İplik sektörünün köklü üreticilerinden COATS, Türkiye’de 60. yılını kutlamanın sevinci içinde olduğunu vurguluyor. COATS Türkiye İplik Sanayi, 1952 yılında J&P Coats Limited ve İstanbul Genel Dokumacılık ortaklığı ile ‘Santral Dikiş İplik Sanayi’ unvanıyla kuruldu. Kurulduğu yıl Haliç kıyısındaki Eyüp İplik Fabrikası’nda üretime başlayan COATS Türkiye, ürün çeşidi ve Türkiye iplik piyasasına getirdiği kalite ile hem el nakışı hem de konfeksiyon ipliği piyasasında önemli bir pazar payına ulaştı.
Coats Grubu, gelişen ve sürekli değişen global ticaret ve tedarik koşulları çerçevesinde, Türkiye’yi önemli bir ülke olarak kabul ederek yatırımlarını sürdürdü. 2000’li yılların başında COATS Şirketler Grubu, küresel dünyada yer aldığı 67 ülkede aynı ürün, eşit kalite ve tek marka ile hizmet vermek için küresel altyapı oluşturma sürecini tamamladı. Coats Türkiye, grup içinde Avrupa’nın tedarik merkezi ve aynı zamanda bir eğitim ve araştırma üssü haline geldi. Günümüzde Coats Türkiye, Grup’un EMEA olarak tanımlanan Avrupa-Ortadoğu ve Afrika bölgelerinin en önemli üretim ve satış-pazarlama üslerinden biri kabul ediliyor. 9 ülkedeki üretimi ve 32 ülkede aktif satış faaliyetini kapsayan EMEA’da, Coats Türkiye tek başına tüm bölge satışının yüzde 20’sini karşılıyor. Bu aynı zamanda, tüm bölgenin en yüksek satış rakamını oluşturuyor.
900’e yakın çalışanı bulunan Coast Türkiye, sağlam ve büyüme odaklı yapısı ile, dikiş, nakış iplikleri ve fermuar üretimini arttırarak sürdürüyor. Ürün kalitesinden ödün vermeyen firma, çevreye duyarlılık ve çalışan memnuniyeti nin vazgeçilmez değerleri arasında yer aldığını ifade ediyor. Coats, kaliteli üretiminin yanı sıra, iplik müşterilerine doğru iplik kullanımı konularında ücretsiz eğitimler düzenliyor. Üniversite ve diğer eğitim kurumlarında dikiş ipliği ve fermuar konularında seminerler düzenleyen Coats, sektörün talep ettiği nitelikli işgücü eğitimine büyük önem veriyor.
Nakış ve Konfeksiyona Yakışan İplikler
COATS Türkiye günümüzde birçok önemli iplik markasını bünyesinde barındırmakla birlikte, Türkiye tekstil sektöründe sembol olmuş markaların da sahibi konumunda. Genç kızların göz nurunu asırlık ürünlere dönüştüren dantel ipliklerin markası olarak bilinen Anchor/Çapa, dikiş diken hanımların her zaman tercih ettiği Drima dikiş iplikleri, yıllarca renklerini ve özelliğini kaybetmeden el nakışı yastık ve örtülerde kullanılan Domino nakış ipliği, yüksek kaliteli merserize dikiş ipliği Chain/ Zincirli ve konfeksiyon üretiminde verimliliği ile öne çıkan ilk ilikli dikiş ipliği Koban, Coats’un Türk tekstil sektörü ile özdeşleşen markaları arasında yer alıyor.
Tam entegre iplik üretim tesisinde, her türlü hammaddeden, her kalınlıkta ve sınırsız renk seçeneği ile üstün kaliteli dikiş iplikleri üreten Coats Türkiye, özellikle konfeksiyonda gelişen trendlere ve ihtiyaçlara göre ürün portföyünü geliştiriyor. Firma son yıllarda; organik, geri kazanımlı, anti bakteriyel, su geçirmez, leke tutmaz ve süper stretch, ütü ile yapışan iplikler gibi birçok yeni dikiş ipliği geliştirdi.
Küreselleşen dünya ticareti ve tedarik ortamında Türk konfeksiyon firmalarının kaliteli üretim ve rekabet güçlerinin artması için Coats Türkiye olarak çözümler geliştirdiklerini belirten firma yetkilileri, kendilerini konfeksiyon sektörünün 60 yıldır ‘gerçek global ortağı’ olarak tanımlıyor. Bu işbirliğinin gelecekte de süreceğinin altını çizen yetkililer, katma değeri yüksek ve teknolojik ürünlerin, nano tekstillerin ağırlığının artması ile birlikte kendilerinin de bu talebi en doğru şekilde karşılamaya hazır olduklarını açıkladı.
