Tekstil makinaları ve teknolojileri konusunda Avrupa hala küresel dünyanın atan kalbi konumunda bulunuyor. Çin ve Hindistan gibi ülkeler maliyet avantajına sahip çeşitli makinalar yapsalar bile, ileri teknoloji gerektiren dokuma, örme, teknik tekstiller ve nonwoven segmentleri için Avrupalı markalar ilk tercih sırasında yer alıyor. Avrupalı birçok önemli firma da, ulusal derneklerin çatısı altında örgütlenerek, firma güçlerini ulusal sektör gücünün desteğiyle sağlamlaştırıyor. Yakın planda baktığımızda ITMA fuarlarının sahibi Avrupa Tekstil Makinacıları Konfederasyonu (CEMATEX) çatısı altında bulunan örgütlerden Fransız Tekstil Makinacıları Derneği (UCMTF) daha aktif bir görünüme sahip.
Her yıl çeşitli ülkelerde seminerler ve sempozyumlar düzenleyen dernek, ayrıca fuarlara katılan firmalarını yalnız bırakmıyor. Bireysel olarak kendi standlarında katılan firmaların yanı sıra, diğer firmaları da ulusal pavilyonlar ve standlarla destekliyor, onlara kendi alanında yer veriyor. Fransız tekstil makinacıları sektörünün ihracat odaklı üretim yapısını sürekli geliştirmeye odaklanan dernek, hedef pazarlardaki aktivitelerini canlı tutuyor.
Fransız Mekanik Mühendislik Endüstrileri Federasyonu (FIM -French Federation of Mechanical Engineering Industries) üyesi de olan UCMTF, hem üyesi olan firmaları ihracat pazarlarında destekliyor hem de üretim standartları konusunda bilgilendiriyor, üyeler arasında işbirliğine katkı sunuyor. Sektörün gelişimi için üniversitelerle birlikte çalışmalar gerçekleştiren UCMTF, 2 yılda bir tekstil bölümü öğrencileri için forum düzenliyor ve UCMTF Süper Ödülü’nü veriyor.
UCMTF’ye üye firmalar üretim segmentleri çerçevesinde şöyle sıralanıyor; İplik eğirme segmentinde; Dewilde S.A, Fil Control SA, Laroche S.A., Mallein, NSC Fibre to Yarn, Petit & CIE, Superba S.A.S., Verdol (Swisstex France’i satın aldı). Dokuma başlığında; Ebelmann, Mallein, Spoolex, Staubli Faverges, Staubli Lyon. Terbiye; Alliance Machines Textiles, Callebaut de Blicquy, Dollfus & Muller, Rousselet Centrigation S.A., Spoolex, Superba S.A.S. Yazılım alanında; Schaeffer Productique, Verdol. Nonwoven segmentinde; Andritz Perfojet, Asselin-Thibeau, Dollfus & Muller, Laroche S.A., Spoolex. Çeşitli makinalar başlığında ise; AESA Air Engineering, Callebaut de Blicquy, Fil Kontrol SA, Laroche S.A. ve Superba S.A.S yer alıyor.
En Büyük 6. Makine İhracatçısı
UCMTF üyesi olan 30 firma, tekstil makinalarında yıllık 1 milyar Euro’luk ciroya sahip bulunuyor. Çok büyük firmaların yanı sıra, küçük ve orta ölçekli firmaların oluşturduğu Fransız tekstil makinaları sektörünün ihracat pazarları arasında Avrupa, Kuzey Amerika ve Ortadoğu öne çıkıyor. Güney Amerika ve Asya pazarlarına da odaklanan bu firmalar üretimlerinin yüzde 91’ini ihraç ediyor. Küresel pazarda yüzde 6.5’lik paya sahip olan Fransız makinacılar, tekstil makinaları ihracatında en büyük 6. ülke konumunda. Yıllık gelirlerinin yüzde 8’ini AR-GE çalışmalarına ayıran firmaların ana pazarları arasında Hong Kong ile birlikte Çin açık ara önde görünürken, onu Belçika, Japonya, Türkiye, ABD, Almanya ve İtalya izliyor. İhracatın yüzde 40’a yakını Asya bölgesine, yüzde 35’lik kısmı ise Avrupa’ya yönlendiriliyor. Fransız makinacıların toplam satışlarında Türkiye yüzde 8-10 arasında bir paya sahip bulunuyor.
Geleneğimizde Yenilik Var!
