Man-made selüloz elyaf, klasik ve modal viskoz, Lyocell elyafı, tek bir çatı altında birleştiren Lenzing AG, Tencel ® nevresim takımlarını tanıttığı toplantıda Lenzing Ev Tekstili ve İç Mekanlar Pazarlama Başkanı Susanne Jary ve Ev Tekstili Proje Müdürü Cenk Duruçay basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Aralarında Zorlu, Karaca Home, İşbir Bedding gibi Türk markalarının da bulunduğu Lenzing kalite kriterlerine uygunluğu belgelenmiş 100’ün üzerinde tekstil firmasının üretiği Tencel® nevresim takımlarının piyasada büyük beğeni kazandığını aktaran Susanne Jary, Tencel® nevresim takımlarının yüzde 30’unun Avrupa ve Türkiye’de üretildiğini belirterek, elyafın ipeksi özelliklerinin tüketiciler tarafından beğenildiğini ifade etti. Jary “Nevresim takımları segmenti toplam ev tekstili pazarının yaklaşık olarak yüzde 75’ini oluşturuyor” diyerek sözüne devam eden Jary, Tencel® ’in yataktan yatak kılıflarına, nevresimden yatak çarşafına kadar yatağa dair birçok uygulamada başarıyla kullanıldığını belirtti.
Yatak takımlarında Tencel® elyafının özellikleri büyük beğeni topladığına değinen Jary, kumaşın doğrudan cilt ile teması sayesinde Tencel® avantajları en iyi şekilde hissedilebildiğini ifade ederek, Türk ev tekstili pazarında nevresim takımları havludan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti. “Nevresim takımlarında ideal partner olan pamuk ve Tencel® karışımları Türk pamuk pazarına yön verecek. Birbiri ile son derece uyumlu olan bu iki elyafın özellikleri birbirini tamamlıyor. Doğadan gelen her iki elyaf da iyi nefes alma gibi benzer özellikler gösteriyor” diye sunumuna devam eden Jary, “Yüzde 30 oranında Tencel® karışım bile pamuklu nevresimleri yeniden tanımlayabiliyor. Bu karışım ile kumaşın dokunuşu, nem yönetimi ve parlaklığı geliştirilebilir. Pamuk Tencel® karışımı kumaşlarda inovasyon potansiyeli yüksek olup karışım oranına bağlı olarak istenilen şekilde özellikler değiştirilebilir” dedi.
Sürdürülebilirlik Önem Kazanıyor
Toplantı sonrasında Yayın Grubumuzun sorularını cevaplandıran Susanne Jary, sürdürülebilirliğin önem kazandığı günümüzde; çevreci çözümler tüketicilerin satın alma eğilimlerini de etkilediğini ve tüketicilerin, sürdürülebilir ürünlerdeki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini belirtti. “Bu durum da, üreticileri çevreye duyarlı yaklaşımla, daha fazla yeşil çözümler sunmaya yöneltiyor. Sürdürülebilir elyaflar üreterek çevreye önemli katkılar sağlayan Lenzing’in gelecek nesilleri de düşünerek geliştirdiği elyaflar, doğrudan cilt temasıyla duyarlı uygulamalar başta olmak üzere çevreye duyarlı üretilen ürünlerde de ideal bir hammaddedir” dedi. Tüketicilerde oluşan bu hassasiyetin Tencel’e olan ilgiyi arttırdığını belirten Jary, Lenzing olarak yatırımlarını çevresel faktörlerin etkilerini en aza indirmek için sürdüklerini belirtti.
Lenzing’in kaliteli üretimi garanti ederek, aynı zamanda Tencel ve Viskon’u da yenilenebilir maddelerden ürettiyor. “Üretimimizi organik ve tamamen geri dönüşümlü malzemeleri kullanarak yapıyoruz. Çevre duyarlılığına önem veren tekstil üreticileri organik ve geri dönüşümlü malzemeden üretilen ürünlere yönelmeye başladı. Bu noktada da bizi tercih ediyorlar. Bu da bizim bu alanda ne kadar başarılı olduğumuzun gösteren en büyük etkendir” diyen Jary sözlerine şu şekilde devam etti, “Lenzing de bu bağlamda bilinçli çalışmalarına devam ediyor. Lenzing olarak müşterilerimize sunduğumuz Tencel etiketi ile ürünlerini daha iyi tanıtabilmeleri için Lenzing sertifikasyon sistemi de daha kapsamlı hale getirildi. Tüketiciler de artık aldıkları ürünlerde Lenzing’in etiketini arar hale geldiler.”
Tencel® Yaşamı Dengeliyor
Lenzing, ev tekstilinde “İyi Hissettiren Elyaf” adını verdiği bir tema üzerine yoğunlaşarak, bu alanda gittikçe büyüyen bir potansiyel değerlendiriyor. Bu durumun günlük hayatta yaşanan stresler ve hızlı tempodan kurtulmak için fiziksel olarak rahatlığın öne çıkmasından kaynaklandığını ifade etti. Lenzing olarak rahat ve sağlıklı bir birey yaratmak için yeni ürünler geliştirmeye devam ettiklerini belirten Jary, “Tencel, bütünsel sağlık konsepti ile yaşamı dengelerken, Tencel ile üretilen tekstil ürünlerinde rahatlık ve sağlıklı yaşamı ön planda tutuyoruz” dedi.
