Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, Türk hazır giyim sektörünün katma değerli üretime geçtiğini hatırlatarak, çok değerli ve lüks segmentteki markalarla çalışmaya başladıklarını kaydetti. Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada Türkiye'nin 10 yıl önce daha çok ucuz ürün grubunda üretim yapan büyük oyuncu olduğunu hatırlatan Şankaya, "Artık o ucuz mallar daha çok Bangladeş'e, Pakistan'a, Uzakdoğu'ya kaydı. Biz de daha katma değerli ürünlere kaydık, çok değerli ve lüks segmentteki markalarla çalışmaya başladık." dedi.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, yaptığı açıklamada, hükümetin son zamanlarda tasarım, Ar-Ge teşviği, Turquality gibi alanlarda verdiği destekler sayesinde sektörün katma değerli üretime çok ciddi yatırımlar yaptığını söyledi.
Ar-Ge, tasarım ve inovasyona yatırımların meyvelerinin yakın gelecekte daha fazla görüleceğini ancak şimdiden önemli mesafeler kat ettiklerini vurgulayan Şankaya, sözlerini şöyle sürdürdü; “10 sene evvel ihracat kilogram değerinde 16-18 dolarlardaydık. Şu anda geldiğimiz nokta 24-26 dolar seviyelerinde. Ciddi şekilde artış var. Türkiye, 10 sene evvel daha çok 'basic' dediğimiz çok ucuz ürün grubunda büyük oyuncuydu. Artık o ucuz mallar daha çok Bangladeş'e, Pakistan'a, Uzakdoğu'ya kaydı. Biz de daha katma değerli ürünlere kaydık, çok değerli ve lüks segmentteki markalarla çalışmaya başladık."
İhracat Kilogram Değeri Artıyor
Sektörün her geçen gün daha tasarımlı ürünlere yöneldiğinin görüleceğini anlatan Şankaya, "Bu teşviklerin hepsi yerinde teşvikler ve bunların da meyvelerini önümüzdeki günlerde göreceğiz ama ihracat kilogram değerinde 16-18 dolarlardan bugün geldiğimiz nokta 24-26 dolar çok yüksek, çok ciddi bir katma değer." sözlerine yer verdi.
İstihdam konusunda hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün çok ciddi bir payı olduğunu da sözlerine ekleyen Şankaya, bu sektörlerin Türkiye için çok stratejik olduğuna işaret etti. Şankaya, ayrıca en önemli girdilerden pamuğun Türkiye'de üretilebildiğini ve ihtiyacı karşılayacak ölçüde üretim için çiftçinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Markaların Rolü Büyük
Son olarak Türkiye'nin, ihracatta büyük rakamlara ulaşması için markaların artırmasının önemine de değinen Şankaya, "Bizim yakaladığımız 24-26 dolarlar, gerek İtalya gerek Fransa'da 48-55 dolar civarlarında. Neredeyse bizim iki mislimiz gibi. Burada markalar çok büyük rol oynayacak." sözlerine yer verdi. Türk hazır giyim sektörünün dünya markası yaratmaya yönelik çalışmaları devam ediyor.