Dernek çatısı altında 35 özel makine üreticisinin yer aldığını belirten UCMTF Başkanı Bruno Ameline, dergimizle yaptığı görüşmede Fransız makinacıların jakarlı dokuma makinasının yaratıcısı olarak küresel pazarda ayrı bir yere sahip olduğunu söyledi. Fransız makinacıların sektörün gelişiminde tarihi bir rol oynadığına atıfta bulunan Ameline, bu yenilikçi durumun kendi geleneklerinde devam ettiğinin altını çizdi. Ameline; “Fransız makinacılar olarak bu sektörde köklü bir geleneğe sahibiz. Dünyanın en büyük 6. Msaying that akine ihracatçısı olarak yıllık1 milyar Dolar’dan fazla ihracat gerçekleştiriyoruz. Fransız mucitler daha çok dokuma teknolojilerinde öne çıkmakla birlikte, bugün bütün segmentlerdeki müşterilerin daha az maliyet ve daha çok verimlilik ile çalışmasına odaklanıyor” dedi.
Uzun elyaf iplik sanayi için, yeni teknikler geliştirdiklerini, bunların işletme ve bakım maliyetlerini düşürdüğünü dile getiren Ameline, iplik üreticilerine yüksek teknolojiye dayanan çözümler sunduklarını söyledi. Ameline sözlerini şöyle sürdürdü; “Geleneksel ve cam elyafı ve kord ipliği gibi teknik elyafların bükümü için, halı sektörü başta olmak üzere birçok yenilik sunuyoruz. Jakarlı makinalar ve armürler alanındaki gelişmeler de daha kaliteli, güvenilir ve hızlı bir üretim süreci için geliştirildi. Boyama için üretilen makinalar enerji ve su tasarrufu sağlıyor. Tekstil endüstrisinde yeni bir segmenti nonwoven süreçleri oluşturuyor. Özellikle çocuk bezi ve tek kullanımlık mendiller gibi ürünleri kapsayan hijyen ürünleri, geotekstiller, filtrasyon uygulamaları alanında nonwoven süreçleri hızla gelişiyor. Bu segment için Fransız makinacılar önemli yeniliklere sahip. Geri dönüşümlü tekstil malzemeleri ve uzun ömürlü çevreci teknolojilerle Fransız makine üreticileri alanlarında liderler arasında yer alıyor. Kısaca, Fransız makinacılar, geleneksel ve teknik uygulamalar için müşterilerine en iyi, en güvenilir, en verimli ve en az enerji talep eden süreçler sunuyor”.
Geleneksel teknikler ve yeniliği birleştiren stratejinin küresel pazarda kendilerini başarılı kıldığını belirten Bruno Ameline, müşterilerine standart makinanın ötesinde kişiye özel çözümler sunduklarını kaydetti. 2012 yılında küresel pazardaki birçok fuara katıldıklarını dile getiren Bruno, Pakistan’ın Lahor kentindeki Megatex ve Igatex’ten sonra İstanbul’daki ITM fuarına katıldıklarını, ardından ITMA ASYA CITME fuarında yer aldıklarını hatırlattı. Bruno fuar takvimlerinde ayrıca Hindistan India ITME, Rusya, Amerika ve Çin’deki Techtextil fuarlarının olduğunu söyledi. Fuar katılımlarının yanı sıra UCMTF’nin üye firmalarla birlikte düzenlediği seminerlere de değinen Bruno, yakın dönemde Türkiye, Suriye ve Brezilya’da yapılanların yanı sıra, 2012’de Endonezya’da yapılan seminerin de yoğun ilgi gördüğünü açıkladı. “Endonezya’daki etkinlik, UBİ France (Fransa Uluslararası Kalkınma Ajansı), Endonezya Sanayi Bakanlığı, Bandung tekstil merkezi ve HSBC Bank tarafından desteklendi” diyen Bruno, etkinliğe Bandung’un yanı sıra Jakarta, Solo ve Surabaya’dan tekstilcilerin geldiğini belirtti.
