Uluslararası müeyyidelerin yakın zamanda sona ermesiyle yeni yatırımlar konusunda girişimlere başlayan İran tekstil sektörü, İsviçreli tekstil makine üreticileri ile bir araya geldi.
İran tekstil firmaları ve İsviçreli tekstil makine üreticilerinin bir araya geldiği, Başkent Tahran’da düzenlenen iki günlük seminerlerde firmalar uzun soluklu stratejik ortaklıklar için görüşmelerde bulundu. İsviçreli ulusal tekstil makineleri temsilci kuruluşu Swissmem tarafından düzenlenen ve 25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen etkinlik, toplamda 350 delege ve yüzde 40’ı dernek üyesi firmalardan oluşan, dünyanın önde gelen teknoloji tedarikçilerinin katılımı ile gerçekleşti.
Maurer; “İlişkileri Daha İleri Seviyeye Taşımaya Hevesliyiz”
Swissmem Başkanı Ernesto Maurer, seminerin hem sayısal anlamda hem de katılımcı İranlı firmaların önemi bakımından tüm beklentileri karşıladığını dile getirerek şu sözlere yer verdi; “Müeyyidelerden önce İranlı müşterilerle oldukça güçlü bir iş seviyesi ve iyi ilişkilere sahiptik. Bu durum müeyyideler süresince de devam etti ancak tabi ki daha düşük bir seviyede. Günümüzdeki bu yeni durumda, ilişkilerimizi ve iş anlaşmalarımızı, müeyyide zamanından önceki ve hatta daha da ileri bir seviyeye taşımaya hevesliyiz.”
Maurer, müeyyide dönemindeki en büyük engellerden birinin, iki ülke arasındaki para transferi olduğunu sözlerine ekleyerek seminerde uluslararası finans uzmanları tarafından yapılan iki konuşmanın ana temasını bu konunun oluşturduğunu söyledi. Maurer, İran tekstil sektöründe var olan güçlü bağlarının seminer ile birlikte daha da güçlenmesinden memnuniyet duyduklarını kaydetti.
İran Tekstil Endüstrisinde Yeni Bir Başlangıç
Etkinlikte yer alan Jakob Müller fimasından Christian Lerch ise İranlı firma sahiplerinin Swissmem’in ortaklık çabalarına gösterdiği ilgiden bahsederek, şu sözlere yer verdi; “Jakob Müller olarak müşterilerimizin birçoğu seminerde yer aldı. Teknik ve iş bilgimizden faydalanmanın yanı sıra networking imkanlarını da kullanma şansı yakaladılar. Biz de karşılıklı iş avantajlarının yanı sıra gerçek kişisel ilgimizi kendilerine göstermek istedik.”
İran’da Retech, SSM ve Heberle gibi İsviçre firmalarını temsil eden Kian Sanat Afzar mümessillik firmasından Mehran Zehtab ise, "Swissmem’in İran’da varlığı her zaman hoş karşılanır. Müeyyidelerin kalkması ile yakın geçmişte başka ülkelerden tedarik edilen, daha düşük seviyedeki teknolojilere güvenmek zorunda kalan tekstil endüstrimiz için yeni bir başlangıç yapmak gerçekten önemliydi ve bunu gerçekleştirdik.” sözlerine yer verdi.
2015 yılında İran’a yapılan makine ihracatında İsviçre, 6.4 milyon İsviçre Frankı ülke için önemli bir teknoloji tedarikçisi konumundaydı. Gelecek yıllarda ise İran endüstrisinin küresel ihracat satışlarında 1 milyar İsviçre Frankı değerinde bir hacme ulaşacağı öngörülüyor.