Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı birlikleri seçimli olağan genel kurul toplantılarında yeni dönem yönetim kurulu başkanlarını seçti. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nde (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Pınar Taşdelen Engin, Türk tekstil sektöründe ilk başkan olarak dikkat çekti. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nde (ETHİB) Jak Eskinazi Yönetim Kurulu Başkanı seçilirken, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’nde (GAHİB) Ahmet Kaplan görevi devraldı. Denizli İhracatçılar Birliği’nde Hüseyin Memişoğlu başkanlığa seçildi. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde ise Mustafa Şenocak yeni dönemde de başkanlığını sürdürecek. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nde de (İTHİB) İsmail Gülle, Yönetim Kurulu Başkanlığını Ahmet Öksüz’e devretti.
İsmail Gülle Bayrağı Devretti
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) yeni yönetim kurulu başkanı gerçekleştirilen seçimli genel kurulla belirlendi. Tek liste ile gidilen seçimde birliğin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz oldu. Yeni dönemde eski Başkan İsmail Gülle ise Başkan Yardımcılığı görevini yürütecek. Genel kurulun açılış konuşmasını yapan İsmail Gülle, görev yaptığı süre boyunca sektörün sorunlarına çare ürettiklerini belirterek, “Başkanlığı bırakmam sizi bırakacağım anlamına gelmez. Bundan sonra da sektörün bir neferi olarak çalışmalarımı sürdüreceğim.” dedi. 20 yıldır ihracatçı birliklerinde görev aldığını dile getiren Ahmet Öksüz ise, Türkiye’nin en dinamik sektöründe çalıştıklarını söyledi. Öksüz, “En fazla dış ticaret fazlası veren sektörlerin başında geliyoruz. Amacımız iş birliğini artırarak sorunları istişare ile çözmek. Ortak sorunlara ortak çözümler üretmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
UTİB'e Kadın Eli Değecek
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen yönetim kurulu seçimlerinde tek aday olarak yer alan Pınar Taşdelen Engin, oylama sonrasında UTİB’in yeni başkanı oldu. UTİB Başkanlığına seçilen Engin, aynı zamanda Türk tekstil sektöründe ilk başkan oldu. 8 yıldır UTİB yönetiminde çeşitli görevlerde bulunan Engin, son 4 yıldır başkan yardımcılığı görevini yürütüyordu.
Genel kurulda kullanılan 77 oyun tamamını alan Engin, başkanlık görevini, İbrahim Burkay’dan devraldı. Kendisine duyulan güven için tüm üyelere teşekkürlerini sunan Engin, şu açıklamalara yer verdi; “UTİB, özellikle ihracata dayalı kalkınma noktasında yurt içinde ve dışında çok önemli projeleri hayata geçirdi. Bu çalışmalarımız sektörümüz tarafından takdirle karşılanırken diğer sektörler tarafından da örnek alındı. Bursa'nın tekstil ve konfeksiyon merkezi olması yanında Ar-Ge Proje Pazarı, tasarım yarışmaları, sektör içi arama konferansları, uluslararası fuarlara milli katılım organizasyonları gibi sektörün ufkunu açan ve aynı zamanda üretim ve ihracata da katkı sağlayan çalışmalarımıza daha da artan bir enerjiyle devam edeceğiz."
Sektörde genç neslin rolünün artması gerektiğini de sözlerine ekleyen Engin, "UTİB olarak gençlerin sektörümüzdeki etkisinin yadsınamayacağını düşünüyoruz. Bu sebeple düzenlediğimiz etkinliklerde onların daha aktif rol almalarını sağlıyoruz. Çünkü tekstil sektörünün gençler açısından cazip hale gelmesi, bizler için büyük önem taşıyor. Onların bu sektörde kendilerine hedefler koymalarını, kariyer planları yapmalarını ve sektöre yenilikler kazandırmalarını amaçlıyoruz." sözlerine yer verdi.
Egeli Tekstil İhracatçıları Yeni Başkanını Seçti
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ETHİB) seçimli olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Başkanlık için tek aday olan Jak Eskinazi, kullanılan 39 oyun tamamını alarak ETHİB Yönetim Kurulu Başkanlığını Sabri Ünlütürk’ten devraldı. 2003-2010 yılları arasında Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Jak Eskinazi, Ege İhracatçıları Birlikleri (EİB) bünyesinde iki ayrı Birlik’te başkanlık yapan ilk isim olarak kayıtlara geçti. Eskinazi, geçen dönem ETHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.
2006 yılından beri sürdürdüğü ETHİB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devreden Sabri Ünlütürk, toplantıda şunları söyledi; “Katma değerli ürün ihracatını arttırmak ana hedefimiz oldu. İnovasyon haftaları, Ar-Ge ile ilgili çalışmalar yaptık. 5 yıl önce İZKA destekli başlattığımız Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER) çalışmalarımız başarıyla tamamlandı. TEKSMER bundan sonraki süreçte EHKİB ve ETHİB ortaklığında anonim şirket olarak çalışmalarını sürdürecek.”
