Sektörün en hızlı büyüyen pazarlarından biri konumunda olan Endonezya, devletin de yeni makine alımı konusundaki teşvikleriyle yapısını güçlendiriyor. 10 yıllık çalışma sonucunda hazırlanan yeni makine alım teşvikleriyle mevcut makine oranının yüzde 75 olduğu tekstil sektörü, yerel piyasada rekabet gücüne erişmiş durumda. Endonezya Sanayi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 2007-2011 yılları arasında 670 tekstil üreticisinin bu teşvik programından yararlandığı bildiriliyor. Bu çalışmalar sonucu piyasadaki talebi artan Endonezyalı üreticiler, İtalyan makinecilerle işbirliği yaparak etkinliğini artırmak istiyor. 2012 yılında Endonezya’ya 38 milyon Euro ihracat rakamı yakalayan İtalya, bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında artış sağladı. Asya pazarında sadece Çin, Hindistan ve Bangladeş’in gerisinde kalan Endonezya’nın talep ettiği İtalyan makinelerinin yüzde 32’si dokuma makineleri ve yüzde 35’inin terbiye makineleri oluşturuyor.
2.4 milyar Euro’luk toplam değer üreten ve yaklaşık 130 ülkede ürünlerini sergileyen firmaları kapsayan ACIMIT, küresel anlamda etkinliklerine devam ediyor. 6-8 Mayıs tarihlerinde ICE (İtalyan Ticaret Tanıtım Ajansı) tarafından organize edilecek olan “Endonezya’da İtalyan Sistemi” sempozyumu, İtalyan Ekonomik Kalkınma ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından destekleniyor.
Endonezya-İtalya tekstil sektörü ilişkileri hakkında değerlendirmeler yapan ACIMIT Başkanı Sandro Salmoiraghi; “Endonezya, tekstil makineleri üreticileri için en hızlı büyüyen pazarlardan biri konumunda. Bu sempozyumun İtalyan tekstil makine üreticileri ve Endonezya tekstil üreticileri arasındaki bağları güçlendirmek için bir fırsat olacağına inanıyoruz” dedi.
Sürdürülebilir Teknolojiler, Çin Tekstilcilerine Sunulacak
ACIMIT (İtalyan Tekstil Makinesi Üreticileri), sürdürülebilir teknolojilerini Çinli tekstilcilere sunacak. Enerji tasarrufu, üretim etkinliği ve çevresel etkinliği azaltıcı etmenlerin konuşulacağı etkinlik 21 Mayıs’ta Çin’in Nanjing şehrinde gerçekleşecek.
2010 yılında ACIMIT tarafından başlatılan ‘Sürdürülebilir Teknolojiler’ projesi, D’Appolonia adlı danışman firmanın ortaklığıyla sunulacak. Sürdürülebilir üretim yapılabilmesi için kaynakların kullanımına dikkat çeken konferansta, enerji kullanımının minimum seviyeye indirilmesi ve çevrenin etkin korunması konuları ele alınacak. Son yıllarda, adı geçen konulara verdiği önemi artıran Çin Tekstil Sanayi, İtalyan Tekstil Makine Üreticileriyle sürdürülebilir teknoloji üzerine işbirliği yapacak. ICE (İtalyan Ticaret Tanıtım Ajansı) ve ACIMIT tarafından düzenlenecek olan etkinlikte Bianco, Brazzoli, Hip Mitsu, Lawer, LGL, Noseda, Obem, Reggiani gibi ACIMIT’e üye birçok sektörden makine üreticisi hazır bulunacak.
2012 yılında, Çin’e 352 milyon Euro ihracat yapan İtalyan makineciler, toplam ihracatın yüzde 21’ini bu ülkeye gerçekleştiriyor. 2011 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 22’lik düşüşe rağmen Çin, İtalya’nın en büyük ihracat pazarı olmaya devam ediyor. Bununla bağlantılı olarak 12. Beş yıllık plan çerçevesinde belirlenen enerji tasarrufu ve emisyonun azaltılması konuları, tekstil makineleri için ana pazar konumunda bulunan Çin için önem teşkil ediyor. Hükümetlerin, üreticileri yeni sürdürülebilir teknolojilere yöneltmesi ve tam kapsamlı vergi teşvikinin bu teknolojileri kullanan firmaları kapsaması, siyasi otoritelerin de çevresel faktörlere verdiği önemi gösteriyor. Bu nedenle teknoloji semineri, Çin tekstil üreticilerine, İtalyan makinecileri sektörünün düşük çevresel etki ve enerji tasarrufuna sahip makine üretimini başardığını gösteriyor.