Hint Pamuk Sektörü, Çin Baskısına Direniyor

Asya, Latin Amerika gibi gelişmekte olan birçok piyasada önemli adımlar atan Texprocil, Çin’in stok baskısına rağmen Avrupa Bölgesi’ndeki ihracat oranını artırmayı hedefliyor

  22 Mayıs 2013 21:20 Çarşamba
Hint Pamuk Sektörü, Çin Baskısına Direniyor

Kar amacı gütmeyen ve özerk yapıya sahip olan Texprocil (Hindistan Pamuk Tekstili İhracatı Geliştirme Konseyi), Hint pamuk tekstili ihracatının uluslararası anlamda temsilcisi konumunda yer alıyor. 1954 yılında kurulan konseyin faaliyetleri arasında; uluslararası fuarlar düzenlemek, alıcı satıcı görüşmeleri, Hint tekstili ve firmaları hakkında bilgi verme, potansiyel yeni pazarların tespiti, denizaşırı ticaret delegasyonları oluşturmak ve vergi, gümrük engeli gibi genel sıkıntılardan Hint ihracatçılarını korumak bulunuyor. Konsey, Hindistan iç pazarıyla ilgili olarak ise Hint hükümeti ile ihracat üzerine politikalar geliştirmek ve ihracat sonrası vergi iadesi sağlamak ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Texprocil’in diğer faaliyetleri arasında, ikili görüşmelerde hükümete yardımcı olarak iç bakış açısı sağlamak, hükümetin çeşitli prosedürleri ve politikalarını anlamaları için üyelerine yardımda bulunmak ile ithalat-ihracatta oluşan trend ve bilgileri üyelerine sağlamak bulunuyor.

Uluslararası pazarlarda Hint tekstil sanayisinin güvenilir pamuk tekstilleri kaynağı olduğuna yönelik tezin savunucusu Texprocil’in ürün portföyünde, ham pamuk, pamuk ipliği, pamuk kumaşlar ve pamuktan yapılma Hint ürünleri yer alıyor. Bu ürünlerin dünyada 180’den fazla ülkeye ihracatını kolaylaştıran konsey, faaliyetleriyle satış rakamlarına da etki ediyor. Konseyin çalışmalarıyla desteklediği Hint Tekstil ve Giyim Sektörü üreticileri satışlarının 2012-2013 yılında 32,8 milyar Dolar ve pamuk tekstilleri ihracatının da 9,5 milyar Dolar seviyesine gelmesi bekleniyor.

Hint Pamuk Pazarı Yüzde 8,26 Büyüyecek

Üretim verileri, Hindistan pamuk piyasası ve küresel pamuk sektörüyle ilgili Textotex’e açıklamalarda bulunan Texprocil Yöneticisi Manikam Ramaswami, Hindistan’ın piyasaya malzeme güvenilirliği ile kaliteli ürünler sağlaması nedeniyle dünya tekstil piyasasında önemli konuma sahip olduğunu belirtti. Ramaswami, sürekli artan küresel beklentileri karşılamak için yenilik ve altyapı geliştirme olanakları sağladıklarını söyledi.

Gelişmekte olan piyasalarda payını artıran Hindistan’ın, gelişmiş ülkelerdeki pazarlarda da etkinliğini artırdığını dile getiren Ramaswami, genel pamuk üretim-tüketim verileri ile ilgili olarak; “Koton elyaf üretiminde geçen yıla göre hafif bir düşüş görüldü. 2012-2013 için pamuk tüketimi yaklaşık 26 milyon balya iken, üretiminin yaklaşık 32 milyon balya (her biri 170 kg) olduğunu söylemek mümkün. Bunun dışında iplik, kumaş ve diğer işlenmiş ürünlerin nihai olmayan verilere göre yüzde 8.26 gibi genel bir büyüme kaydetmesi bekleniyor” dedi.

‘Türkiye’nin 3. Büyük Tedarikçisiyiz’

Türkiye’nin 2012 yılında 11 milyar Dolar değerinde tekstil ve giyim ürünü ithal ettiğini ve bunun 9,01 Milyar Dolarlık kısmının tekstil ürünlerinden oluştuğunu belirten Ramaswani, Hindistan’ın 2012 yılı verilerine göre yüzde 7,74’lük paya denk gelen 697 milyon Dolar ile Türkiye’nin üçüncü büyük tedarikçisi konumunda olduğunu söyledi. Türkiye’nin 1,65 milyar Dolarlık pamuklu tekstil ürünü ithalatında Hindistan’ın payının yüzde 5,4’lük oranla 89 milyon Dolar olduğunu kaydeden Ramaswani, Türk-Hint tekstil sektörüyle ilgili; ”Edindiğimiz bilgiye göre, Türkiye’nin dünyadan ham pamuk ithalatı 2011 yılında 1,8 milyar Dolar iken, 2012 yılında 1,2 milyar Dolar’a düştü. Karşılaştırma yapıldığında Hindistan ithalatı ise 2011’de 32 milyon Dolar iken, 2012’de 8 milyon Dolar’a düştü. Hindistan, Asya, Latin Amerika gibi gelişmekte olan piyasalarda önemli adımlar attı. Avrupa’ya geçiş için köpri konumunda olan Türkiye pazarında mutlaka doğru işler yapmalıyız. Avrupa pazarındaki sürdürülebilir başarı için, Türk pazarındaki çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. ”

