Gelişmiş Alman teknolojilerini tüm dünyada temsil eden VDMA, Alman tekstil makine üreticilerinin faaliyetlerini tüm dünyada duyurmak üzere etkinliklere imza atmaya devam ediyor. VDMA Tekstil Makine Üreticileri Birliği Genel Müdürü Thomas Waldmann, birliğin faaliyetleri ve endüstrideki gelişmeler hakkında Tekstil Dünyası Yayın Grubu olarak sorularımızı yanıtladı.
VDMA olarak özellikle tekstil endüstrisi için kullanılan makinelerin uluslararası alanda tanınmasını sağlamak adına 2016 yılında hangi faaliyetleri gerçekleştirdiniz ve hangi fuarlarda yer aldınız?
Elbette 2016'nın en önemli fuarı, Ekim ayının sonunda Şanghay'da düzenlenen ve Asya pazarları için en büyük fuar olan ITMA Asia’dı. Bununla birlikte, Türkiye ve Hindistan'daki bazı yerel fuarlara, VDMA üye şirketlerinden güçlü bir katılım gerçekleşti.
Temmuz ayında VDMA tekstil makine üreticileri Vietnam tekstil endüstrisine kendilerini tanıttı. 5-7 Temmuz 2016'da Hanoi ve Ho Chi Minh City'de düzenlenen "Alman Teknolojisi Vietnam Tekstiliyle Buluşuyor" temalı iki VDMA tekstil makine konferansına 24 üye şirket katıldı. Toplamda 600 karar alıcı ve sektör uzmanı konferansta yer aldı. Ayrıca, 8 Temmuz'da VDMA Tekstil Makineleri ilk kez HCM City Teknoloji Üniversitesi'ndeki yaklaşık 200 öğrenci ve öğretim görevlisine yönelik bir eğitim semineri düzenledi ve böylece uygulamaya yönelik eğitime katkıda bulundu.
VDMA olarak 2016 yılını nasıl değerlendirirsiniz? Bu yıl tekstil makineleri alanında satış hedeflerinize ulaştınız mı?
2016, Alman tekstil makineleri üreticileri için kötü değildi, ancak iyi bir yıl da değildi. 2016 yılının ilk aylarında siparişleri zayıftı ancak yıl boyunca gözle görülür derecede iyileştirildi. Yılın ikinci yarısında piyasanın belirgin bir şekilde toparlanması sağlandı. Görünüm geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha olumlu.
Alman Makine Üreticileri için Türk tekstil pazarının önemi nedir? Türk şirketlerinin Alman teknolojilerine ilgisi nasıl?
Türkiye büyük hacimli bir pazar ve Alman Tekstil Makineleri şirketlerinin her zaman en büyük 5 pazarı arasında. Açık söylemek gerekirse pazar hemen yanı başımızda. Birçok VDMA üyesi şirket, yıllardır Türk şirketleri ve üniversiteleri ile olan yakın işbirliğine gururla bakıyor. Türkiye konum olarak az çok Almanya'nın yakınında. Bu durum da kültürel farklılığın Uzak Doğu ülkelerine kıyasla çok daha az olduğu anlamına geliyor.
2017'de küresel pazardaki faaliyetleriniz neler olacak? VDMA olarak, 2017 yılı için ulaşmayı düşündüğünüz satış hedefi nedir?
VDMA olarak, Temmuz ayında üye şirketler için Kolombiya'ya bir iş heyeti gezisi ve Eylül'de Irantex ve Techtextil Hindistan'a Almanya'dan resmi katılım planlıyoruz. Aynı zamanda Alman Teknolojisi Amerikan / Meksika Tekstilleri ile Buluşuyor temalı VDMA sempozyumlarını Kasım 2017'de Charlotte, ABD'de ve Mexico City’de düzenlemeyi planlıyoruz.
Bir diğer önemli konu da akıllı üretim: Industrie 4.0! Teknolojik açıdan ileri düzeyde olan müşteriler, uzaktan hizmetler de dâhil olmak üzere durum izleme ve bakım ile ilgilenmekte. Sanal makineler, izlenebilirlik, uzaktan kontrol edilen veri alışverişi, kendini optimize etme, akıllı kullanıcı ara yüzü veya bireyselleştirme diğer güncel konular. Örneğin, tekstil boyama ve terbiye konuları için Alman teknolojisini değerlendirelim; En yaygın Industrie 4.0 özellikleri, tam boyarmadde oluşturulan boya karışımını zamanında temin eden radyo etiketlerinin veya robot dağıtım sistemlerinin içeriklerini boyahane veya son bölümde kaydeden RFID okuyuculardır. Şimdiye kadar, tekstil ürünlerinin aşırı kırışması beklenmedik bir kritik olay olarak düşünülmüştür. Ya da teslimat sürelerine uyulamadığı takdirde, alt üretim süreçleri bir Industrie 4.0 akıllı fabrikada hemen ayarlanır. Yeni iş modellerinin potansiyelini tartışmaksızın, fabrika verimliliği, daha ekonomik üretim süreçleri, enerji tasarrufu, daha esnek üretim, Industrie 4.0'ın avantajlarından yalnızca birkaç tanesidir.