Henüz Kriz Öncesi Seviyeye Gelinmedi
Bruno Ameline, Fransız firmaların yoğun olarak KOBİ niteliğinde olduğu için her ülkede yatırım ve iyi hizmet servisi oluşturamayacağını, bunun yerine yerel mümessiller ve uzmanlarla müşterilere ulaştığını belirtti. KOBİ konumundaki Fransız makinacıların küresel pazara odaklanırken, zamanlarını, enerjilerini ve finansal kaynaklarını belirlerken zorlu bir secim sürecinde bağlı kaldığını dile getiren Ameline; “Bu nedenle bütün firmalarımız küresel pazardaki bütün fuarlara katılamıyor, UCMTF’nin ulusal standlarında onlara yer veriyoruz. Ancak, ITMA fuarlarına katılıma özellikle önem veriyorlar” dedi.
Fransız makinacıların küresel pazardaki durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Ameline, henüz Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında küresel ekonomik krizden önceki satış rakamlarına ulaşılmadığını ancak, 2010 yılından bu yana ileri doğru bir tepkinin görüldüğünü dile getirdi.
Barselona’da düzenlenen ITMA 2011 fuarının çok başarılı ve aktif bir fuar olduğunu hatırlatan Ameline, tekstil üreticilerinin birçok ilgi çekici proje talebiyle geldiğini ve çok sayıda sipariş alındığını belirtti. Finansman zorluklarının halen sürdüğüne işaret eden Ameline, tekstil üreticilerinin kısa vadeli kar yerine uzun vadeli projelere yöneldiğini ifade etti. Ameline, firmaların yeni pazarlara açılmak ve mevcut pazarlarını geliştirmek isterken, kendi üretim süreçlerini optimum hale getirmeye dönük yatırımlar planladıkları kaydetti. Ameline; “Tekstilciler Avrupa’daki ve hatta Çin’deki ekonomik yavaşlama nedeniyle daha kısıtlı hareket ediyor. ABD tekrar ekonomik bir büyüme yoluna girmiş görünüyor. Yatırımlar için bir başka engel ise, kredi krizi” dedi. Sektör olarak 2012 yılına odaklandıklarını ve 2013 yılının halen sınırlı bir görünüme sahip olduğunu dile getiren Ameline, uzun vadedeki stratejilerinin sektörel verimliliğin artışı ve makine endüstrisinin yeniden organize edilerek dünyada ve Fransa’da daha aktif bir yapıya kavuşturulması olduğunu kaydetti.
Bu stratejilerine bağlı olarak iyimser olduklarını açıklayan Ameline, sektörlerinin yeniliğe ve gelişmeye devam ettiğini söyledi. Ameline, UCMTF üyelerinin uzun vadeli planlarını da şöyle dile getirdi; “AR-GE konusunda, UCMTF, enerji tasarrufunu teşvik eden aktif bir sunuma sahip. Dernek olarak biz üyelerimizin, tekstil fuarlarına ve etkinliklere katılmasını teşvik ederken, tekstil medyası ile daha yakın bir ilişki içinde olmaları konusunda çalışıyoruz. Şu anda, üyelerimizin müşterilerine dönük yedek parça hizmetlerini arttırmayı amaçlayan çok önemli bir program başlattık. Kolektif bir yaklaşıma sahip olan derneğimizin bir diğer önemli amacı da, mühendislik ve yönetim okullarında sektörümüzü tanıtmaktır. Bu amaçla bir forum düzenliyoruz ve ödül veriyoruz.”
Türkiye Stratejik Pazar
Türkiye pazarının her zaman kendileri için önemli olduğunun altını çizen Bruno Ameline, bu yıl 21-24 Nisan’da gerçekleştirilen ITM İstanbul fuarına geçmişte olduğu gibi yine güçlü bir şekilde katıldıklarını hatırlattı. “Türkiye’yi stratejik bir pazar olarak görüyoruz” diyen Ameline sözlerini şöyle sürdürdü; “Fuarların yanı sıra Türkiye’de yerel etkinlikler de düzenliyoruz. En son Ekim 2010 tarihinde Gaziantep’te ve Suriye’nin Halep bölgesinde bir konferans organize etmiştik. Halı sektöründe hızla büyüyen bir şehir olan Gaziantep’teki etkinliğimize sektör temsilcilerinin yoğun ilgi göstermesi bizleri memnun etti. Bölgenin dinamik yapısından oldukça etkilendik. Türk firmaları ile uzun vadeli işbirliğinden ve onların en büyük 4. tekstil makinaları tedarikçisi olmaktan mutluyuz”
Kopya Makinalarla Küresel Savaş
ITMA ASYA fuarında yoğun bir dönem yaşayan Fransız makinaları destekleyen UCMTF, ayrıca bir basın daveti düzenleyerek, sektörel yayın dünyası ile buluştu. Dernek Başkanı Bruno Ameline ve Genel Sekreter Evelyne Cholet yaptıkları açıklamalarda hem fuara dönük değerlendirmelerde bulundular hem de kopya makine üretimiyle ve bununla mücadele konusuna değindiler.
