Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2018'in, bekledikleri gibi rekorlar yılı olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, "Ayrıca, Eylül ayı rakamlarına baktığımızda yeni pazarlara girişte başarılarımızın gün yüzüne çıkmaya başladığını da ülkeler bazındaki artışla görüyoruz." dedi.
Eylül’de ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 22,5 artarak 14 milyar 476 milyon 54 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakam, tarihin en yüksek Eylül ayı ihracatına işaret etti. Eylül ihracatında son 13 ayın en hızlı artışı yaşandı. Böylece yılın 9 ayında ihracat yüzde 7 yükselerek 123 milyar 110 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 7,6'lık artışla 165 milyar 56 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı.
Miktar bazında ihracat, Eylül’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 artarak 11,2 tona ulaştı. Geçen yılın Eylül ayında 8,5 milyon tonluk ihracat gerçekleştirilmişti. Böylece Eylül 2018, şimdiye kadar miktar bazında en çok ihracat gerçekleştirilen ikinci ay oldu. Tekstil sektörü, 1,4 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ile göz doldurdu. Söz konusu dönemde en fazla ihracat artışı yaşanan sektörler ise yüzde 95'le çelik, yüzde 65'le kuru meyve mamulleri ve yüzde 53'le diğer sanayi ürünleri grubu oldu.
En fazla ihracat Almanya'ya
İhracat pazarlarına bakıldığında, Eylül ayında 172 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ülke 1,4 milyar dolarla Almanya oldu. Bu ülkeyi, 1,1 milyar dolarla İngiltere, 825 milyon dolarla İtalya ve 722 milyon dolarla Irak izledi.
Ülke grubu bazında ihracata bakıldığında, Eylül’de geçen yılın aynı ayına göre AB'ye ihracat yüzde 24,7 artışla 7,3 milyar dolar oldu. AB'nin payı ise yüzde 51 olarak gerçekleşti. Uzak Doğu'ya ihracatta ise yüzde 100'lük artış dikkati çekti.
"İhracat, milli bir mesele"
TİM Başkanı İsmail Gülle, tarihin en yüksek Eylül ayı ihracatına imza attıklarını belirterek, son 13 ayın en hızlı ihracat artışını da gerçekleştirdiklerini söyledi.
Gülle, 2018'in, bekledikleri gibi rekorlar yılı olarak kayıtlara geçtiğine işaret ederek, "Haziran ve Ağustos ayları haricinde her ayı rekorla kapattık. Eylül ayında da bu başarıyı devam ettirerek yüzümüzü güldüren ihracatçılarımızı kutluyorum. Ayrıca, Eylül ayı rakamlarına baktığımızda, yeni pazarlara girişte başarılarımızın gün yüzüne çıkmaya başladığını da ülkeler bazındaki artışla görüyoruz." dedi.
İhracatçıya sendikasyon kredisi
Gülle, “Geçtiğimiz aylarda ihracata sağlanan kredilerde, yurt dışından temin edilen kaynağın katkısı büyük oldu. Geçtiğimiz yıl aldığımız krediyi bu yıl %8,5 oranında artırarak yeniledik. Böylece ek bir kaynak yaratmış olduk. Bu kredi, Türk Eximbank’a, Türkiye’ye ve Türk Ekonomisinin geleceğine yönelik güvenin devam ettiğinin en önemli göstergesidir. Önümüzdeki dönemde, net ihracatın büyümeye katkısının pozitif olacağı göz önünde bulundurulduğunda, Türk Eximbank’ın ihracata sağladığı desteğin önemi daha da artıyor. Yenilenen sendikasyon kredisi ile birlikte sermayesini artıran Bankamız, ihracatın finansmanı noktasındaki en büyük güvencemiz" dedi.
“İhracatta KOBİ’lerin payı hızlı artıyor”
Türk Eximbank desteklerinden faydalanan ihracatçı sayısının, özellikle de kredi sağlanan kobilerin toplam payının artırılmasının çok önemli olduğunun altını çizen Gülle, “Eximbank’ın hizmet verdiği ihracatçı sayısının yılsonuna kadar 11.000’e ulaşması bekleniyor. Ayrıca, Eylül ayı itibariyle kredilerden faydalanan toplam ihracatçı sayısı içerisinde yüzde 64 olan KOBİ’lerin payının, yılsonunda yüzde 68’e çıkması hedefleniyor. Eximbank tarafından sağlanan kredilerin ihracatın ve ihracatçı sayısının artmasında işlevi büyük” şeklinde konuştu.