Deri sektörünün 2016 yılını değerlendiren ve 2017 yılına dair beklentilerini açıklayan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, tabakhane ve atölyelerin kapandığı, kapasitelerin düşürüldüğü ve ödüllü firmaların piyasadan çekildiği kötü dönemin durduğunu ve son dönemde deri sektöründe hareketliliğin başladığını belirtti.
2016 yılında özellikle Rusya ve bölgesi kaynaklı kritik sıkıntıların sektöre yansıdığını hatırlatan İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, Rusya’ya ihracatın yüzde 70 daraldığını ve yarı mamulde de Çin’den negatif etkilendiklerini söyledi. Alt sektörler bazında Irak ve Suriye’nin de zorlayıcı olduğunu ifade eden Şenocak, “Çıkış işaretlerini aralıktaki toparlanmada görebildik. Rusya ile ilişkilerin iyileşmesi ve Türk Cumhuriyetleri ekonomilerindeki düzelme önemli.” sözlerine yer verdi.
Deri sektörü ihracatının geçen yıl miktar bazında yüzde 13 arttığını, ancak dolar bazında yüzde 4-6 gibi bir azalma gerçekleştiğini söyleyen Şenocak, deri konfeksiyonda birçok markanın sektörden çekildiğini, atölye ve tabakhanelerin kapanmak zorunda kaldığını kaydetti. Deri konfeksiyonda en az yüzde 50 daralma olduğu bilgisini veren Şenocak, son iki yılda üretim yerlerinin kapasite kullanım oranlarının yüzde 30’lara düştüğünü ifade etti. Şenocak, “Batan markalar arasında 20-25 milyon dolarlık ihracatlarıyla bir zamanlar ihracat ödülü kazanan firmalar da var.” dedi.
“Krize İlk Girer, İlk Çıkarız”
Sektörün en kötü dönemini yaşadıklarını kaydeden Şenocak, deri sektörünün 2017 yılında yakalayacağı ivmeden umutlu. Şenocak konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Deri sektörü krizlere hep önce girer, ancak diğer sektörlerden de önce çıkar. Bu yıl da sektörün krizden çıkmaya başlayacağı yıl olacak. Bunun işaretlerini aralık ayındaki toparlanmada görebiliyoruz. Rusya ile ilişkilerin iyileşmesi, Türk Cumhuriyetleri’nde ekonomilerin düzelmeye başlaması bizim için önemli. İsrail ile ilişkilerin iyileşmesi de kesinlikle sektörün lehine.” sözlerine yer verdi. Ayakta kalmayı başaran firmaların önlerinin açık olduğunu belirten Şenocak, kalanların daha kötü günler yaşamayacağını söyledi. Deri konfeksiyon ithalatına getirilen ilave verginin, sicil affının ve Eximbank ile KGF'nin krediye ulaşmada sağlayacağı kolaylığın deri sektöründeki firmaları rahatlatacağını dile getiren Şenocak, “Sektör olarak krizleri 1998’de de yaşadık, 2008’de de yaşadık. Artık daha temkinliyiz.” dedi.
Kıymetli kürkte ÖTV indirimi için çalışmalara yoğunluk verdiklerini de sözlerine ekleyen Şenocak, “Bugün kıymetli kürkte 3 ülke pazarı domine ediyor; Çin, İtalya ve Yunanistan. Biz de yapabiliriz ancak ÖTV önümüzde engel. Biz iç pazarda kalksın demiyoruz, ancak kürkün materyalini ithal ediyoruz, ondaki ÖTV kalksın istiyoruz. Eğer bu olursa sektörü kimse tutamaz. Sektörün 2023 hedeflerine 2023’ten önce ulaşırız.” sözlerine yer verdi.