Tekstil ve hammaddeleri ihracatında yüzde 6.6 bir artış olurken ağustos ayında özellikle ev tekstili ihracatında 8.3 ve örme kumaş ihracatında 5.3 artış gözlemlendi.
Ancak en ciddi artış 1 Ocak- 31 Ağustos döneminde Türkiye’den yapılan teknik tekstil ihracatının 2019 yılında toplamda yapılan teknik tekstil ihracatının üzerine çıkarak, yıllık 1.8 milyar dolara ulaşması oldu. Sektörün son 12 aylık ihracatı ise 2.3 milyar dolar değerinde gerçekleşti.
İstanbul Tekstil Hammadde İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Öksüz, konuyla ilgili açıklamada bulundu: "Ocak – Ağustos döneminde yaklaşık 1.8 milyar dolar değerinde teknik tekstil ihracatıyla yıllık ihracat verisini aştık. Son 12 aylık ihracatımız ise 2.3 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Bu kapsamda hedef yükselterek 2020 yılı sonunda ihracatımızın 2.5 milyar doları aşmasını, 2021 yılında ise 3 milyar dolar ihracat verisine ulaşmayı hedefliyoruz. Ancak hedeflerimize ulaşabilmemiz için hibe oranlarının kaldırılması gerekmektedir.
Kişisel Koruyucularda İhracatına Yeni Düzenleme Şart
AB’nin Çin’den maske ithalatının son birkaç ayda 10 milyar euro'yu aştığını belirten Öksüz, Türkiye'nin hibeler sebebiyle fiyat tutturmada başarılı olamadığını söyledi ve ekledi, "Çin tüm piyasaya hâkim durumda. Türkiye’de kişisel koruyucu donanım ürünleri ihracatında hibe şartı var. Ancak hibe şartının ivedilikle kaldırılması gerekiyor. Küresel ölçekte kişisel koruyucu donanım ürünlerine ilişkin talepte bir doygunluğa ulaşıldıktan sonra hibelerin kaldırılmasının bir önemi bulunmayacak. Tekstil ve hammaddeleri sektörü olarak Nisan - Mayıs ayında yaşadığımız kayıpları en az hasarla atlatabilmemiz için küresel ölçekte talebi hâlâ çok yoğun olan kişisel koruyucu donanım ürünlerinde hibelerin kaldırılması gerekiyor.