Türk tekstil sektörü, 2017 yılını Avrupa Birliği’nin en büyük 2., dünyanın 7. büyük tedarikçisi olma konumunu koruyarak 10,1 milyar dolar ihracatla kapattı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, tekstilin 2017 yılı performansı, 2018 yılı hedeflerini ve hayata geçirilecek projeleri paylaştı.
Hedef: Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye
Hedeflerinin, daha fazla refah, kalkınma, istihdam, üretim ve yatırım için 7/24 ihracatla dış ticaret fazlası veren Türkiye olduğunu belirten İsmail Gülle, “Türkiye tekstil sektörü dakikada 74 bin dolar değerinde ihracat yaptı. 7/24 kesintisiz ihracat yapan bir Türkiye hedefimizi gerçekleştirirsek Türkiye’nin ihracat rakamını çok yükseklere çıkartabiliriz” diye konuştu.
Katma Değer Rakamlarla Ortaya Kondu
Türkiye’nin ihracatla yükseldiğini, kendilerinin de ihracat için üretim ve yatırım yapıp, istihdam yarattığının altını çizen Gülle tekstil sektörünün yarattığı katma değeri rakamlarla ortaya koydu. İsmail Gülle, “ABD gibi zor bir pazara yarım milyar doların üzerinde, üstelik kilogram başına 5 dolar gibi yüksek bir birim fiyatla, İtalya’ya da kilogram başına 5 dolar birim fiyatla 866 milyon dolar ve Sri Lanka’ya ise kilogram başı 10 dolar değerinde yüksek katma değerli ihracat gerçekleştirdik.” dedi.
Türk tekstil sektörünün AB ülkelerine AB’nin ithalatta ortalama birim fiyatlarının üzerinde bir değerle ihracat yaptığını dile getiren Gülle, “AB’nin tekstil ithalatında ortalama birim fiyatı 4,2 Euro. AB’nin Türkiye’den ithalatında ortalama birim fiyatı ise 4,5 Euro. AB’nin en büyük ülkesi Almanya’nın tekstil ithalatında ortalama birim fiyatı 4,9 Euro. Almanya’nın Türkiye’den tekstil ithalatında birim fiyatı 5,5 Euro” bilgilerini paylaştı.
Tekstilde 200 Milyar Dolar Dış Ticaret Fazlası
Tekstil sektörünün, Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından cari açığı kapatan sektörlerden olduğunu da yine rakamlarla ifade eden Gülle açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü, “Türkiye’nin cari açığını kapatan sektörlerden bir tanesiyiz. 2017 yılında ev tekstilinde 1,6 milyar dolar, örme kumaşta 1 milyar dolar, dokuma kumaşta 850 milyon dolar, teknik tekstilde 120 milyon dolar dış ticaret fazlası verdik. Türk tekstil ve hazır giyim sektörleri son 20 yılda toplamda 200 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.”
Türkiye’nin Yeni Gözdesi Afrika
Türkiye’nin yeni pazarının Afrika olduğunu hatırlatan Gülle, Afrika’ya gerçekleştirilen ticaret heyetine katıldıklarını belirterek, olumlu temasların meyvelerini yakın zamanda toplayacaklarını söyledi. Gülle, “Bugün, Afrika’nın Dünya’dan ithalatı 470 milyar dolar. Türkiye’nin Afrika’ya toplam ihracatı ise 11 milyar dolar. Tekstil sektörü olarak, bu ihracatın 1 milyar dolarını biz gerçekleştiriyoruz.” diyerek 2018 yılında Afrika pazarındaki payıartıracaklarını söyledi.