Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) öncülüğünde bir araya gelen 10-15 hazırgiyim firması Karadeniz veya Güneydoğu Anadolu Bölgesinde belirleyecekleri bir ilde ‘Tekstil Köyü’ kurmaya hazırlanıyor. 200 bin metrekarelik bir alana sahip olacak Tekstil Köyü Projesinin 25 milyon Dolara mal olacağı belirtiliyor. Projenin TGSD öncülüğünde Ordu, Samsun, Tokat, Giresun, Sivas, Urfa, Diyarbakır ve Mardin illerinin birinde yapılacağı ifade edildi. Bu köyde fabrikalardan, otele, restoranlardan antrepolara kadar büyük bir kompleks inşa etmeye hazırlanan şirketler, 200 bin metrekare üzerinde kurulacak olan tekstil köyünün 25 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyor. Yurtdışındaki alıcılarla da görüşen TGSD yönetimi, bu şirketlerle yıllık alım garantisi anlaşması yapacak. TGSD, tekstil köyü ile 10 bin kişilik bir istihdam yaratmayı hedefliyor.
Daha önce Güneydoğu Bölgesi’nde çalışma denemesi olan, ancak başarılı olamayan firmaların hep birlikte hareket etme isteğinden doğan fikrin en büyük destekçisi olarak TGSD öne çıkıyor. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TGSD başkanı Cem Negrin, köyün 5. ya da 6. teşvik bölgesine kurulacağını ifade etti. “Kalifiye işgücüne ihtiyacımız olacak” diyen Negrin, önemli bir istihdam yaratacaklarının altını çizdi. Yaklaşık olarak 15 şirketin bu proje için hazır olduğunu açıklayan Negrin şöyle devam etti; “Tekstil köyünde hazır giyimin her alanı yer alacak. Hatta baskı nakış alanında faaliyet gösteren iki fabrika da bu köye taşınacak. Bununla birlikte, O bölgeye özel sipariş ve özel kapasite bağlamayı düşünüyoruz. Yılda 50 ile 100 milyon dolarlık satış garantisi sağlamayı hedefliyoruz.”
Çalışanlara Tam Güvence
Teşvikli Bölgeler olduğu için fiyatların daha uygun olacağını ifade eden Negrin, bunun yanında çalışanların da tüm haklarının sağlanacağını söyledi. Şu anda proje ile 40 şirketin ilgilendiğini vurgulayan Negrin bölgenin önemine de vurgu yaparak şunları dile getirdi; “ Türkiye’de yüklü ihracat yapan bin civarında şirketin en az yüzde 15’inin bu bölgelerde yatırım yapması bekleniyor. Belirli bir oranda ihracatı olan tüm yatırımcıların fiyat ve kapasite sorunu var. Bu nedenle 5. ve 6. bölgeye yeni fabrika yatırımları gelmeye devam edecek gibi görünüyor.”