SWISSMEM İstanbul’dan Mutlu Ayrıldı

Tekstil makinaları sektörünün güçlü ulusal örgütü SWİSSMEM, çatısı altında yer alan markalarla ITM’de güçlü bir lansman yaptı

  19 Mart 2013 20:15 Salı
SWISSMEM İstanbul’dan Mutlu Ayrıldı

İsviçreli makinacılar 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12’lik ihracat artışı ile, 1.224 milyar Euro’luk bir ciro elde etti. 2011’in ilk döneminde talep artışı yakalayan sektör, yılın ortasında ani bir daralma ile karşılaşmıştı. Küresel krizin Avrupa merkezinde devam ediyor olması ve aşırı değerli İsviçre Frankı gibi noktalar bu daralmada önemli bir unsur olarak öne çıktı. 2011 yılının önemli etkinliği Eylül ayında düzenlen ITMA Barselona İsviçreli makinacılar tarafından büyük bir ilgi ve dikkatle takip edildi. Bu etkinlikte 2012 yılı ve 2013 için önemli siparişler ve iş anlaşmaları elde edildi. Sektörün çatı örgütü İsviçre Makine Üreticileri Federasyonu SWISSMEM, bu benzeri etkinliklerde üyeleri için önemli çalışmalara imza atıyor.

Ulusal bir örgüt olan SWISSMEM birçok önemli markası ile ITM 2012 fuarında İsviçreli önemli makine üreticilerini tek platformda buluşturdu.  169 metrekarelik ulusal pavilyon kuran SWISSMEM’in ziyaretçilerine hem yenilikçi ürünlerini hem de FACTOR+ kampanyalarını detaylı bir şekilde gösterdi. Standa özellikle çalışır halde sergilenen Jakob Muller dar dokuma makinaları ziyaretçilerin dikkatini çekmeyi başardı.

2012’de Toparlanma Olacak

SWİSMEM Genel Sekreteri Lukas Sigrist, Textil Dünyası’na yaptığı açıklamada sektör açısından 2011 yılı sonuçlarını ve 2012 yılı beklentilerini dile getirdi. ITM fuarının ebatları ve kalitesinden etkilendiğini söyleyen Sigrist, diğer yandan müşteri akışından dolayı biraz hayal kırıklığına uğradığını açıkladı. Sigrist, fuarın resmi ulusal tatil gününe denk gelmesinin etkili olduğunu düşündüğünü belirterek, bir sonraki organizasyonun takvimi oluşturulurken bu noktaların daha iyi planlanması gerektiğini savundu.

2011 yılının başında İsviçreli makinacılar olarak çok mükemmel bir pazar ortamına sahip olduklarını dile getiren Lukas Sigrist, bu dönemde yoğun talep nedeniyle tedarik süreçlerinin bile zorlandığını açıkladı. Sigrist, ancak 2011’in ortasına gelindiğinde talepte ani bir düşüş yaşandığını kaydeden Sigrist; “Bu süreçte birçok şirket zorlu bir mücadele dönemi geçirdi. Talepteki ani düşüşün getirdiği zorluklarla baş eden şirketler, yılsonunda bu düşüşe tekrar tanık oldu. Bu talep düşüşünde Aralık ayı en üst seviyeyi oluşturdu” dedi. 2012 yılından sektör adına toparlanma ve iyileşme umduklarını belirten Sigrist, çok heyecan verici, şaşırtıcı gelişmeler beklemediklerini, ancak yavaş yavaş büyümenin öngörüldüğünü ifade etti.

Küresel pazarların geçmişe göre daha dalgalı bir görünüme sahip olduğunu hatırlattığımız Sigrist, bu koşullar altında İsviçreli firmaların kendilerini nasıl koruduklarını şöyle açıkladı; “İsviçreli makine üreticileri olarak yaşanan bu küresel zorluk koşullarında çeşitli alanlara uygulanabilen geniş bir esneklik ile kendimizi koruyoruz. Zaman içinde, bu esnek iş alımı düzenlemelerimizin olumlu sonuçlarını da görebiliyoruz. Diğer yandan, mevcut Pazar koşulları nedeniyle çalışma saatlerimizi de azalttık. Gerçekten sektör çok büyük bir zorlukla mücadele ediyor.”

Krizde Yatırımdan Vazgeçilmedi

Olumsuz koşullara karşın yüksek ve üstün teknoloji alanında liderliği ile ünlü İsviçreli makinacıların büyüme hedeflerinden vazgeçmediklerine dikkati çekti. Sigrist yatırım ve yeni teknolojilere yönelmenin bu süreçte ayakta kalmak için tek çare olduğunu vurgulayarak, kötü zamanlarda dahi yatırım yapmamanın daha tehlikeli olacağını söyledi.

