İplik numarasında toplam şeffaflık ve hassasiyet, iplik ticareti ve iplik işlemesinde en önemli kalite parametresi olarak kabul edilmektedir. İplik numarasındaki en hafif bir sapma bile, bitmiş ürünün kalitesini etkileyecek ciddi kumaş hatalarına neden olabilir. O nedenle, bu parametrenin kontrolü oldukça önemlidir. Hiç olmamasındansa herhangi bir kontrolun olması iyidir ve standart manuel metotlar da bu kategoriye dahildir. Kesin iplik numarasının otomatik ölçümü USTER® TESTER 6 ile FA Sensörü kullandığında daha hızlı, güvenilir ve kolaydır. Bu yüksek hızlı çözümün ne kadar hassas olduğuna dair sorulara gereken cevabı ise Avrupa ve ABD’de iki iplikhanedeki detaylı test rejimleri verdi.
İpliklerin pazarlanması, diğer herhangi bir ürün alanında geçerli olan aynı 3 başarı faktörünün dikkatli kontrolünü gerektirmektedir; kaynak, maliyet ve kalite. Kalite söz konusu olduğunda, iplik numarası başarılı bir anlaşmayı yapabilecek ya da bozabilecek anahtar parametre olduğundan, iplikçiler her türlü potansiyel hasar verici varyasyonun güvenilir şekilde gözlemlemesinde çok dikkatli olmalıdır.
Numara ölçümünün klasik manuel metodu, iki araç gerektirir; bir iplik reeli ve bir denge. İşlem yavaş, emek-yoğun ve insan hatasına maruzdur. USTER® TESTER 6 ile FA Sensörü kullanan otomatik seçenek ise hızlıdır ve 800 m/ dakikalık hıza sahiptir. Aynı zamanda tek operatöre ihtiyaç duyar ve insan hatası riskini ortadan kaldırır. Otomatik numara ölçümünün bu avantajları inanılmaz ancak sonuçların doğruluğu en önemli konuların başında geliyor. Testin yapıldığı iki iplikhanede de ele alınan zorluk bu oldu.
Avrupa Menşeli Bir İplikhanede UzunVadeli Deneme
Uster Technologies bünyesinde çalışan ve USTER® TESTER 6‘nın hassasiyeti üzerine Avrupa’da bir iplikhanede deneme yürüten Tekstil Teknoloğu Wolfram Soell,“İplik numarası gibi önemli bir kalite parametresinin test sonuçlarının yakından sorgulanması beklendik bir durum.” sözlerine yer verdi.
Buradaki müşterinin elinde, iplikhanenin laboratuvarında iplik numara hassasiyetinin uzun vadeli gözlemi için her hafta test edilmiş bir referans bir ipliği bulunmaktaydı. Deneme, Ocak 2017’den Ağustos 2017’ye kadar sürdü ve ilk ay boyunca testler hem 400m/dakika hem de 800 m/dakika hızlarında yapıldı. Kısa sürede, ölçüm sonuçlarının test hızından bağımsız olduğu görüldü ve böylelikle testler 800 m/dakika hızlarında yapılmaya devam edildi. Deneme süresi boyunca yüzde 100 taraklanmış pamuk, Ne 30 ring iplik için elde edilen sonuçlar minimal varyasyon gösterdi.
Manuel ve Otomatik Metotların Karşılaştırılması
Bu sonuçların uzman analizleri, iplik numarası ölçümü için FA Sensörü’nün mükemmel hassasiyetini gösterdi. Ne var ki güvenilir hassasiyetinin ideal kanıtı, standart manuel metot ile doğrudan kıyaslama ile elde edilebilirdi. Bu ise, Amerikalı bir müşterinin yeni bir USTER® TESTER 6 kurulumundan sonra 4 haftalık bir periyotta; 5 paketli 32 farklı ipliği ölçerek başlatmış olduğu deneme ile organize edildi. Uster’in Kuzey Carolina’da yer alan alt kuruluşunda Tekstil Laboratuvar ve Eğitim Müdürü olarak görev yapan Raul Thomas, “13 numunenin ön testinde, FA Sensörü standart numara belirleme metoduna kıyasla ortalama Ne 0,1 fazla sonuç verdi. Test tekrar edildiğinde test ortalaması Ne 0,1 daha hafifti. Böylelikle genel itibari ile iki metot da birbirine oldukça yakındı.” sözlerine yer verdi. FA Sensörü, neredeyse bütün testlerde standart metoda kıyasla daha az varyasyona sahipti.
Hassasiyet ve Daha Fazlası
Bu çalışmaya dahil olan tüm taraflar, bu denemelerin yapılmasından ve sonuçlarından oldukça memnun kaldı. Uster için, kullanım kolaylığı açısından müşterilerden gelen olumlu geribildirimler de oldukça tatmin ediciydi. Denemelerdeki iplikçiler, bu testler için önceden belirlenmiş iplik uzunlukları yelpazesi için uluslararası standartların entegre edilmiş olmasını olumlu karşıladı. Böylelikle, en hassas iplik numara belirlenmesi temin edilmiş oldu. USTER® STATISTICS in dünya genelindeki kıstasları aynı zamanda iplik numara varyasyonlarının otomatik karşılaştırması için geliştirilmiş ve entegre bir bilgi sunar. USTER® TESTER 6 ile FA ölçümü düzgünlük, kusurluluk ve tüylülük gibi diğer ölçümlerle de eşzamanlı olarak yürütülür. Sonuç olarak iplik numarası testleri daha fazla doğruluk verecek şekilde daha fazla ölçüme dayanır. Bu kapsamlı çifte zorluğu geçen FA Sensörü, iplikçilere ve müşterilerine optimum kumaş görüntüsünün nihai garantisini verebilir.