Endüstriyel İplik Talebine En Doğru Yanıt
Endüstriyel üretimin talep ettiği iplik ürünlerini 1952 yılından bu yana sunan Coats Türkiye, hazırgiyim başta olmak üzere, yatak, mobilya, deri eşya, ayakkabı, otomotiv yan sanayi gibi birçok sanayi kolu ile birlikte bir gelişim gösterdi. 250 yıllık küresel tecrübeden güç alan Coats Türkiye, endüstriyel dikiş ipliğinde global markaları; Epic, Dual Duty, Gral, Gramax, Tre Cerchi, Aptan, Eloflex, Seamsoft ve Terko Satin ile güçlü bir pazara sahip.
Epic markasının, en önemli ve yaygın kullanılan dikiş ipliği olduğu belirtiliyor. Kesik elyaf polyester kaplı filament polyester (coreyarn) yapısı ve 12 no’dan 220 no’ya kadar çok geniş kalınlık yelpazesi ile iç giyim, dış giyim, denim ve mobilya sektörlerinde en yüksek kalite ve verimliliğin gerektiği her işletmede kullanım buluyor. 2011 de çıkarılan Epic Rugged markası ağır yıkamalı denimlerde yüksek yıkama haslığı ile rengini koruyor.
Pamuk kaplı polyester filament (coreyarn) yapısı ile epic’e benzeyen fakat daha doğal görünüme ve yumuşaklığa sahip olan Dual Duty, yüksek kaliteli dış giyim ve denim giysilerde kullanılıyor. Kesik elyaf polyesterden üretilen Premium kalite dikiş ipliği Astra’nın yanı sıra, Cometa markası piyasanın daha makul f iyatlı kesik elyaf polyester iplik talebini karşılamak için piyasaya sunuldu. Cometa, son 3 yılda kendisine çok sağlam bir piyasa edinmiş durumda.
Yüksek mukavemetli filament polyesterden üretilen Gral, 3 no’dan 400 no’ya kadar değişen kalınlıkları ile trambolin ipliğinden ayakkabıya, otomotivden yatağa, mobilyadan pantolona kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip. Bu iplikler, yüksek aşınma dayanımı gerektiren dikişlerde kullanıldığı için, Dabond markası ile bond edilir, yani katları özel kimyasallar ile yapıştırılır ve sürtünmeye dayanıklı hale getirilir.
Coats’ın diğer markalarından Aptan ve Nylbond ise Gral ve Dabond’un nylon filamentten üretilmiş versiyonları olarak tanımlanıyor. Trecerhi ve Gun markaları ise, yüksek kaliteli Mısır pamuklarından yapılmış merserize ve soft dikiş iplikleri olarak deri giysilerde, parça boyamalı ürünlerde ve kalitenin ve doğallığın ön plana çıktığı tüm giysilerde kullanılıyor. Textürize polyester dikiş ipliği olan Gramax, genellikle iç giyim, örme ve kapitone sanayilerinin ihtiyaçları doğrultusunda üretiliyor. Mikro filament textürize polyester ipliği Seamsoft ise, yumuşak tuşesi ve esnek yapısı ile iç giyimde ve ince yazlık giysilerde tercih ediliyor.
Yüzde 60 esneme özelliğine sahip olan Eloflex, çocuk giysilerinin yaka dikişlerinde, Lycralı giysilerde, süper stretch denimlerde üreticilerden talep gören bir çözüm ipliği. 120-50-30 numaralarda sunulan Eloflex’in yanı sıra, Ecoverde markası ile de organik pamuktan mamul dikiş iplikleri ve geri dönüşümlü polyester filamentten mamul iplikler üretiliyor.
Geç tutuşur özelliğe sahip Firefly- Flamaster- Pyrostar ve Protos marka iplikler, her türlü itfaiye, asker ve polis üniformalarında, demir çelik işçilerinin iş kıyafetlerinde, otel/hastane/bakımevi ekipmanlarında, perdelerde, sinema/konferans salonlarının koltuklarında ve otomotiv gibi yangın riskinin olabileceği her alanda kullanılıyor.
Coats Türkiye yetkilileri Textil Dünyası’na yaptıkları açıklamada, Coats Avrupa’nın tüm dikiş ipliği ihtiyacını Türkiye’den karşıladığını belirtti. Buna karşın, Türkiye’de koruyucu giysi ve ekipman standartları tam olarak oluşmadığı için Türkiye’de ürünler bu alanda kendilerine çok sınırlı bir hizmet alanı bulabiliyor. Yetkililer, bu alanda mutlaka bir gelişme olması gerektiğinin altını çizerek, insan sağlığına verilen önemin Avrupa’daki ülkelerden daha düşük olmasının kabul edilemeyeceğini savundu. COATS Türkiye yetkilileri, bu bağlamda Türk Standartlar Enstitüsü’ne ellerinden gelen yardımı yaptıklarını ve kurumların bilinçlendirilmesi için bir dizi faaliyet yürüttüklerini açıkladı.