Müşterilerin birçok projesinin son noktaya geldiğini belirten Evelyne Cholet, birikmiş olan siparişlerin de iyi gittiğini, bu nedenle bütün makine üreticilerinin teslimat sürelerinde bir artış olduğunu söyledi. Cholet; “Müşterilerimiz tabi ki Çin başta olmak üzere Hindistan, Pakistan, Taylan ve İran’dan gelerek standlarımızı ziyaret etti ve geliştirdiğimiz yeni teknolojileri yakından incelediler” dedi. Bazı üreticilerin Hindistan’daki tekstil sektörünün geleceğine dönük hevesli göründüğünü aktaran Cholet, Hindistan hükümeti tarafından uygulanmakta olan sektörün modernleştirilme ihtiyacını karşılayan Teknoloji Geliştirme Fonu Programı’nda (TUFS- Technology Upgradation Fund Scheme) bazı gecikmeler yaşandığını kaydetti. Cholet, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasal çalkantılar nedeniyle buralarda da çeşitli gecikmeler yaşandığını hatırlattı.
Müşterilerinin kendi firmalarının geleceğine yatırım yapmak için gerçek bir isteğe sahip olduğunu dile getiren Cholet; “Onlar yeni pazarlara, yeni ürünlere ve hammadde ve enerji tasarrufu getiren verimli üretim süreçlerine odaklanıyorlar. Birçok sektörde bizi teknoloji partnerleri olarak görüyorlar ve güveniyorlar” diye konuştu.
Avrupalı makinacıların en temel sorunlarının başında gelen geliştirdikleri teknolojilerin kopyalanması konusuna değinen UCMTF Başkanı Bruno Ameline, kopya ile savaşı ‘küresel bir savaş’ olarak nitelendirdi. Ameline; “Biz bununla mücadele ediyoruz ve tüm dünyada mücadeleyi sürdürüyoruz. Çünkü bizim stratejimiz AR-GE dayalı teknolojik buluşları ve ürünlerimizin patentlerini ve markaları ve telif haklarını koruma noktasına odaklanıyor.” dedi. Uluslararası anlaşmaların bir parçası olarak hükümetlerin ve yargı sistemlerinin kopyacılıkla mücadelede destek verdiğini dile getiren Ameline; “Örneğin Çin’de, bazı olumlu yargı kararları görüldü. Telif haklarımızı ihlal ederek üyelerimizi ciddi şekilde zarara sokanların hapse mahkum edildi” dedi.
ITMA ASYA CITME fuarında yine patent konusunda ihlallerin görüldüğünü vurgulayan Bruno Ameline, patent ihlali yaptığı tespit edilen bu makinaların üstünün fuar boyunca kapatıldığını hatırlattı. Ameline, kopya makinaların kapatılması ile birlikte ITMA fuarlarının katılımcıların patentlerinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesinde kendilerine yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.
ITMA ASYA CITME’de Yoğun İlgi
Fransız makinacılar en büyük pazarını oluşturan Çin ve Asya bölgesine dönük aktivitelerine 2012 yılında yoğunluk verdi. UCMTF üyesi firmalardan Haziran ayında ITMA ASYA CITME fuarına katılanlar şöyle sıralanıyor; NSC Fibre to Yarn, Laroche, Verdol, AESA, Superba, Fil Kontrol, Dollfus & Muller ve Staubli. Firmalar W3, W2, E2 ve E3 salonlarındaki standlarında ziyaretçileriyle buluştu.
İplik büküm alanında ileri teknoloji ile geleneksel ve teknik uygulamaları standlarında sergileyen firmaların, halı sektörü başta olmak üzere ipliklere yeni fonksiyonlar katan fiksaj süreçleri de yoğun ilgi gören teknolojiler arasında oldu. Jakarlı makinalar ve armürlerdeki gelişmeler ise, üretim hızını artırırken, su ve enerji tüketimi düşüren, üretim kalitesini güvence altına alan gelişmeler olarak öne çıktı. Boya teknolojilerinde de su ve enerji tasarruflu teknolojiler dikkat çekerken, nonwoven segmentinde yeni gelişmeler müşterilerle paylaşıldı.