T.C. Ekonomi Bakanlığı'nın "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi" tebliği kapsamında İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ve Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSİAD) ortaklığında hayata geçirilen “Ev Tekstilinde Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Ur-Ge Projesi’nin ilk toplantısı geçtiğimiz günlerde İTHİB Başkanı İsmail Gülle ve TETSİAD Başkanı Sayın Ali Sami Aydın’ın katılımları ile gerçekleştirildi.
Projenin ilk aşaması olan ihtiyaç analizi öncesinde, bu konuda destek alınacak danışmanlık firması yetkilileri, İTHİB, TETSİAD ve 21 ev tekstili firmasının yöneticileri ile bir araya geldi. Toplantıda, üç yıl süresince devam edecek olan proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar ve izlenecek adımlar paylaşılarak fikir alışverişinde bulunuldu. İhtiyaç analizi sürecinde, firma ziyaretleri, ziyaret verilerinin yorumlanması, sektör ile ilgili inovasyon ve trendler, rekabetçilikle ilgili gelişmeler, uluslararası analizler ve raporlar birlikte değerlendirilecek.
Sürekli İhracat Yapan Firmaların Desteklenmesi Hedefleniyor
2010/8 sayılı “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi” tebliği kapsamında kullandırılan teşvikler, bu kapsamdaki en önemli desteklerden biri. Tebliğ, sürekli ihracat yapan firmaların sayısını ve ihracatçı firmaların niteliklerini geliştirerek mevcut ve yeni pazarlardaki güçlerini arttırmak, firmalar için ulaşılabilir hedefler ortaya koymak, bu hedeflere ulaşmak için ihtiyaçların tespitine yönelik çalışmaları yürütmek ve sektöre özgü yol haritaları sunmayı kapsıyor.
2017 Haziran ayında İTHİB Başkanı İsmail Gülle ve TETSİAD Başkanı Ali Sami Aydın tarafından imzalanan protokol doğrultusunda proje kapsamında yer alan şirketler, 3 yıl boyunca eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden, hedef olarak belirlenecek ülkeler için yurtdışı pazarlama (pazar ziyaretleri, tanıtım, marka faaliyetleri, yurtdışı fuar ziyareti, ticaret heyeti, eşleştirme) faaliyetlerinin yanında gerçekleştirilecek alım heyetlerinin organizasyonlarından da yüzde 75 oranında devlet desteğinden yararlanabilecek. Tebliğ kapsamında yer alan tüm bu etkinliklere ilişkin masrafların yüzde 75’i T.C. Ekonomi Bakanlığı, yüzde 25’i ise projeye başvuracak İTHİB ve TETSİAD üyesi firmalar tarafından karşılanacak. Yüzde 75’lik kısım için prefinansman modeli uygulanacak ve katılımcılar devlet destekleri için beklemeyecekler.