Dünyanın önde gelen uluslararası standart belirleyicileri tarafından geliştirilen GOTS
2019 yılında yüzde 19 büyüyerek sürdürülebilirlik alanında bir çözüm olarak görüldüğü teecillenmiş oldu. GOTS onaylı işletmelerin sayısı 35% arttı, 70 farklı ülkede yeralan işletmelerin sayısı, 5 bin 760’dan 7 bin 765’e çıktı. Bu artış hem üretim, hemde tüketim bölgelerinde görüldü. 2019’da en fazla artış Hollanda Bangladeş, İspanya ve Türkiye olarak kaydedildi.
GOTS Genel Müdürü Claudia Kersten yüzde 19’luk büyüme oranına ilişkin “Bu muazzam büyüme, organik elyaftan son ürüne kadar GOTS’un bütünsel sürdürülebilir bir çözüme hizmet ettiğini göstermektedir. Her gün daha fazla GOTS sertifkasyonu alan operasyonların ve ürünlerin sayısının çoğalması aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmayada katkıda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de GOTS Onaylı Şirketlerin Sayısı Yüzde 61 Arttı
Türkiye 2019’da ekoloji ve sosyal sorumluluklar alanına olan bağlılığını ve ilgisini bir kez daha kanıtladı ve GOTS onaylı işletmelerin sayısını 61% artırarak dünya çapında 4’üncü büyük ülke oldu. 2019’da ilk bölgesel aktivite olarak düzenlenen seminer, endüstri ve GOTS arasında ilişkilerin artışına tutarlı ve aynı zamanda verimli bir etkileşimin oluşmasına katkıda bulundu. Sürdürülebilir kalkınmaya yönelik büyüme, dünyanın geri kalanına paralel olarak Türkiye'de de hissedildi.
GOTS Sertifikalı Şirketlerin Sayıları:
Hindistan: 2411
Bangladeş: 1194
Türkiye: 858
Almanya: 565
Çin: 448
İtalya: 444
Portekiz: 301
Pakistan: 276
USA: 147
UK: 75
GOTS Hakkında:
Kâr amacı gütmeyen ve kendi kendini finanse eden bir kuruluş olan GOTS organik elyaf (organik pamuk ve organik yün gibi) ile üretilen konfeksiyon ve ev tekstili ürünlerinin hasat sonrasındaki bütün işlemlerinde (iplik, örme, dokuma, boyama ve üretim dahil) standardı belirleyen küresel ve isteğe bağlı olarak kullanılan bir standarttır. Hem çevresel hem de sosyal kriterler içerir. GOTS, dünyanın önde gelen uluslararası standart belirleyicileri tarafından geliştirildi. Organic Trade Association (ABD), Japonya Organik Pamuk Derneği (JOCA), Uluslararası Doğal Tekstil Endüstrisi Birliği (IVN, Almanya) ve Soil Assocation/Toprak Birliği (İngiltere) bir araya gelerek uluslararası bir çalışma grubu kurdu ve organik tekstilde küresel olarak belirlenmiş talepler sonucu standart bir çatı altında toplandı.