Belçikalı tekstil makine üreticileri Pakistan’daki Road Show’a odaklandı. Önemli çalışmalarını Pakistan tekstil sektörü ile paylaşacak olan firmalar, Symatex çatısı altında organize edilen etkinlikte, ticaret hacmini de geliştirmeyi amaçlıyor. Organizasyonun tarihi 8-9-12 Ekim 2012 olarak açıklanırken, Symatex yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmede tecrübe ve bilgilerin karşılıklı olarak aktarılacağı bir etkinlik planlandığı ifade edildi. Road Show, 8 Ekim tarihinde Karachi, 9 Ekim’de Multan, 12 Ekim’de Lahor’da gerçekleştirilecek.
Belçika endüstrisi ile Pakistan endüstrisinin 3 farklı programda buluşması planlanan etkinlikte son teknolojik ürünlerin tartışılması öngörülüyor. Belçikalı tekstil teknolojisi sanayi yetkilileri, düz ve tüylü dokuma teknolojisi, jakar teknolojisi, atkı besleyiciler, terbiye makineleri, dokuma aksesuarları, tekstil denetim ve kontrol sistemleri, tekstil sanayi otomasyonu, tarak teknolojisi, ekstrüzyon alanlarında yeni gelişmeler hakkında önemli bilgiler verecek. Belçikalı tedarikçiler, Pakistan tekstil sanayisine hammadde atık, enerji ve su tüketimini azaltmak ve rekabet gücünü artırmak için başarılı çalışmalarını anlatacak.
Konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Flanders Eyaleti Başkanı Kris Peeters, Pakistan’ı önemli bir ticaret ortağı olarak gördüklerini vurguladı. Belçika ile Pakistan arasındaki ticari ilişkinin yüzde 75’lik kısmının Flanders Bölgesi aracılığıyla yapıldığını anlatan Peeters şöyle devam etti; “ Flanders Hükümeti bölgenin kalkınması ve gelişmesi adına önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Yeni yatırımcılar ve girişimcilere esnek şartlarla destek olmaya çalışan hükümet, firmalara özel teşvikler sunmaya devam ediyor. Ayrıca bölge küresel şirketlerin başarılı projelerini desteklemek amacı ile çalışmalarını yürütüyor.”
2011 yılında Pakistan'a olan Flaman ihracatının 225 milyon Euro civarında gerçekleştiğini hatırlatan Peeters, 2 yıl gibi kısa bir sürede toplamda yüzde 18 artış yaşandığını söyledi. Peeters şunları dile getirdi; “Pakistan sanayisinin ve ekonomisinin sürekli gelişimini makinelerimizle desteklemekten gurur duyuyoruz. Flamanların Pakistan'a olan ihracatı 2000 yılından bu yana sürekli artıyor. Özellikle tekstil makineleri bu ticaretin en önemli kalemlerinden birisi olarak öne çıkıyor. 2011 yılında Pakistan kökenli Flaman ithalatı ise tekstilde yüzde 70 seviyesine ulaştı. Rakamsal olarak ifade etmek gerekirse 279 milyon Euro seviyesinde seyretti.”
Symatex Sektörün Çatı Örgütü
Belçika tekstil makineleri sektöründe 45 firma bulunurken, şirketler yaklaşık olarak 1 milyar Euro civarında bir ciro yapıyor. Symatex’in çatısı altında yer alan firmalar, genel olarak hazır giyim, teknik tekstiller, tekstil terbiye makineleri gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Belçika ayrıca hava jetli dokuma alanında en hızlı makineyi üreten firmalara sahip bulunuyor. Ülkedeki tekstil patent başvurularına bakıldığında ise, tekstil makineleri şirketlerinin sürekli ilk beş sırada yer aldığı görülüyor. Ülkenin en büyük pazarları arasında ABD, Çin, Hindistan, Pakistan yer alırken, AB müşterilerine de ürün satıldığı ifade ediliyor. Pakistan’da düzenlenecek etkinlikte bilgilerini paylaşacak olan Belçikalı firmalardan bazıları ise şu şekilde sıralanıyor;
Bekaert firması çelik tel, kaplama ve metal transformasyon alanında dünyanın lider firması olarak öne çıkıyor. Belçika merkezli firma dünya çapında 28.000 çalışanı ile küresel piyasanın da öncü şirketlerinden birisi. 120 ülkede hizmet veren Bekaert’in aynı zamanda 2010 yılında 4.5 milyar Euro'luk satışı ile de önemli bir kazanç sağladığı belirtiliyor.
