Türk Tekstil makineleri üreticileri birliği Temsad yönetim kurulu başkanı Adil Nalbant yayın grubumuza özel açıklamalarda bulunarak 2018 yılını değerlendirdi. Sorduğumuz tüm soruları içtenlikle yanıtlayan Nalbant 2019 yılı için ise sektördeki gelişmelerden bahsetti. Türk tekstil makine sektörü bir önceki yıla göre ihracatını %20 artırarak 750 milyon dolar seviyesine getirdi.
S) 2018 yılı Türk Tekstil Makine ve Aksesuar Üreticileri açısından nasıl geçti?
C) 2018 yılı eylül sonu itibariyle Türk Tekstil Makine ve Aksesuar Üreticileri olarak 488 milyon dolar ihracat yaparak geçen seneye (2017 eylül ayında 408 milyon dolar) göre %19,6’lık bir büyüme yakalamış durumdayız. 2018 yıl sonu itibariyle ihracatımızın 750 milyon dolar, ithalatımızın ise döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak 1.7 milyar dolar olacağını tahmin etmekteyiz.
2018 yılı içerisinde nisan ayında üyelerimizin de katılım sağladığı İstanbul’daki tekstil makineleri fuarı yurtdışı ziyaretçi açısından oldukça verimli oldu.Fuar, 110’u TEMSAD üyemiz olmak üzere Türkiye ve Dünyanın çeşitli bölgelerinden katılımcı firmaların iştiraki ile oldukça başarılı geçmiştir. Temsad’ın işbirliği anlaşması yaptığı 18 yabancı tekstil derneğinden üst düzey misafirlerimiz de fuar için geldiler. 60’ ın üzerinde yabancı misafirlerimiz Hindistan, Mısır, Özbekistan , İran ve ABD’ den katılım sağlamışlardır. Ayrıca Fuarın açılış yemeğinde Temsad ile Özbekistan Tekstil Derneği arasında işbirliği anlaşması da imzalanmıştır.
Bununla birlikte sektörümüzün 2018 yılı içerisinde başaralı çalışmaları olmuştur. Bunlardan bir tanesi Canlar Mekatronik’ in İtalyan tekstil makine devlerinden Brazzoli ‘ yi satın alması olayıdır. Ayrıca diğer üyelerimizin de hem yurt içinde hem de yurtdışında sektörümüz makinelerinin rekabet gücünü her geçen gün arttırdığını gözlemlemekteyiz.
Kur şokunu yaşadığımız Ağustos ayına kadar, 2018 yılı tekstil makine ithalatımız %80’ lere varan oranlarda artış göstermişti. Son birkaç aydır kurdaki artış ile bu rakam %50’lere kadar azalmış durumdadır. Bu yıl özellikle dokuma ve iplik makinelerinde ithalatımız %70 oranında artmıştır. En iyi olduğumuz tekstil terbiye makinelerinde de geçtiğimiz yıla oranla 2018 yılında %60’ a varan bir ithalat söz konusu olmuştur.
Bunun yanı sıra ihracatımız istikrarlı ve sürekli olarak artmaktadır. Her yıl ortalama
%20’lerde olan ihracat artışımız, 2018 yılı itibariyle de 750 milyon $’ı bularak en az %20’lik bir ihracat artışı beklemekteyiz.
S) Temsad olarak son dönemde Türkiye'nin içinde bulunduğu durum işletme ve makine yatırımlarına nasıl yansıdı?
Son dönemlerde ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum ve dövizdeki değişimler çoğunlukta ihracatçı olan üyelerimizi fazla etkilememesine karşın, girdi maliyetlerindeki (üretimde ortalama %50-%60 ara mal kullanılmakta) artışlar tüm üreticilerimizi olumsuz yönde etkilemiştir. Bunun yanında özellikle iç piyasaya çalışmakta olan üreticilerimiz, değişen bu döviz kurlarından olumsuz şekilde etkilendiler.
