapışkanlık oranı 2011 yılında sert bir çıkışla yüzde 20’lere ulaştı. Bu durum küresel pamuk ipliği endüstrisinde ciddi bir problem olarak ele alınıyor.
Pamukta kaliteyi etkileyen yapışkanlıktan etkilenen ülkeler arasında Hindistan, Suriye, ABD (California, Pima), İspanya, Mali, Özbekistan yer alıyor. Buna karşın yapışkanlıktan en az etkilenen ülkeler arasında Arjantin, Türkiye (İzmir), ABD (Arizona), Mısır (Giza), Hindistan (J-34) ve ABD (Texas) bulunuyor.
Tohum Zarfı Fragmenti de Sıçradı
2011 Pamuk Kontaminasyonu Araştırmasında tohum zarfı fragmentlerinin de dünya genelinde iplikçiler için pamuk yetiştiriciliğinde bir sorun olarak öne çıktığı görünüyor. İplik üreticilerinin 2009’da 31’i pamuk yetiştirirken tohum zarfı fragmenti nedeniyle kayıp yaşadığını belirtirken, 2011’de bu rakam yüzde 38’e çıktı.
Tohum zarfı fragmentlerinden etkilenen bölgeler arasında Nijerya, Hindistan (Hindistan –Diğer, MCU-5, Shankar-4/6, J-34), ABD (Güney Doğu, Kaliforniya), Fildişi Sahili ve Türkiye’nin ismi sayılıyor. Bu durumun daha az hissedildiği (yüzde 20’den az) yerler arasında ise; Avusturalya, Benin, Hindistan (Diğer), Pakistan (Diğer) ve ABD (Kaliforniya, Teksas) belirtiliyor.