Dünyanın ilk entegre kadın çorabı tesisi olan Altın İplik Çorap Sanayi A.Ş, kurulduğu 1945 yılından itibaren, bünyesindeki markaları ve yüzde 65’lik pazar payı ile Türkiye naylon kadın çorabı alanındaki liderliğini sürdürüyor. Aynı zamanda poliamid chipsden çorap üretebilen dünyadaki ilk işletme olan Altın İplik, Çerkezköy'de 60.000 metrekarelik kapalı alan yılda 12 milyon düzine çorap ile 6.000 ton iplik üretiyor. 5 kıtada 40'tan fazla ülkeye kadın çorabı ve iplik ihraç eden Altın İplik, ihracatının yüzde 60'ini Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine gerçekleştiriyor.
Altın İplik, yazılım konusunda 194 ülkede 73 binin üzerinde müşteriye hizmet veren İnfor ile birlikte geliştirdiği çözüm sistemi ile ürün teslim süresini yüzde 60 oranında kısalttı. Maliyet tasarruflarını artırmak, süreçleri basitleştirmek ve tüm iş süreçlerini tek, entegre ve kullanımı kolay bir uygulamadan yönetebilmek ve takip edebilmek için, Infor LN ERP çözümünü tercih eden Altın İplik, bu sayede doğruluğu ve görünürlüğü geliştirmeyi amaçlayan çoklu ölçüm birimleri, lot kontrol ve ağırlık kontrolü dahil tüm stok için ayrıntılı envanter yönetimini sağlıyor.
Infor LN
Sipariş gereksinimlerini dengeleyerek ve verimliliği optimize ederek, her aşamada iş emirlerini ve görevleri kontrol edilebildiği Infor LN’den çok memnun olduklarını söyleyen Altın İplik, Çorap Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nahit Özcan “Esnekliği artırmanın yanında, hata sayısını azaltarak üretim sürecini daha da kolaylaştırdık. Tüm malzemeleri ve ürünleri daha net izleyebilmemizi sağladı. Şu anda sistemde 50.000’i aşkın kalem izleniyor ve buna rağmen hata oranları 1/40.000’in altında. Naylon hammaddesinden ambalajlı çorap üretimine kadar geçen süre iki haftadan yalnızca 3 güne düştü. 2 aylık üretim kapasitesine eşit olan stok seviyesini azaltmayı da başardık. Müşterilerimizin verdiği yüzde 80 satın alma garantisiyle, şu andaki stok seviyemiz neredeyse 1 aylık üretim kapasitesinde.” dedi.
“Mevcut süreçlerin dikkatli bir analizini yaparak, zayıf noktaları ve bunların üstesinden gelmenin en iyi yollarını belirleyerek işe başlamanın doğru bir karar olduğuna inandıklarını söyleyen Özcan, Verimliliğimiz açısından hayati önem taşıyan kilit ölçüte odaklandık. LN ihracatta teslim süresini 6 haftadan 2 haftaya indirmemizi sağladı. Artık süreç maliyetleri Infor LN’de izlenebiliyor ve şirket bu sistemi kullanarak süreç maliyetlerinde yüzde 18 gelişim sağladığının altını çizdi.
Dünyanın İlk Kadın Çorabı Entegre Tesisi
Tekstil Dünyası Yayın Grubuna Altın İplik’in üretim prosesleri hakkında da bilgi veren Özcan, “Biz Altın İplik olarak dünyanın ilk kadın çorabı entegre tesisine sahip firmayız. Yani poliamid chips’ten önce iplik üretiyoruz ardından da bu ipliği kadın çorabı üretiminde kullanıyoruz. Örme ile başlayan prosesimiz ambalajlama ile sevkiyata hazır hale gelmektedir” dedi. Üretimde İtalyan markalı kadın çorabı üretim makineleri kullandıklarını ifade eden Özcan, “Her yıl gerek yeni makine alımıyla, gerek mevcut makinelerimizi modifiye ederek son teknolojiyi kullanmaya önem veriyoruz” dedi.
Altın İplik olarak, 2014 ortalarında ihtiyaç duyduğumuz yatırımlarımızı tamamladıklarını ifade eden Özcan, üretim kapasitelerinin 2013 ile kıyasladığında yüzde 40 civarı artırdıklarını söyleyerek, “Altın İplik, bugün itibariyle 12 milyon düzine çorap ile 6.000 ton iplik üretme kapasitesine sahip olan ve tam kapasite çalışan bir firmadır. Şirket toplam kapasitesinin yüzde 60’ını başta Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri olmak üzere ihraç etmektedir. Şirket bünyesinde 1.500’ün üzerinde kişiye istihdam sağlanmaktadır. İplik ve çorap üretimi gerçekleştiren grubumuzun cirosu yaklaşık 80 milyon eurodur” diyen Özcan, 2015’te yüzde 15’lik bir büyüme daha hedeflediklerini belirtti.
Tüm Süreci Kapsayan Entegre Bir Çözümler
Infor Ülke Müdürü Yasemin Giden de tekstil sektörünün yapı itibariyle çok karmaşık bir endüstri olduğunu söyleyerek, “Tüketici beklentileri ve pazar koşulları bu süreci daha da kompleks bir hale getiriyor. Bir tekstil firmasının temel beklentisi, doğru koleksiyonları geliştirmelerine ve tüketiciye rakiplerinden daha hızlı ulaştırmalarına yardımcı olacak bir teknolojidir. Bu teknoloji, her şeyden önce standart süreçleri sorunsuz bir şekilde yönetirken, değişen koşullara uyum sağlayabilecek kadar esnek ve firmanın büyümesine paralel olarak ölçeklendirilebilir olmalıdır” dedi.
Infor Fashion
Infor’un moda endüstrisi için geliştirdiği Infor Fashion çözümüne değinen Giden, bu çözümle tasarımdan çok kanallı dağıtıma kadar tüm süreçleri içeren, sektör odaklı bir işlevselliğin elde edildiğini belirtti. Bu çözümün giyim, ayakkabı, ev testili, aksesuar ya da lüks tüketim gibi alt sektörlere özelleştirilmiş uygulamaları olduğunu açıklayan Giden, böylece kullanıcılara standart süreçlerini daha hızlı uygulama ve rekabette fark yaratacak süreçlere odaklanma imkanı sunduğu söyledi.
Pazarda M3 olarak da anılan Infor Fashion’ın tüm süreçleri kapsayan entegre bir çözüm sunduğunun altını çizen Giden sözlerini şöyle sürdürdü; “Değişim, tekstil endüstrisinin değişmezi! Marjinler azalırken, pazara sunum süresi kısalıyor. Değişen müşteri talepleri, yeni satış kanallarının açılmasına neden oluyor. Infor Fashion firmalara şu önemli noktalarda yardım ediyor; Daha hızlı tasarım, geliştirme ve pazara sunma, Müşteri ve tedarikçilerle iş birliğini artırarak maliyetleri kontrol altında tutma, Daha hızlı sevkiyat ve sorunsuz stok yenileme. Ayrıca satış kanallarını tüketici davranışlarına uyumlama konularında yardımcı olur.”