Örgü, denim,konfeksiyon,örgü boya, dokuma, dokuma boya,denim ve spor giyim alanında da faaliyet gösteren Matesa Tekstil, iplik üretimdeki artışla dikkat çekiyor. Firma, örgü ve dokuma sektöründe iplikten kumaşa, 3 dikey entegrasyona sahip bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ithal dokuma kumaşlara getirilen ek vergilerden sonra, sektörde yaşanan canlanma Matesa’ya da olumlu etki yaptı.
Kemal Küçük yönetiminde faaliyet gösteren Avrupa’nın en güçlü tekstil firmalarından Matesa Tekstil, bugün 350.000 metre kare açık, 305.000 metre kare kapalı alanı ile faaliyet gösteriyor. Firma, 1989 yılında Maraş’ta bir iplik işletmesi olarak kuruldu. 23 yıldır üretim hayatına devam eden Matesa, iplik haricinde faaliyet alanlarını da genişletti. İplik fabrikaları, örme ve dokuma tesisleri, en nihayetinde örme ve dokuma boya fabrikaları Matesa bünyesinde tam entegre olarak faaliyet göstermeye başladı. Dokuma kumaşlara ve ipliklere getirilen ek vergilerin de olumlu etkilediği Matesa, bütün üretim faaliyetlerini de arttırdı ve tam kapasite çalışmaya başladı.
7 iplik fabrikasına sahip olan Matesa, fabrikaların da yüzde 100 pamuk, melanj, viskon, polyester-viskon, pamuk-polyester, akrilik-pamuk karışımlı iplikler üretiyor. İplik işletmeleri örme ve dokuma fabrikalarının tüm iplik ihtiyacını karşılarken, müşterilerine de her siparişte aynı kaliteyi yakalama imkanı sağlıyor. Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda tercih edilen bir markaya dönüşen Matesa, üretiminin önemli bir kısmını Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor. Kalite anlayışının üst düzeyde olduğu firmada iplikten kumaşa, kumaştan konfeksiyona üretimin her aşamasında AQL standartları uygulanıyor. Matesa Tekstil sahip olduğu “ISO 9001:2000, OEKO-TEX, BELCORO ve SANTEX kalite standartları ile yüksek kalite anlayışını belgelendiriyor. Firma uluslararası kalite standartları ile de göz dolduruyor.
2011 Yılı İplik Üretim Kapasitesi Arttı
İplik üretiminde 4’ü Open End (OE) ve 3’ü Ring olmak üzere, 7 fabrikayı bünyesinde bulunduran Matesa, OE düz iplik, Ring karde iplik, Ring penye iplik, OE şantuklu iplik, Ring şantuklu iplik, Ring multicount iplik, Ring core yarn, Ring kompakt iplik, Ring şantuk-lycra, Katlı iplik gibi bir çok çeşitle tadarik sağlama gücüne sahip bulunuyor. Matesa’nın 7 parkura ayırdığı makine parkında ise toplamda 93 adet iplik makinesi bulunuyor. Bunların 32 tanesini Open end iplik makinesi oluştururken, 61 tanesi de ring makinesinden oluşuyor. Firma, 32 Open end’den 9.536 rotor sayısına ulaşırken, 61 Ring’den de 78.672 İğ üretebiliyor. Böylece toplamda 88.208 iğ ve rotor sayısını yakalıyor.
2007 yılından itibaren kompakt iplik üretimine de başlayan Matesa, İplik büküm hatlarında ayda 135 tonu aşkın iplik bükümü yapılıyor. Bu hatlarda 100/2 ye kadar iplik bükümü yapılabiliyor. 2011 yılında iplik üretim kapasitesini 25.000 ton seviyesine çıkaran firma, yaklaşık olarak yüzde 40 oranında ihracat gerçekleştirerek küresel anlamda da gücünü kanıtlıyor.
Hammadde Tedariği Tüm Bölgeleri Kapsıyor
Üretim faaliyeti gösterdiği bütün segmentlerde toplamda 3.000’e yakın çalışanı bulunan firma, ürettiği iplikleri örgü, dokuma, denim bölümlerinde kullanıyor. Fabrikasında çok çeşitli aralıklarda iplik üretimi yapan Matesa, hammadde ihtiyacını hem yurt içinden hem de yurt dışından sağlıyor. 2010-2011 yılında yüzde yetmiş oranında ithal pamuk kullanan firma 2011-2012 senesinde ise, elyafları çeşitli bölgelerden tedarik etmiş. Pamukta toplam ithalatının yüzde 50 oranındaki kısmını ülke içinden tedarik ederken, yüzde 35’ini ABD’den, yüzde 10’unu ise Yunanistan’dan ithal etmiş.
Sentetik elyafa kapsamında, polyester gereksinimlerini yüzde 90 oranında iç piyasadan sağlayan Matesa, yüzde 10’unu dışarıdan satın almış. Viskon’da ise yüzde 100 ithalat göze çarparken, bu alımların yüzde 50’si İspanya’dan, yüzde 40’ı ise Çin’den karşılanmış. Tencel’in yüzde 100’ünü Avusturya’dan alan Matesa, Cupro’nun da tamamını Japonya’dan tedarik etmiş. Flament ihtiyacının ise bir bölümünü yurtiçinden, bir bölümünü de yurt dışından karşılamış. pamuk balyalarının elyaf standartlarını analiz ederek iplik tesislerinde işleme alan Matesa, hem Türkiye hem de dünyadan aldığı pamuklarda oldukça seçici davranıyor.
Teşvik Yasası, Yatırımları Engelliyor
Firma yetkilileri dergimize yaptıkları açıklamada, Türkiye’de klima santralleri haricinde iplik sektörüne hizmet eden yerli makine üreticisi bulunmadığı için makine parkının yabancılardan oluştuğu açıkladı. Küresel krizin şirketi az da olsa etkilediğini belirten yetkililer; “2011 yılında pamuk fiyatlarının görülmemiş derecede yüksek seviyelerde gitmesinden dolayı tesislerimiz tam kapasite çalışmamıştır. Ancak 2011 yılının 4.çeyreğinden itibaren iyileşme başlamıştır” şeklinde açıklamada bulundu.
İplik üretiminde en önemli faktörün elektrik fiyatları olduğunu vurgulayan yetkililer şunları ifade etti; “5084 sayılı teşvik yasasına benzer bir teşviğin tekrar gündeme gelmesi iplik sektörünü rekabet edilir bir hale getirecektir. 2012 yılı için beklentilerimiz yeni açıklanacak teşvik yasasında tekstil sektörünün de göz önünde bulundurulması ve ayrıca yeni değişecek olan sendika yasasının İşçi- İşveren barışını koruyacak şekilde olmasını bekleriz. Bu beklentilerimizi görmeden yeni yatırımlar düşünmüyoruz.”