Ekonomi Bakanlığı, ihracatçılara verilen devlet desteklerinde hızı arttırmanın yanında Devlet Fiyat İstikrar Fonu’ndan ihracatçılara ayrılan kaynağın arttırılması ile yeni destek mekanizmalarını da devreye soktu.
Devlet Fiyat İstikrar Fonu’ndan ihracatçılara ayrılan kaynağın 2017 yılında, 1 milyar TL’den 3 milyar TL’ye çıkarılması ile yeni teşvikleri de beraberinde getirdi. Küresel Tedarik Zincirine Giriş Desteği, E-Ticaret Sitelerine Toplu Üyelik Desteği, Eximbank Alıcı Kredilerinde Faiz Desteği ve Eximbank Sigorta Tanzim Desteği ihracatçılara yeni getirilen diğer destek türleri oldu. Yanı sıra Ekonomi Bakanlığı, yurtiçinde düzenlenen, yabancı katılımcıların ve ziyaretçilerin yoğun olduğu 19 fuarı destek kapsamına aldı.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Kılıçkaya, ihracatçılar tarafından en fazla kullanılan devlet desteklerinden birinin fuar desteği olduğunu belirterek, fuar desteği talebinde bulunan firmaların başvurularında bürokrasinin uzaması nedeniyle 1 yıl sonra desteğin ihracatçının eline geçtiğini, ihracatçıların da bu duruma haklı olarak tepki gösterdiklerini söyledi.
Fuar Desteklerinde Yeni Uygulama 1 Temmuz’dan İtibaren Yürürlükte
Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen, ‘Devlet Yardımları Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Mehmet Ali Kılıçkaya, fuar destekleriyle ilgili yeni değişikliği şöyle değerlendirdi; “Geç gelen teşvik teşvik değildir. Teşvik zamanında olmalı. Süreci hızlandırıyoruz, ihracatçıların daha fazla fuara katılacağı, fuar desteklerinde radikal bir adım atıyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak önceden fuarlar ile ilgili metrekare destek tutarı belirleyeceğiz. Bakanlık gözlemcilerinin raporlarıyla firmanın fuara kaç metrekare ile katıldığı tespit edilecek ve ihracatçı birlikleri kısa sürede firmamıza fuar desteği ödemesini gerçekleştirecek. Firmaları ve organizatör kuruluşları evrak yükünden kurtaracağız. Yeni uygulama 1 Temmuz 2017 tarihinde yürürlüğe girecek.”
Uluslararası Nitelikteki Yurtiçi Fuarlara Destek Yolu Açıldı
Ekonomi Bakanlığı’nın mevcut destek programları yanında yeni destek programlarını da hayata geçirdiğini paylaşan Kılıçkaya, yeni devlet desteklerinden birinin ise yurtiçinde düzenlenen uluslararası kimlik kazanmış fuarlara katılımın desteklenmesi olduğunu anlattı.
Yurtiçinde desteklenecek fuarların seçiminde; fuara katılan yabancı ziyaretçi sayısını, yabancı firma sayısını ve fuarın uluslararası kimlik kazanmasını göz önünde bulundurduklarını ifade eden Kılıçkaya,“Bu nitelikteki fuarların ihracatımızın artışına katkı sağladığını düşünüyoruz. Katılımcı firmalara yer kirası ve stand konstrüksiyon masraflarının yüzde 50’sini 30 bin TL’ye kadar destekliyoruz. 2017 yılı için 19 fuarı destek kapsamına aldık. Yurtiçi fuar desteklerinde yurtdışı fuar desteklerinde uygulamaya başladığımız metrekareye göre destekleme modelini hayata geçirmedik, evraklarla başvuru gerekiyor. İlerleyen süreçte yurtiçi fuarlarında da metrekareye göre destek ödemesini gündeme alabiliriz.” sözlerine yer verdi.
Kılıçkaya, fuar desteklerinde üst limitlerin; genel fuarlar için 50 bin TL, sektörel fuarlar için 75 bin TL ve prestijli fuarlar için ise 250 bin TL olarak güncellendiği bilgisini de paylaştı.
İhracatçılar, Küresel Zincirlere Tedarikçi Olacak
Ekonomi Bakanlığı’nın yeni hayata geçirdiği destek türlerinden biri ise; ‘Küresel Tedarik Zincirine Giriş Desteği’ olacak. Bu desteği almak isteyen firma yeni çalışmaya başlayacağı küresel tedarikçiden bir niyet mektubu getirdiği takdirde, sertifikasyon, belge, yazılım, eğitim, test, yeni makine yatırımı, ekipman alımı, ofis, depo giderlerinde desteklenecek.
Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları gibi işbirliği kuruluşları aracılığıyla E-Ticaret sitelerine toplu üyelikler de yeni dönemde Ekonomi Bakanlığı’nın desteğine başvurabilecek.
Eximbank alıcı kredilerinde faiz desteği de yine Ekonomi Bakanlığı’nın yeni hayata geçirdiği destek türlerinden. Bu destek ile yurtdışındaki alıcılara daha düşük faizli kredi sağlanarak, makine ve yatırım malı ihracatını artırmak amaçlanıyor. Orta ve uzun vadeli yatırım malı ihracatı, alıcı kredilerinde Eximbank’ın uyguladığı faiz oranı ile OECD ülkelerinde uygulanan ve en düşük faiz uygulanan Commercial Interest Reference Rate (CIRR) arasındaki farka tekabül eden faiz gideri Ekonomi Bakanlığı tarafından Eximbank’a ödenecek.