Hindistan - Türkiye Pamuk İpliği İthalatı Sorunu Çözüldü

Türk Tekstil ve pamuk üretimiyle ilgili beklentilerini aktaran Ramaswani, Türkiye ve Hindistan arasında yaşanan pamuk ipliği ithalatı politikası sorununun çözüldüğüne dikkat çekerek, gerçekleşen DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) görüşmelerinde konseyin Hindistan’ı temsil ettiğini söyledi. Görüşmeler sırasında kararlı tutumlarının da etkisiyle 31 Aralık 2012’den itibaren Türkiye’nin Hindistan’dan pamuk ithalatında uygulanan koruma kotalarının kaldırıldığını belirten Ramaswani, bu durumun Hintli ihracatçılara Türkiye pazarlarında paylarını artırma için iyi bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Fiyatlar Çin’deki Pamuk Stoğuna Bağlı

Küresel pamuk pazarının geleceği hakkında da açıklamalarda bulunan Ramaswani, elyaftaki artışa rağmen pamuk ve pamukla alakalı diğer elyafların fiyatının, gelecekteki pamuk büyüme trendini belirleyecek ana etmen olacağına dikkat çekti. Bu durumun Türk üreticilerine olumlu yansıyacağına işaret eden Ramaswami, ürünlerde ki fiyat dalgalanmasının, piyasadaki pamuk stoğunun yaklaşık yüzde 60’ını elinde bulunduran Çin’in politikasına bağlı olduğunu belirtti.

Ramaswami konuşmasını şöyle sürdürdü; “Hindistan’daki pamuk üretim alanını genişletmek için, üretime engel olan faktörlerle savaşıyoruz. Üretimdeki artış, sulama yöntemleri, gübre, mikro besin maddeleri, böcek ve hastalıkları engelleyici önlemler için üretim teknolojilerindeki gelişmeleri üreticilerle paylaşıyoruz. Tüm bu başarılı politikalara rağmen, dünyanın dört bir yanından diğer pamuk üreticileri gibi, Hindistan da Çin’in büyük stok oranları karşısında pamuk fiyatları dengelemesi sorununa maruz kaldı. Buna rağmen, son bir kaç ay içinde zayıf Hint Rupisi’nin yardımıyla, Hint pamuk fiyatlarında bir istikrar ve sabitlenme yaşandı.”

Uluslararası Alanda En Çok Tercih Edilen Elyaf; Pamuk

Bu dönemde Hindistan’ın uluslararası Pazar alanlarında istenilen düzeyde olmasa da çalışmalarını sürdürdüğüne işaret eden Ramaswami, Hint pamuk fiyatlarının uluslararası genel ortalama çizgisinde seyrettiğini hatırlattı. Küresel pamuk fiyatlarının talepteki küçük artış ve hali hazırdaki stokların sabitlenmesiyle durağan bir seyir izlediğini kaydeden Ramaswami; “Çin’in pamuk stoklama politikası veya Hint hükümetinin kendi iç pazarındaki yeterli stok miktarını korumak için pamuk ihracatını kalibre etme politikası, şu an dünya pamuk ticaretinde doğrudan bir etkiye sahip olmayabilir” dedi.

Bu bağlamda pamuk sektörünün gelecekte de önemli ithalat-ihracat ürünü olacağına dikkat çeken Ramaswani, pamuğun doğal özelliklerinden dolayı etkisini yitirmeyeceğini söyleyerek sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Pamuk dünyanın en fazla kullanılan çok amaçlı yumuşak, dayanıklı, hafif ve sıcak elyafıdır. Diğer yandan yapay elyaf talebi de dayanıklılık ve bakım kolaylığı sebebiyle kademeli olarak artmaktadır. Ayrıca dünyada birçok tekstil uygulamasında kullanım alanı bulan muz, bambu vs. gibi şeylerden yapılan doğal elyafların gelişiminde önemli adımlar atılmıştır.  Hala pamuk çeşitleri farklı formlarında en çok tercih edilen elyaf olma özelliğini kaybetmemiştir. Bunu sadece incelik ve yarattığı hisse değil aynı zamanda sürdürülebilir ve ekoloji dostu özelliklerine borçludur.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.