Türkiye’nin tekstil makine ihracatı ve ihracatta öne çıkan ülkeler hakkında bilgiler paylaşan Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant, “İhracat yaptığımız ülkelere baktığımız zaman İngiltere, Almanya ve Bangladeş’in ilk 3 sırada yer alıyor. Özellikle Bangladeş’e ihracatımız önceki yıllarda olduğu gibi artışını devam ettirdi ve Bangladeş 2017’de ilk 3 ülke arasında yer aldı.” dedi. Sektörün 2017’de en fazla ihracat artışı gerçekleştirdiği ülkeleri de paylaşan Nalbant, “Bu ülkeler sırasıyla Özbekistan, Mısır ve Pakistan oldu. Üyelerimizin bu bölgelerde ihracat için yoğun faaliyetleri olduğunu söyleyebiliriz.” açıklamasında bulundu.
“2023’te 1 Milyar Dolar Hedefine Yaklaşıyoruz”
İhracattaki ivmesini hızlandıran Türk makine üreticileri 2017 yılında hedeflerini tutturdu. Türk tekstil makine üreticilerinin 2017 yılında oldukça başarılı performans sergilediğinin altını çizen Nalbant, Türkiye İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre, Türkiye toplam ihracat oranının 2017’de yüzde 10 artarak 157 milyar dolara ulaştığını belirti. Nalbant, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Makine sektör toplamında 14,8 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 10 artış yaşadık. Makine sektörü içerisindeki tekstil makine sektörü, en fazla ihracat artışı yaşayan 3. sektör oldu. Her yıl yaşadığımız artışının devam etmesi halinde 2023 hedefimiz olan 1 milyar dolar ihracat hedefimizi aşabileceğimizi umuyoruz.”
Türkiye’nin Dünya Pazarındaki Yeri Sağlamlaşıyor
Tekstil makine ve aksesuar üreticileri, dünyada farklı pazarlara girmeleri ve ürün çeşitliliğini arttırmaları ile ihracattaki istikrarlı başarısını sürdürdü. Üreticiler, özellikle boya-terbiye makineleri alanında oldukça ileri seviyede. Günümüzde kalite ve fiyat konusunda dünya markaları ile her türlü rekabet içerisinde giren üreticiler, dünya pazarında Türkiye’nin yerini her geçen gün sağlamlaştırıyor.
“Teşvik Verilirse Başarabiliriz”
Tekstil makine sektörü aslında daha büyük potansiyelleri barındırıyor. Çoğunluğunun küçük ve orta ölçekli firmalar olduğu düşünüldüğünde tekstil makine üreticileri, öz sermayeleri ile söz konusu ihracat başarısını yakaladı. Nalbant, üreticilerin desteklenmesinin ihracat rakamlarını daha da ileriye götüreceğini söyledi. İthale bağımlı olunan makinelerde hala yerli üretime geçilememesinin düşündürücü olduğuna dikkat çekerek sözlerine devam eden Nalbant, “İplik makineleri ve dokuma makineleri gruplarında ihracatın ithalatı karşılama oranı yetersiz. Gerekli destekler verildiği takdirde, sektörümüzde bu ürünleri üretebilecek kapasitede firmaların olduğu kanaatindeyiz.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.