Tekstil Makine Sektör ihracatının yaklaşık %70’ini oluşturan boya terbiye makinelerinde ihracatımız ithalatımızdan 2,5 kat fazla olmasına rağmen bu yıl içerisinde yurtiçinde boya terbiye makinesi ithalatı %60 oranında arttı. Özellikle bundan dolayıdır ki yabancı rakipleriyle gerek fiyat gerekse kalite konusunda oldukça iyi durumda olan üreticilerimizi yurt içindeki tekstil üreticileriyle buluşturmak ve yerli makine kullanımının öneminden bahsetmek bizim vazifemizdir. Bu sebeple Temsad olarak Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği ile 14 Kasım 2018 akşamı yapmış olduğumuz iş birliği anlaşması dahilinde yerli ve milli makinelerimizin tanıtımını yaparak daha fazla kullanımını teşvik etmeyi amaçlamaktayız.
S) Türk Tekstil Makine Üreticilerinin son dönemde gerçekleştirdiği ihracat oranlarında hangi pazarlar öne çıkıyor? İhracat konusunda yeni hedef pazarlar bulunuyor mu?
Son dönemde tekstil makine ihracatının büyük bir kısmını Bangladeş ve diğer uzak doğu ülkeleri oluşturmaktadır. Bunlarla birlikte başta Özbekistan olmak üzere orta asya bölgesini hedef pazar olarak görmekteyiz. Özbekistan’ a son 1 yıldaki tekstil makine ihracatı artışımız %65 civarındadır.
Her yıl olduğu gibi 2018 yılında da hedef pazarlarımız olan Bangladeş, Endonezya , Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde fuarlara üyelerimizle katılım sağlamaktayız.
Mevcut pazarlarımız olan Pakistan , İran, Mısır ve diğer Ortadoğu ve uzak doğu ülkelerinin yanı sıra , Güney Amerika , Amerika ve Avrupa ülkelerinde de etkinliğimiz artmaya devam etmektedir.
S) 2019 yılında sektörün gelişimi ve Türk Tekstil Makine Üreticilerinin dünyaya duyurulması için nasıl bir strateji belirlediniz?
C) 4 yılda 1 gerçekleşen ve 20-26 Haziran 2019 tarihlerinde İspanya’ da gerçekleşecek olan ITMA fuarına 156 Türk firmasıyla katılım sağlayacağız. Toplamda sırasıyla İtalya, Çin, Almanya ve Hindistan’ nın ardından katılımcı firma sayısı itibariyle 5. sıradayız (Toplamda 47 farklı ülkeden katılımcısı mevcut). Bu 156 katılımcının 110 tanesi Temsad üyemizdir ITMA’ da yerli tekstil makinelerimizin tanıtımını en iyi şekilde yaparak, ülkemizi diğer organizasyonlarda olduğu gibi temsil edeceğiz.
Ayrıca Bangladeş pazarına en yoğun katılım sağlayacağımız yıl da 2019 yılıdır. Ocak ayındaki DTG 2019 fuarı ile pazardaki etkinliğimiz daha da artacaktır.
Sektörümüzün önemli ve yükselmeye devam eden pazarlarından Özbekistan ve Mısır’ da üyelerimizin katılımı ile bir workshop çalışması yapmayı da planlamaktayız.
Sektörümüz yurt dışında her geçen yıl daha da büyümekte ve yeni pazarlara açılmaktadır. Biz de 18 farklı ülkenin tekstil kuruluşlarıyla yaptığımız işbirliği anlaşmaları çerçevesine yenilerini ekleyerek ve yeni ülkelerde yeni çalışmalar yaparak yerli tekstil makinelerimizi dünyanın her yerinde daha da tanınır hale getireceğiz.
Yurtdışında pazar payını her geçen yıl arttıran üreticilerimizin aynı başarıyı yurt içinde de sağlayarak ithalatın önemli ölçüde önüne geçmeyi amaçlamaktayız. Bunun için geçtiğimiz yıl Moda Hazır Giyim Federasyonu ile bu yıl da Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği ile yaptığımız işbirliği anlaşmaları ile yerli tekstil makine üreticilerimizle tekstil sektörünü bir araya getirmeye devam edeceğiz. Yerli makine kullanımının önünü açmak için elimizden gelen bütün gayreti göstermekteyiz.