Avrupalıların son dönemde yoğun ilgi gösterdiği Afrika’ya Alman Makineciler Birliği’nin (VDMA) ve Almanya Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bir ziyaret düzenledi. Uyguladığı politikalar ile Afrika’nın tekstil ve konfeksiyon sektöründe atılım gösteren ülkesi Etiyopya’ya düzenlenen geziye VDMA üyesi dünyanın önde gelen tekstil makine üreticilerinden 15 firmanın üst düzey yetkililerinin katıldı.
Geçtiğimiz yıl da Amerikan Konfeksiyon ve Ayakkabı Birliği (AAFA), İtalyan Tekstil Makineleri Üreticileri Birliği (ACIMIT)’in de benzer ziyaretler gerçekleştirdiği Afrika’ya, Çin’in yerine daha ucuz işçilik maliyetleri olan Taylan, Tayvan, Myammar gibi ülkelere kayan tekstil sektörü üretiminin gelecek 10 yıl içinde kayması bekleniyor. Gelişmekte olan Afrika pazarında yer almak isteyen Avrupalı üreticiler konumlarını güçlendirmek için çeşitli çalışmalar yürütüyorlar. Bu çalışmalar arasında Hollanda menşeili firmalar başı çekiyor. Hollandalı Vlisco ve CmiA, Afrikalı tekstil ve pamuk üreticilerine pamuk ekimi, bio çeşitliliğin korunması, işlenmesi ve makine eğitimlerinin yanı sıra sosyo-kültürel anlamda da eğitim veriyor.
VDMA Gelişen Pazarlara Yöneliyor
2014 yılında tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracat değeri 120 milyon dolara ulaşan Etiyopya, tekstilden 2016’da 500 milyon dolar hedefliyor. Etiyopyalı tekstil üreticilerinin bu hedeflere ulaşmak için modern teknolojilere yatırım yapması gerektiğini söyleyen VDMA’nın yeni başkanı Regina Brückner, ancak bu sayede hedeflere ulaşabileceklerini ifade etti. “Geçtiğimiz yıllarda, Türkiye, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden bazı yatırımcılar, enerji, ücret ve arazi açısından nispeten düşük maliyetlerden faydalanarak, Etiyopya’da tekstil ve hazır giyim fabrikaları kurdular. Bu teşvikler, gelecekte daha fazla yatırımın gelmesini sağlayacaktır. Ancak, temsilciler kurulu, pamuktan nihai ürüne kadar olan tedarik zinciri, genel altyapı ve lojistik, tekstil makineleri ve iplik gibi ara tekstil ürünlerinin ithalatını finanse etmek için gerekli dövizin olmaması, daha çok tekstil profesyonelinin değerlendirilme gereksiniminin yanı sıra düzenli güç kesilmesi gibi konulara ilişkin mevcut engellerin de farkındadır” diye konuşan Brückner, Alman tekstil makine üreticileri için Etiyopya gibi gelişen pazarların önemli fırsatlar sunduğunu ve yeni dönemde pazarlama stratejilerini buna göre oluşturacaklarını belirtti.