İtalyan tekstil makineleri üreticilerinin tanıtım ve teşvik faaliyetlerini yürüten İtalyan Tekstil Makineleri Üreticileri Birliği (ACIMIT), kar amacı gütmeden 130 ülkede faaliyet gösteriyor. 300 üyesi olan ACIMIT, Yaklaşık 3 milyar euroluk bir pazar payına sahip. Ürettiği makinelerin yüzde 80’nini ihraç eden ACIMIT üyeleri her geçen gün piyasa payını arttırıyor.
İtalyan tekstil teknolojisinin kalitesini her platformda tanıtmayı amaçlayan ACIMIT’in üyeleri satışlarının yüzde 45’ini Asya’ya yüzde 35’ini de Avrupa, yüzde 9 Güney Amerika’ya, yüzde 9 Kuzey Amerika’ya ve yüzde 5 Afrika’ya gerçekleştiriyor.
İhracatının yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştirdiği Türkiye, dünyadaki etkinliğini ve pazar payını sürekli arttıran ACIMIT için en önemli pazarlardan birisi olma özelliğini sürdürüyor. İtalyan mallarının daha geniş pazarlara ulaşması için tanıtım çalışmalarına ağırlık veren ACIMIT, İtalyan Ticaret Tanıtım Ajansı (ICE) ile ortaklaşa birçok etkinliğin içinde yer alıyor.
Made in Italy
Ülkemizde tekstil sektörüne yönelik workshoplar düzenleyen ACIMIT ve ICE düzenlediği etkinliklerde ‘Made in Italy’ etiketinin kazandırdığı avantajları üreticilere anlatıyor. Yürütülen tanıtım çalışmaları için İtalyan devletinden herhangi bir fondan yararlanmayan ACIMIT, küresel çapta yaşanan kriz sonrasında makine siparişlerinde yaşanan yavaşlamanın ardından tanıtım çalışmalarını daha çok gelişmekte olan Etiyopya, Moğolistan, Özbekistan’ın yanı sıra Türkiye, Çin ve Hindistan’da yoğun olarak sürdürüyor.
En yoğun tanıtım çalışmalarından birisini yürüttüğü Türkiye’ye özel önem veren ACIMIT, ülkemizde her geçen gün büyüyen bir pazar payına sahip. Türkiye’ye yönelik toplam ihracatın yüzde 30’unu oluşturan dokuma makineleri, yüzde 20’sinini oluşturan örme makineleri ve yüzde 15’i eğirme makineleri oluşturuyor.
İtalyan Başarısının Sırrı
İleri teknoloji, esneklik ve çok yönlülük, fiyat-kalite oranı gibi ortak özellikler gösteren İtalyan tekstil makineleri, çoğunlukla antik çağlardan tekstil üretiminin olduğu Como, Biella, Milano, Bergamo, Bresicia ve Prato’da üretiliyor. Tekstil ve giyim endüstrisi ile yakın ilişki içinde bulunan İtalyan üreticiler, Avrupa ve uluslararası yönetmelikleri sürekli takip ederek güvenlik ve çevre üzerine Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarını yürütüyorlar.
ACIMIT’in en fazla önem verdiği konuların başında tekstil alanında çalışanların eğitimi geliyor. Bunun için üniversitelerde uygulanan eğitim programlarını da yakından takip eden ACIMIT, LIUC-Universita Carlo Cattaneo di Castellanza ve Citta Studi Biella üniversiteleri ile birlikte yürüttüğü işletme ve tekstil mühendislikleri programları bulunuyor. Bu programlarda eğitim gören herkese iş imkanı sağlayan ACIMIT, bu anlamda Dünya Bankası ile yoğun işbirliği içerisinde programlar yürütüyor. Aynı zamanda Hindistan ve Çin’deki üniversiteler ile de tekstil alanında sürekli eğitim programları açan ACIMIT, tekstil sektörüne yönelik profesyonel bireylerin yetiştirilmesi amaçlıyor.
Yeşil Etiket
ACIMIT’in önem verdiği diğer bir konuda tekstil sektöründe sürdürülebilirlik. Yeşil Etiket adını verilen sürdürülebilirlik girişimini ortaya koyan ACIMIT, üye kuruluşları ile birlikte katılımcılardan yoğun ilgi görüyor. Son yıllarda özellikle Avrupa ve ABD’de enerji ve hammadde fiyatlarının artışı ve bürokratik düzenlemeler, perakendeciler ve tüketiciler için gerçek bir rekabet faktörü haline dönüştüğü için sıkıntı yaşayan firmaların, sorunlarına çözüm sunmayı hedefleyen ve sürdürülebilir üretim için geliştirilen Yeşil Etiket girişimi bugünün ve yarının toplumsal gereksinimleri ekseninde; enerji tasarrufu, malzeme ve kaynaklar konularına eğiliyor. Su, kimyasal ve enerji tüketimi konularında somut adımlar atan Yeşil Etiket girişimi sayesinde daha verimli üretim ve daha düşük maliyet sağlanması amaçlanıyor