Türkiye’de 1940’lı yıllardan beri tekstil sektörünün içerisinde olan Anadolu İplik ve Tekstil Fabrikaları A.Ş., son gelişmeleri yakından takip ederek yatırımlarına devam ediyor. İplik üretimi ve ticareti üzerine uzmanlaşan Anadolu İplik, 2003 yılından beri Tekirdağ Çerkezköy ilçesindeki üretim tesislerinde son teknoloji makineler ile pamuk ipliği üretiyor.
Anadolu İplik, tekstil sektörünün her geçen gün artan hammadde ihtiyacını ülke içinde üreterek, Türkiye’de şu an tek olan polemerizasyon yatırımı, aramamul olarak dışa bağımlılığı yüksek POY üretim hattını ve naylon iplik üretim tesislerini hayata geçirdi. Konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştiren Anadolu İplik Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Uzun, yeni tesisleri hakkında bilgi verdi.
Avrupa’nın En Modern Tesisleri
Uzun, 80 bin metrekare arazi içerisinde 55 bin metrekare kapalı alana sahip olan fabrikalarında; daha önce yurt dışından ithal edilen Türkiye’nin tek naylon cips üretimini de gerçekleştirdiklerini ifade etti. Türkiye’de iplik sektörünün iş gücü yüksek bir pazar olduğunu belirterek, yeni yapılan Çerkezköy’deki fabrikalarında 600 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Uzun, fabrikayı yaparken hiçbir şekilde teşvik almadıklarını ve bu yatırımla iplikte dışa bağımlılığı azaltan Anadolu İplik’in, naylon iplikte hammadde, ara mamul ve nihai ürün üretim kapasitesi yıllık 70 bin tona, pamukta ise 13 bin tona ulaştığını sözlerine ekleyerek, Türkiye’nin iplikte ve tekstilde dışa bağımlılığını azaltmak için büyük üretim yatırımı yaptıklarını söyledi.
Tuncay Uzun, “Şu anda Avrupa’nın en modern teknolojisine sahip firmasıyız. Bize en yakın teknolojisi olan üretim tesisinden bile 7 yıl öndeyiz. Ayrıca Çin’in bile kısa sürede üretemeyeceği çeşitlilikte iplik üretiyoruz. Bu durum özellikle ihracatta büyük bir avantaj sağlıyor. Anadolu İplik; Çin ve Hindistan gibi büyük ihracatçı ülkelerden sadece fiyata dayalı kısır rekabetten ayrışıyor. Türkiye’nin iplik ihracatına kalite ve değer katıyor” dedi.
Amacımız: Ürettiğimizin Yarısını İhraç Etmek
Türkiye’nin tekstil ihracatının geçen yıl yüzde 7-8 arttığına dikkat çeken Uzun, büyümede ipliğin rolünün de çok önemli olduğunu vurguladı. Uzun, “Anadolu İplik, bugün özellikle naylon iplikte her çeşitlilikte iplik üreterek; aktif spor giyimden çoraba, iç giyimden penyeye, halıya kadar her tekstil grubuna ürün sunuyor. Daha önce ithal edilen cips gibi hammaddeleri de kendi bünyemizde üreterek hızlı, kaliteli ve entegre üretimi tamamlamış oluyoruz. Amacımız; hammadde, yarı mamul ve naylon iplik üretimimizin yüzde 50’sini ihraç etmek. Şu andaki mevcut kapasitemizle Türkiye’nin ithal ettiği polyamid cipsin yüzde 25’ini karşıladıklarını belirten Uzun, bu da yaklaşık 75 milyon dolara eşdeğer” dedi.
Ürettikleri polyamid cipsi pazarlamak için Avrupa Birliği ülkelerinde ve Uzakdoğu’da satın alma ofisleri açtıklarını belirten Uzun, 4 yıl boyunca dünyadaki benzer tesisleri yerinde incelediğini belirtti. Uzun izlenimlerini “Piyasa araştırması için dünyada birçok fabrika gezdim. Ben gezdiğim dönemde batıda büyük bir karamsarlık varken, doğu ise aksine yatırım yapıyordu. Avrupalılar bu işi beceremeyeceğimizi düşünmemeleri bizi kamçıladı” şeklinde aktarırken, 2 ay gibi kısa bir süre önce üretime geçmelerine rağmenpiyasadan büyük ilgi ile karşılaştıklarını belirtti.
Stratejik Hammadde
Polyamid cipsin son derece stratejik bir tekstil hammaddesi olduğunu belirten Uzun, özellikle teknik tekstil alanında beyaz eşya üretiminden gıda paketleme sanayisine kadar birçok yerde kullanıldığını ifade etti. Uzun polyamid cipsin üretim prosesini ise “Polyamid cipsten polyamid elyaf ve devamlı iplik üretimi, polyester cipsten elyaf ve devamlı iplik üretimine benzer. Sadece filament çekme işlemi polyesterde sıcak, polyamidte ise soğuktur. Naylon 6 iplik üretimi için önce polyamid cips ekstruderlerde 270 derece sıcaklıkta eritilir, sonra yüksek basınç altında düzelerden dışarı basılır ve hava akımı ile soğutularak bobinaj dairesine geçirilir. Burada statik elektriklenmeyi önlemek ve fiziksel bünyeyi olgunlaştırmak için preperasyon elastikiyet ile mukavemet özelliklerini de alabilmesi için de soğuk çekime tabi tutulur, daha sonra kopslara sarılır ve satışa hazır hale getirilir” şeklinde anlattı.
Uzakdoğu’da üretim tesisleri açmayı planladıklarını belirten Uzun, bunun için Sri Lanka’yı belirlediklerini söyledi. Sri Lanka’yı seçme nedenlerinin diğer Uzakdoğu ülkelerine nazaran daha sistemli bir yapısının olduğunu ve bölge coğrafyasında gittikçe önem kazandığını belirtti. “Sri Lanka’da iplik üreterek bölge ülkelere satacağız. Sri Lanka’nın seçmemizdeki diğer bir etkende daha rahat kalifiye eleman bulabiliyor olmamız” diyen Uzun, “Anadolu İplik olarak, ürün kalitesini geliştirmeye ve inovasyona yönelik Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyoruz ve her geçen yıl Ar-Ge yatırımlarımızı arttırıyoruz. Bu birikimimizi Uzakdoğu’ya da taşıyacağız” dedi.