Türk tekstil makine üreticilerinin 2016 yılını, yayın grubumuza değerlendiren Tekstil Makina ve Aksesuar Sanayicileri Derneği(Temsad) Başkanı Adil Nalbant, 2016 yılının çeşitli sıkıntılara rağmen makine üreticileri için artış ile geçtiğini dile getirdi. Nalbant, Rusya ile yaşanan kriz, darbe girişimi gibi olayların etkisinin iç piyasalarda oldukça fazla hissedildiğini vurgulayarak şu değerlendirmeleri paylaştı; “2016 yılı 2015’in bırakmış olduğu sıkıntılarla başladı. 2015 yılında yaşadığımız 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin ardından çok güzel bir ITMA geçirmiştik. Maalesef Rus uçağının düşürülmesi ile Türkiye ekonomisi sadece tekstil anlamında değil tüm sektörlerde daralma yaşadı. 2016 yılında Türk tekstil makine üreticileri Türkiye’nin iç pazarındaki daralmaya karşı ihracatta biraz daha iyi performans gösterdiler. Genel makinada gerileme varken tekstil makinalar ihracatı yüzde 24 artış ile bu yılı 500 milyon dolar ile bitirecektir.”
“İthalata, alt yapıya ve inşaata verdiğimiz önemi, üretime ve sanayiye de vermemiz gerekiyor” diyen Nalbant, yüksek teknolojiye ancak makine üretimi ile ulaşılabileceğini vurgulayarak; “Yerli makinecilere tam anlamıyla güvenmemiz lazım. Sanayiye yeteri kadar ağırlık verilirse 2017 ve ötesi ile ilgili daha umutlu olabiliriz” dedi.
“Tekstilciler Türk Makinelerini Kullanmaya Özendirilmeli”
Türk tekstil makinelerinin kullanımının özendirilmesi gerektiğini savunan Nalbant, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yerli makine kullanımı ile ilgili elimizden gelenden fazla destek vermemiz gerekiyor. Tekstilciler Türk makinelerini kullanmaya özendirilmeli. Bu işin 3 ayağından birinin devlet, birinin makinayı üretenler bir diğerinin de bunları kullananlar olduğunu düşünüyorum. Bu 3’lü zincirin bir masanın 3 ayağı gibi birbirlerine destek vermeleri gerekiyor. Yurt dışından ortalama 2 milyar dolarlık tekstil makinası alıyoruz. Kendi insanımızı desteklesek ve alınan bu makinaları kendimiz üretebilsek, dünyanın her yerine ulaştırabiliriz.”
Türk Tekstil Makine Üreticilerinin son dönemde gerçekleştirdiği ihracat oranlarında öne çıkan pazarlar hakkında da bilgi veren Başkan Nalbant, “Vietnam geçen sene Türkiye’den 1 milyar dolara yakın tekstil makinası almış. Bu durumun Çin’in bir arka bahçesi olarak görülmesinin sonucu olduğunu düşünüyorum. Bizim sürekli ihracat yaptığımız ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve Bangladeş, Pakistan, Hindistan, İran gibi ülkeler bulunuyor. Son dönemde Latin Amerika’ya, Endonezya ve Etiopya gibi ülkelere de ihracat yapıyoruz. Son 2 yıldır gördüğüm en büyük gelişme yıllardır makine satışında ilk sırda olan Almanlar, tekstil makine ihracatında 2. sıraya düştü. Çin ise 5 milyar dolarlık ihracat yaptı. Kore’yi, Çin’i bile örnek alsak yeterince yol kat etmiş olacağız.” sözlerine yer verdi.
MOU anlaşmalarının devam ettiğini söyleyen Nalbant, Temsad’ın 2017 yılında fuarlara ve yeni anlaşmalara ağırlık verdiğini sözlerine ekledi. Nalbant, “Bu sene de ITME’deyiz. Bunun yanı sıra MTG ve MAKFED ile beraber çeşitli toplantılar yapa. Bangladeş fuarımız var, sonra Nisan’da Endonezya’da olacağız. 2017 yılında yerli tekstil sanayicileri ile kaynaşmak adına birden fazla workshop planlıyoruz. Bursa, K.Maraş ve G.antep, Denizli’ye gidip sanayicilerle buluşmak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.