Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’le 2015 yılını değerlendirmek ve 2016 beklentilerini konuşmak üzere Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı düzenledi. Toplantıda, üyeler arasında yapılan anket sonuçları da açıklandı. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, anket sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinde; “MÜSİAD üyeleri 2016’ya olumlu bakıyor. Anket sonucumuz yüzde 64’lük oranla bunu ifade ediyor. MÜSİAD olarak, hiç bir ayırım yapmadan, tüm iş dünyasına ve kamu kuruluşlarına çağrı yapıyoruz. Gelin, yüzde 64 ile yetinmeyelim, olumlu algıyı yüzde 100’e çıkarmak ve başarıya ulaşmak için hep birlikte daha fazla çalışalım. Sanayimizi ve üretimimizi güçlendirelim, ayağa kaldıralım. Ekonomimizin ‘yeni hikâyesini’ birlikte yazalım.” sözlerine yer verdi.
“Türkiye’nin Ekonomik Geleceği İçin Sihirli Sözcük Reformdur”
Toplantıya katılan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de toplantıda dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu; "Bir taraftan bir dönemin kapanışı söz konusu. Yani ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artımına başlamış, bir anlamda küresel para politikasındaki normalleşmenin ilk ayağı başlatılmış oluyor. Bunun getirdiği etkiler var. Bir taraftan uzun yıllardır, 30-40 yıldır yüzde 10 civarında veya üstünde büyüyen Çin’de bir yeniden dengelenme, bir yavaşlama süreci var. Bunun getirdiği sarsıntılar var, emtia fiyatları üzerindeki etkisi var" dedi. Yaşanan küresel krizi Türkiye’nin etkili bir yol haritası olduğu için fırsata çevireceğini, yapısal reformlarla sınıf atlayacağını söyleyen Şimşek, “Türkiye’nin ekonomik geleceği için sihirli sözcük ‘reform’dur. Yol haritamız ve reform paketimizle fırsatları değerlendireceğiz ve gelişmiş ülke seviyesine geleceğiz.” dedi.
“Önümüzdeki 4 yıl avantaj”
MÜSİAD üyeleri arasında yapılan 2015 değerlendirmesi ve 2016 beklentilerine yönelik anket sonuçlarını değerlendiren Olpak şöyle konuştu; “2015 yılı başında üyelerimizin yüzde 58’si önceki yıla göre daha iyi bir beklentiye sahipken, yüzde 18’i 2015 yılını, firması için daha iyi olarak değerlendirmiş, yüzde 50’si bu soruya daha kötü cevabını vermiş, yüzde 33’ü aynı şartlarda geçtiğini söylemiştir. Üyelerimize yurtdışı satışlarının değerlendirmesini sorduğumuzda, yüzde 16’sı artış olduğunu söylerken, yüzde 37’si ise azalma olduğunu kaydetmiştir. Üyelerimizin yüzde 47’si ise ihracatlarının değişmediğini dile getirmiştir. 2015 yılı başında üyelerimizin yüzde 55’i yatırımlarını arttırmayı hedeflerken, sadece yüzde 29’u yeni yatırımlar yaptığını ifade etmiştir.” Anketin ikinci kısmının 2016 beklentilerinin oluştuğunu belirten Olpak, “Üyelerimize, 2016 yılının 2015'e kıyasla nasıl geçmesini bekliyorsunuz diye sorduğumuzda ise yüzde 64’ü 2016 yılının daha iyi geçeceğini, 18’i 2015’e benzer şekilde geçeceğini ifade ederken, yüzde 18’i ise daha kötü geçeceğini söylemiştir” diye konuştu.