Sigrist, özellikle Avrupa’yı derinden etkileyen finansal ve ekonomik kriz döneminde ve genel olarak zaten tekstil üretiminde Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya’nın en önemli pazarlar haline geldiğini belirtti. İsviçreli tekstil makinacılarının yatırımlarını bu bölgede sürdürdüğünü açıklayan Sigrist, kısmen ürünlerin bu bölgeye konumlandığının altını çizdi.

Kriz döneminde İsviçreli makinacıların geleneksel rakipleri Fransız, Alman ve İtalyan makinacılar ile mi yoksa Asya merkezli rakiplerle mi mücadele ettiğini sorduğumuz Lukas Sigrist şunları dile getirdi; “Yaptığınız işte iyi olduğunuzda her zaman rakipleriniz vardır. Burada ne tür rakipleriniz olduğunu görmeniz lazım. Biz açıkça teknolojik rakiplere sahibiz. Bazı doğu şirketleri geçmişe oranla artık hayli gelişmiş durumdalar ve onlar da rakibimiz konumuna yükseldi. Örneğin Japon makinacılar bunlar arasında yer alıyor. Ancak aynı zamanda satış bakımından da bizim daha ucuz ürün satan rakiplerimiz var. Bu şirketler de genelde Hindistan, Çin ve Tayvan’ın içinde olduğu bölgeden çıkıyor. Ancak, İsviçre, Almanya ve İtalya merkezli firmaların çalışmalarına ve yapılarına baktığımızda onların uluslararası şirket statüsünde olduğunu görüyoruz. Bu nedenle bu firmaların hangi ülkeden olduğunu bile söylemek artık zorlaşıyor.”

SWISSMEM’in tekstil makinalarında mekanik mühendislik endüstrisinin en üst örgütü olduğunun altını çizen Lukas Sigrist, çeşitli segmentlerden üyeleri olduğunu açıkladı. Yerel pazarın ve üreticilerin güçlenmesi için yerel politikalar oluşturulması için hükümet ve devletle ilişki olduklarını kaydeden Sigrist, küresel rekabet için bu desteğin hayati öneme sahip olduğunu belirtti. SWISSMEM olarak, sektöre dönük teknik eğitim verdiklerini ve firmaların yasal ilişkilerinin oluşturulmasında destek sunduklarını dile getiren Sigrist; “Ayın zamanda üyelerimizin fuar gibi yurt dışındaki aktivitelerinde yer almalarında destek veriyoruz. İsviçreli makinacılar temelde küresel belirsizlikten kaynaklanan finansal konularda sorun yaşıyor. Avrupa’daki kriz en temel belirleyici konumunda. Bunların üstünde ise, çok değerli ve güçlü olan İsviçre para birimi İsviçre Frankı yer alıyor. Bu eksende sorunlar yaşanıyor.” dedi.

Türkiye Pazarı İlk 3’te ve Hızla Büyüyor

Küresel pazarda İsviçreli makinacılar için en önemli üç pazarı; Çin, Hindistan ve Türkiye olarak sıralayan Lukas Sigrist, Türkiye pazarının çok ileri boyutlarda olduğunun altını çizerek; “Neden olduğunu bilmiyorum ama, Türkiye Avrupa’daki krizden çok fazla etkilenmedi. 2012 yılında sürekli büyüyen Türkiye pazarında İsviçreli makinacılar olarak satışlarımızın artmasını ve hizmetimizin genişlemesini umut ediyoruz” dedi. Sigrist, 2012 yılının ilk çeyrek rakamları çerçevesinde Türkiye’nin yanı sıra Özbekistan gibi Orta Asya ve Ortadoğu pazarlarından umutlu sonuçlar aldıklarını sözlerine ekledi.

FACTOR+ Nedir?

Dünya çapındaki anahtar pazarlara ulaşmada ve buralarda satış ve satış sonrası servisleriyle önemli bir üretici güç olan İsviçreli tekstil makinacıları, kalitelerini ‘Factor+’ ile tanımlıyor. 40’dan fazla tekstil makinacısının oluşturduğu açtı örgütü SWISSMEM tarafından yürütülen Factor+ kalite etiketi; “Kalite+ Değer, Yüksek Teknoloji+Güvenirlilik, Yaratıcılık+Başarı, Güçlü+Ortalkı, Başari+ Sürdürülebilirlik- Quality + Lasting Value, High Tech + Reliability, Creativity + Success, Strength + Partnership, Performance + Sustainability” garanti altına alıyor.

SWISSMEM’in bir sonraki durağını Haziran ayında gerçekleştirilecek olan ITMA ASIA CITME oluşturuyor. Ulusal stantda 31 makinacının temsil edileceği belirtildi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.