Türk Tekstilcilerin İtalyan Makinelere İlgisi Sürüyor

ACIMIT Başkanı Alessandro Zucchi, Türk tekstil üreticilerinin talep ettiği İtalyan makineleri arasında ilk sırada iplik makinelerinin yer aldığını bunu örgü ve terbiye makinelerinin izlediğini ifade etti.

  29 Eylül 2017 01:00 Cuma
Türk Tekstilcilerin İtalyan Makinelere İlgisi Sürüyor

Sürdürülebilir ve verimliliği arttıran teknolojilerle öne çıkan İtalyan tekstil makine üreticileri, dünya pazarlarında ilgi görmeyi sürdürüyor. Tekstil Dünyası Yayın Grubu’nun sorularını yanıtlayan İtalyan Tekstil Makineleri Üreticileri Birliği (ACIMIT) Başkanı Alessandro Zucchi, İtalyan tekstil makine üreticilerinin 2017 yılı ilk yarısını değerlendirirken Türkiye tekstil sektörünün makine tercihleri hakkında da özel bilgiler verdi.

İtalyan tekstil makinelerinin uluslararası tanıtımını güçlendirmek adına yürüttüğünüz çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?

ACIMIT, İtalya’nın tekstil makine sektörünü dünya çapında tanıtmak için birçok araç kullanıyor; teknoloji seminerleri, eğitim merkezleri gibi… Ekonomik Gelişim Bakanlığı ve İtalyan Ticaret Ajansının desteği sayesinde her yıl tanıtım önceliklerimiz farklı yabancı pazarlara yöneliyor. Endüstri ticaret fuarları şüphesiz tanıtım için gerekli bir araç olduğundan ACIMIT kendini kanıtlamış ticari fuarlarda dernek üyeleri ile yerini almaya devam ediyor.

ACIMIT olarak şu anda kaç aktif üyeniz bulunuyor?

ACIMIT şu anda 170 firmayı temsil ediyor.

ACIMIT üyeleri, kalite ve teknolojik gelişmeler açısından nasıl bir yaklaşım benimsiyor?

İtalyan tekstil makine sektörünün, teknolojik anlamda dünyada başka hiçbir yerde olmadığı kadar geliştiğinden hiç şüphem yok. İtalyan tekstil makine üreticileri, sürekli olarak makinelerinin üretim verimliliğinin yanı sıra enerji ve hammadde maliyetlerini düşürmeye yönelik özel teknolojik çözümlerin arayışına ve gelişimine kendilerini adamış durumdalar.

İtalyan Tekstil Makine Üreticileri için Endüstri 4.0’ın önemi nedir? Endüstri 4.0 dahilindeki gelişmeleri teknolojilerine uygulamada ne kadar iyiler?

Endüstri 4.0, makine üreticileri ve tekstil işletmelerinin üretim süreçlerindeki üretim verimliliğini artıracak kapasiteye sahip büyük bir teknoloji konteynırıdır. Endüstri 4.0,  kaçırılmaması ve kullanılması gereken bir olanak. Bu nedenle ACIMIT, Endüstri 4.0 tarafından sunulan olanakların çoğunu gerçekleştirmek için uzmanlığını ve desteğini kullanmayı sürdürüyor.

2017 yılında İtalyan tekstil makine üreticilerinin gerçekleştirdiği küresel satışlar nasıldı?

2017 yılının ilk altı ayı için üyelerimizin topladığı sipariş talepleri kesinlikle olumluydu. Bir önceki yıla göre kıyaslama yapıldığında, hem İtalya hem de yurtdışında iki haneli bir artış söz konusu. Ocak-Mart dönemine göre elde edilen yurtdışı ticaret verilerinde ihracatta yüzde 12’lik bir artış söz konusu. Bu nedenle 2017 yılının geri kalanı için daha fazla büyüme öngörüsü konusunda daha pozitifim.

İtalyan tekstil makine üreticileri için Türkiye pazarının konumu nedir? Türk tekstil üreticileri hangi alanlarda İtalyan makinelerini tercih ediyor?

Türkiye her zaman İtalyan tekstil makine üreticileri için ana ihracat destinasyonlarından biri oldu. 2016 yılında 170 milyon Euro’luk ithalat hacmi ile Çin’den sonra ikinci yabancı pazar oldu ve Türkiye 2017 yılının ilk 3 ayında bu konumunu korudu. 2016 yılının aynı dönemine kıyasla makine üreticilerimiz 41 milyon Euro değerinde yüzde 28’lik bir artış gerçekleştirdi. Türk tekstil üreticilerinin talep ettiği öncelikli İtalyan makineleri arasında iplik makineleri (%33), örgü makineleri (%26) ve terbiye makineleri (%20) yer aldı.

Yatırımcıların yeni yatırımlarda İtalyan tekstil makinelerini tercih etme derecesi nedir?

Günümüzde küresel piyasa koşullarında rekabetçi kalmak isteyen tekstil üreticileri, işgücü kalitesinden ödün vermeden üretim maliyetlerini gerçekten düşürebilecek kapasitede teknolojilere güvenmeye ihtiyacı duyar. Bu nedenle küreselleşmiş kurumlar yeni yatırımlarını planlarken Made in Italy yazan makineleri göz önüne alıyor. ACIMIT tarafından desteklenen Sürdürülebilir Teknolojiler Projesi (green-label.it) sayesinde İtalyan firmaları ekonomik ve çevreci sürdürülebilirlik çalışmalarını sürdürüyor. Bu da İtalyan ürünlerini oldukça rekabetçi hale getirirken, bu makineler aynı zamanda en yüksek teknoloji seviyesini temsil ediyor.

2018 yılında Türkiye’nin yanı sıra küresel pazarlarda gerçekleştireceğiniz etkinlikler neler olacak?

Geçmiş yıllarda yaptığımız gibi 2018 yılında da orta vadede büyüme öngördüğümüz coğrafi bölgelerde ve ülkelerde tanıtım çalışmalarına devam edeceğiz. Önceliklerimiz, Uzak Doğu ve Sahra Altı Afrikası dahil pazarların yanı sıra, teknik ve inovatif tekstiller gibi niş sektörlerde dernek üyelerimize sağlayacağımız destekler var. Öncelikli hedef, her halükarda, halen iyi bilinmeyen pazarlarda İtalyan teknolojisinin tanıtımıdır. Türkiye’ye gelince, gelecek yıl için planlanmış tanıtım etkinliklerimiz olmamasına rağmen 2018’de İstanbul’da gerçekleşecek fuara İtalyan makine üreticilerinin eskisi gibi katılım göstereceğini düşünüyorum.

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.