“Tencel’den üretilen ev tekstili kullanılan alanlardaki hava bile değişiyor” diyen Jary, Tencel’in içine katılan maddeler sayesinde rahatlatıcı cilt bakım kompleksi ile rahatlama hissi uyandırdığını belirterek, “Nem emme oranının yüksekliği ve cilde duyarlı olması da Tencel’in tercih edilmesini destekliyor. Pamuğa göre yüzde 50 daha fazla nem çeken ürün, pürüzsüz lif yapısı sayesinde cilt tahrişini doğal bir şekilde önlüyor. Uyurken sürtünme dolayısıyla elektriklenme konusunda yaşanan sıkıntılar Tencel elyafı ile çözülüyor” şeklinde konuştu.
Tencel’in Getirdiği Avantajlar
Tencel’in ev tekstilinde getirdiği başka bir avantaj ise yıkanabilir bir kumaş türü olması. Çekmezlik oranının yüksek seviyede olduğu ürün, kullanıcının çekme korkusu olmadan rahatlıkla yıkayıp hijyenik bir şekilde kullanabilmesini sağlayabiliyor. Aşınmaya dayanıklı elyaf yapısı sayesinde ev tekstilinde uzun ömürlü kullanım sağlıyor. Bu da otel, yurt gibi endüstriyel yıkama yapılan yerler için Tencel’den üretilen ürünlerin ne kadar uygun olduğunu göstermesi açısından çok önemli. Ev tekstilinde Tencel’i öne çıkaran bir diğer özellik ise yün, pamuk, polyester ve poliamid elyaf ile karıştırıldığında yaşanan sorunları azaltan Tencel, daha ipeksi bir dokunuş hissi yaratıyor. Tencel’in pamuk liflerinden daha uzun olduğu için Tencel’in daha dökümlü ve daha kolay ütülenmesi gibi birçok avantajının da bulunuyor. Tencel’e yapılan baskıların daha canlı şekilde oluşabiliyor. Tencel’den üretilen ev tekstil ürünleri yüzde 50 daha çok boya çektiği için de ayrıca üretimde de ciddi anlamda tasarruf sağlıyor.
“Tencel, komple yatak sistemi şeklinde piyasadan temin edilebiliyor. Böylece nevresimler, yorganlar ve yastıklar; dünyada ilk olan entegre Tencel tozu içeren yatak köpükleriyle tüketicininlerin beğenisine sunuldu. Nemi mükemmel şekilde çekebilmesi sayesinde Tencel tüm yatak ürünlerinde kullanılmaya ideal bir yapı gösteriyor. İşin sırrı ise elyafın nano-elyaflarında yatıyor. Bu elyaflar su çekici özelliğe sahip ve uyku sırasında en iyi iklim koşullarının gerçekleşmesini sağlıyor” diyerek Tencel’den üretilen yataklara değinen Jary sözlerine şu şekilde devam etti, “Tencel’den üretilen yatakların farkı nedir sorusu ile karşılaşıyorum. Tencel’den üretilen yatakların, normal yataklardan farkını anlamak için üzerinde yatmanız gerekiyor. Emin olun farkı hemen hissediyorsunuz.”
Türk Ev Tekstili Pazarı
Birçok ülkeye elyaf üretimi yapan Lenzing, Türkiye ev tekstili pazarında da etkileri hızla artıyor. Zorlu, Karaca Home, MS İnternational, Ozanteks, İşbir Bedding, Home Sweet Home ve Buldans gibi Türkiye’den birçok müşterilerinin koleksiyonlarında Tencel nevresim takımlarına yer vermeye başlaması bunun en büyük göstergesi. “Pamuk karışımlı ürünler ile Türk nevresim takımları pazarında Tencel payını arttıracak” şeklinde konuşan Jary, Lenzing’in hemen hemen yüzde 50 pazar payı ile Türk tekstil sektörünün en önemli elyaf tedarikçisi olduğunu söyleyerek, Türk piyasasının en çok tercih ettiği yapay elyaflar arasında da Tencel ürünleri yer aldığının altını çizdi.
Lenzing’in önemli işbirliklerine imza attığını belirten Jary, yakın zamanda Invista ve Lenzing selülozik denim için bir araya geldiklerini de sözlerine ekledi. “Entegre polimer ve elyaf üreticisi Invista ile denime yeni bir soluk getirmek için bir araya geldik. Ortaklaşa geliştirdiğimiz proje ile selülozik denimi geliştirerek, tekstil piyasasında daha fazla kullanılmasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. Ayrıca Lenzing’in sosyal sorumluluk projelerinden de bahseden Jary, renk ve model modaları geçen ürünleri Upcycle adında bir kampanya ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını sözlerine ekledi.