BMS Vision dokuma, iplik makineleri, terbiye ve kalite kontrol alanlarında çalışmalarını yürütüyor. Firma yaklaşık 35 yıldır tekstil sektörünün bütün alanlarına hizmet vermeyi sürdürüyor. BMS, ürünlerinde güvenilir tekstil malzemeleri üretmek için, başarılı çalışmalar yürütüyor. Firma aynı zamanda dünya genelinde servis imkanı sunan yapısı ile küresel bir organizasyon olma özelliğini taşıyor.
Bonas kumaş uygulamaları için yüksek standartlarda elektronik jakarlar üretiyor. Makinelerin kullanım alanları arasında, ipek, hava yastıkları, döşemelik kumaşlar, teknik kumaşlar, etiket, havlu, şal bulunuyor. Firma müşterilerine, yüzde 100 elektronik işlem yapma imkanın yanında, daha düşük güç tüketimi ve yüksek verimliliği garanti ediyor.
Iro ve Roj markalarından oluşan grup, dünyanın teknolojik olarak en gelişmiş atkı besleme ekipmanlarını sunuyor. Firma önemli tecrübeleri ile yüksek standart ekipmanlar üretmeyi odak noktasına almış durumda. Her yıl AR-GE çalışmalarına önemli bütçeler ayırarak çalışmalarını yürüten Iro Roj Group'un müşterilerine sunduğu yenilikler arasında ise, giriş gergileri, iplik yağlama cihazları, knot sensörleri, tüm uygulamalar için atkı besleyiciler, çıkış gergileri, atkı dedektörleri yer alıyor. Grubun en çok dikkat çeken özelliklerinden birisi ise satış sonrası sağladığı destek. Firma, hava ve su jetli, rapierli dokuma makineleri için atkı besleyiciler ve yardımcı donanımları üretmeye devam ediyor.
Belçikalı Matthys Grup, çözgü makineleri alanında önemli bir üretici olarak tanınıyor. Firma teknik kumaş segmentinde üretim yapan, müşterilerine yönelik teknolojik çözümler sunuyor. 1952 yılından bu yana sektörde yer alan Grup, Avrupa’nın en önemli üreticilerinden birisi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Matthys, üretim, montaj ve iş geliştirme alanlarını kapsayan faaliyetlerini Avrupa'nın farklı bölgelerinde yer alan 4 farklı tesiste gerçekleştiriyor. Şirket, etiketleme ve paketleme makineleri, tam otomatik halı konfeksiyon hatları, çözgü makineleri, kesme makineleri, sarım makineleri, nonwoven üretimi için yardımcı ekipman gibi geniş yelpazede ürünler veriyor.
Picanol tecrübeleri ile son yıllarda hem tekstil sektörü hem de diğer sektörler için, teknolojik çözümler sunan bir yapıya büründü. Picanol aynı zamanda geleneksel dokuma makinesi alanında dünyanın önde gelen firmaları arasında yer alıyor. Grup yüksek teknolojiye sahip hava jetli ve rapierli dokuma makineleri üretimini ana faaliyeti olarak sürdürüyor. Sektörde 75 yılı geride bırakan Picanol, 2011 sonunda sergilediği, OptiMax ve OMNı serisi ile 2012 yılında da talep görmeyi sürdürüyor. Hatırlanacağı gibi firma, ITMA Barselona fuarında standında sergilediği 10 makinadan 4’ünü teknik dokumacılık sektörü için seçmiş ve bu alana odaklandığını belirtmişti. Her anlamda kazancını arttırmaya devam eden Picanol, 2011 yılının ikinci yarısında yaşanan yavaşlamaya rağmen, yıllık gelirini geçen yıl 465.95 milyon Euro’ya çıkardı. 2010 yılında 395.77 milyon Euro ciro elde eden firma, böylece cirosunu yüzde 18 arttırmış oldu.
Van De Wiele, halı, kadife ve teknik kumaşlar için dokuma makineleri üretiyor. 1880 yılından bu yana hizmet veren firma, başarılı çalışmaları ile göz dolduruyor. Van De Wiele firması özellikle, 24.000 çözgü kapasiteli 5.2 m eninde yüz yüze halı dokuyan, hava yastığı ile kılavuzlanmış rapierli atkı atım sistemine sahip RCİ02 model halı tezgahı ile döşemelik kadife, otomotiv döşemelik kadife, perdelik ve giysilik kadife, gölgeli kadife, İtalyan kadifesi gibi kadifeleri dokuyabilen, mikroprosesörlü, ekrandan kontrol edilebilen, elektropinömatik atkı seçicili VTR33 model kadife tezgahı ile oldukça başarılı bir üretim seviyesine ulaştı.