Genel kurulda konuşan ETHİB Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, Türk hazır giyim sektörünün günümüzde geldiği önemli konumda, tekstil sektörünün kilit rol oynadığını söyledi. Eskinazi, “Sektörümüzün ihracatını artırmak ve değişen taleplere uyum sağlamak amacıyla öncelikli olarak katma değerli ürün üretmek ve ihraç etmek, bunun için de Ar-Ge çalışmalarına hız vermek ve teknik tekstil üretimi konusunu bölgemizde yaygınlaştırmak gerekmektedir.” diye konuştu.
GAHİB’de Bayrağı Ahmet Kaplan Devraldı
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulu başkanlık seçimleri gerçekleştirildi. İlyas Öztürkmen ve Ahmet Kaplan’ın başkan adaylığını açıkladığı seçimlere iki liste halinde gidildi. Yapılan seçimlerde birliğe kayıtlı 290 üye oy kullanırken bu oyların 174’ünü Ahmet Kaplan alarak başkanlığa seçildi.
Başkanlığı Salahattin Kaplan’dan devralan Ahmet Kaplan, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından birlik ve beraberlik mesajları verdi. Seçimin demokratik bir ortamda geçtiğini ifade eden Kaplan, “Seçim artık geride kalmıştır. Artık hizmet zamanıdır. Seçimlerde kaybeden kazanan yoktur. Kazanan Gaziantep’tir, kazanan halı sektörüdür.” dedi. Gaziantep’in halı sektöründe elde ettiği başarıyı ileriye götürmeyi hedeflediklerini aktaran Kaplan, “Seçim öncesi üyelerimize verdiğimiz sözleri yerine getirmek için zaman kaybetmeden çalışmalarımıza başlayacağız. Vaatlerimizi gerçekleştirmek için destek bekliyoruz. Bizim için her üyemizin görüşü önemlidir. Önümüzdeki dönemde tüm üyelerimizle istişare içerisinde olarak sektörümüzün sorunlarını çözmek için gayret göstereceğiz.” diye konuştu. Yapılan seçimde 114 oy alarak başkanlığı kaybeden İlyas Öztürkmen, oylamaya katılan üyelere teşekkür ederek, “Birlik ve beraberlik içerisinde sektörün gelişmesi için yolumuza devam edeceğiz. Bundan sonra Ahmet Kaplan benim de başkanımdır." diyerek GAHİB yeni Başkanı Ahmet Kaplan’ı kutladı.
İDMİB’te Başkan Değişmedi
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde (İDMİB) tek liste ile gerçekleşen olağan genel kurulunda geçtiğimiz dönem 4 sene başkanlık görevini yürüten Mustafa Şenocak yeniden başkan seçildi. Genel kurulda yaptığı konuşmada seçime tek liste ile gidildiğine vurgu yapan Şenocak, “Olağan genel kurulumuza hep birlikte birlik olarak giriyoruz. Sadece 2017 yılında dünyanın farklı bölgelerinden 186 ülkeye, 1,5 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirerek ülkemiz ekonomisine çok ciddi bir katkı sağladık. 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz bu 1,5 milyar dolarlık ihracat ile bir önceki yıla göre de yüzde 9’luk büyüme yakaladık. Göreve geldiğimiz yeni dönemde mevcut ihracat pazarlarımızdaki payımızı artırmaya devam ederken yeni pazarlara yönelmeyi de sürdüreceğiz. Hep birlikte çok çalışarak birliğimiz için konulan 2023 hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
DENİB’de Görev Devri
Denizli İhracatçılar Birliği, seçimli olağan genel kurul toplantısını gerçekleştirdi. TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, 8 yıldır taşıdığı bayrağı Hüseyin Memişoğlu’na devretti. 8 yıldır sürdürdüğü görevin hayatı boyunca şerefini ve gururunu yaşayacağını söyleyen Süleyman Kocasert, “Devraldığım bayrağı yine Hüseyin Memişoğlu ağabeyime devredeceğim. O, göreve devam edebileceği halde görevi bize verdi. Kendileri her zaman bizimle beraber ihracatımızın gelişmesi için büyük emek verdi. Biz de bundan sonra kendilerine ve yeni seçilecek yönetime her zaman destek vereceğiz, yanlarında olacağız.” dedi.
Yeni Başkan Memişoğlu ise, “Bütün sektörleri içine alan bir Birliğimiz var. Bu sektörlerin arasına yakın zamanda yazılımın da gireceğini düşünüyorum. Ülkemizde geçtiğimiz yıl 780 milyon dolarlık bir yazılım ihracatı gerçekleştirildi. İlimiz ihracatında bunun da yer alması gerekiyor.” diye konuştu. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleri olduğunu aktaran Memişoğlu, “Bu hedefi sadece bugün yaptığımız işlerle gerçekleştirebilmemiz mümkün değil. Pahada ağır yükte hafif işlerle bunu başarmalıyız.” ifadelerini kullandı.