TETSİAD: “Türkiye, Büyüme Hedeflerini Revize Etmeli”

Çin’de yaşanan devalüasyon sonrası, gözler Türkiye’nin büyüme hedeflerine çevrildi

  02 Eylül 2015 09:07 Çarşamba
TETSİAD: “Türkiye, Büyüme Hedeflerini Revize Etmeli”

Çin’de yaşanan ekonomik durgunluk ve sonrasında alınan devalüasyon kararının ardından Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisi ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Çin’deki devalüasyonlara dikkat çeken Küçükçalık, Türkiye ekonomisinin de sürdürülebilir ve güçlü bir yapıya kavuşabilmesi için, sanayinin ve ihracatın desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Küçükçalık, Çin’in yaptığı gibi, Türkiye’nin de, büyüme hedeflerini revize etmesi ve bu hedeflerin tutturulması için gereken tüm önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Ekonomik Sorunların Çözümü Sanayi

Güçlü sanayiye sahip olmayan ülkelerin, ekonomik anlamda kırılmalar yaşadığını belirten Yaşar Küçükçalık, başta Yunanistan olmak üzere, Avrupa’daki çoğu ülkede gerçekleşen ekonomik sorunların, güçlü sanayiye ve istihdama sahip olmamasından kaynaklandığına işaret etti. Dünyanın tüm güçlü ekonomilerinde, sanayinin ön planda olduğunu belirten Küçükçalık, “Ülkemiz ekonomisi açısından bakıldığında da, var olan üretim gücünü artırmak ve onu koruyabilmek büyük önem taşıyor. Yerli sanayimizi geliştirmek adına atılacak olumlu adımlar büyük önem arz etmekte. Çin, yüzde 4,6 civarında bir devalüasyon gerçekleştirerek, kendi üreticisini korumak anlamında önemli bir girişimde bulundu. Ülkemizde de, yerli sanayinin korunması ve gelişmesi adına her türlü önlem alınmalıdır. Ülkemizin ekonomik anlamda sürdürülebilir ve güçlü bir yapıya kavuşması için sanayinin ve ihracatın desteklenmesi gerekmektedir. Çin’in, ekonomisi için belirlemiş olduğu, yüzde 7’lik büyüme hızına ulaşmak için aldığı önlemlere bakılarak, ülkemizde de yeni ve güçlü bir büyüme oranı belirlenerek, bu hedeflerin tutturulması için gerekli tüm önlemler alınmalıdır” dedi.

Çin ne yapmıştı?

Beklenen ihracat ve büyüme rakamlarına ulaşılamayınca Çin Merkez Bankası, geçtiğimiz haftalarda ulusal para birimi Yuan’a önce yüzde 1,9, ertesi gün 1,6 ve ardından 1,1 oranında devalüasyon uygulamıştı. Yuan’ın dolar karşısında değerini düşüren devalüasyonlar, son 20 yıldan beri gerçekleştirilenlerin en büyüğüydü. Bu karar, Asya piyasalarında tedirginlik yaratsa da, Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng, devalüasyonun zor durumdaki ihracata destek sağlayacağını belirtmişti.

Yıllık bazda Temmuz ayı verilerine göre, Çin’de ihracat oranı yüzde 8’den fazla düşmüş; bu düşüş, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Çin’in, ekonomik durgunluğa doğru gittiğine yönelik kaygıları artırmıştı. Sanayi üretiminin de Temmuz ayında, geçen yıla kıyasla beklentilerin altında kalarak yüzde 0,8 daha az büyümesi endişeleri tetiklemişti. Gayrimenkul yatırımları ise, 2000 yılından beri en düşük seviyede yer almıştı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.