İtalyan Tekstil Makineleri Üreticileri Derneği (ACIMIT) dünyanın önde gelen tekstil makine ithalatçısı konumunda bulunan Hindistan’a özel ilgi gösteriyor. Bünyesinde 130 firmanın bulunduğu oluşum 8-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek iki workshop ile bölgedeki gücünü artırmayı hedefliyor.
Tekstil makineleri ithalatında 1.11 milyar Euro ile dünya ikincisi olan Hindistan, üreticiler açısından önemli bir pazar olarak öne çıkıyor. Bölgede rağbet gören İtalyan tekstil makine üreticileri de, 2011 yılında 134 Milyon Euro satış gerçekleştirerek önemli bir başarı kazanmıştı. Geçen yıla göre yüzde 19’luk bir artış yakalayan firmalar, 2012 yılında da başarılı sonuçlar almak için çalışmalarına devam ediyor.
Düzenlenecek organizasyonla ilgili değerlendirmelerde bulunan ACIMIT Başkanı Sandro Salmoiraghi de uzun süredir Hindistan’daki gelişmeleri takip ettiklerini ve özellikle son yıllarda iş fırsatlarının çoğaldığını vurguladı. Yerel sanayinin gelişmesi için Hintli yetkililerin teşvik sistemi ile ilgili özel çalışmalar yaptığını anlatan Slamoiraghi sözlerini şöyle sürdürdü; “Hint hükümeti sanayicilerini desteklemeye devam ediyor. İtalyan makine üreticileri olarak bizde yaşanan bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Artan talebin farkındayız. Bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Hindistan’da düzenlenecek workshopa katılacak İtalyan makine üreticileri arasında ise; Canalair, Cs Automazione, Fimat, Flainox, Itema, Jaeggli Meccanotessile, Ptmt, Smit, Testa yer alıyor.
Kuzey Amerika’da Techtextil’e Katıldı
İtalyan makinacılar son dönemde satışlarını yüzde 81 oranında arttırdığı Kuzey Amerika pazarına özel ilgi gösteriyor. ACIMIT, 24-26 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen Techtextil Kuzey Amerika fuarına katılım gösterdi. ACIMIT, Techtextil Kuzey Amerika fuarına katılarak, İtalyan makinacıların buradaki pazar payını arttırmayı hedefledi. İtalyan firmalarının 2011 yılında, Amerika’ya gerçekleştirdiği 97.7 Milyon Dolarlık tekstil makinesi ihracatını arttırmak isteyen ACIMIT, şirketleri fuarda yalnız bırakmadı. 2012 yılında da önemli başarılar kazanarak ülkedeki pazar payını sağlamlaştırmak isteyen İtalyanlar, ABD’ye olan tekstil makineleri ihracatlarının yüzde 33’lük kısmını aksesuar üretimi için kullanılan makinelerden sağladı. Bu ihracatta yüzde 20’lik kısmı ise terbiye ve iplik makinaları oluşturuyor. Fuara katılan dernek üyeleri firmalar arasında; Cormatex, Dell’Orco & Villani, Loptex, Ratti Luino, Saspe yer aldı.
Cormatex; Ürün yelpazesini çok geniş tutan bir üretici olarak öne çıkıyor. Cormatex’in uygulamaları arasında; aksesuarlar, havacılık ve uzay sanayi, tarım, otomotiv endüstrisi, bina uygulamaları ve inşaat, giyim, ev mobilyaları, hijyen / vücut bakımı, tıbbi malzemeler, paketleme, kağıt endüstrisi, koruyucu giysi, ayakkabı / deri eşyalar, ses ve ısı yalıtımı, tek kullanımlık mendil ve temizlik ürünleri yer alıyor.
Dell’orco & Vıllanı; Yün endüstrisinin yanı sıra iplik ve giyim ürünleri üretimi yapıyor. 30.000 metrekare kapalı alana sahip olan firma, Floransa’da üretimine devam ediyor. Firma mobilya endüstrisi, otomotiv, yapı inşaat sektörü, geotekstil ve nonwoven, hijyen ürünleri, tekstil ve hazır giyim alanında faaliyet gösteriyor.
Loptex; Firma, 1997 yılında yaptığı 1000 makina lansmanı ile adını duyurdu. Dünya çapında servis sağlayıcıları ve ajansları ile hizmet veren Loptex, tekstil makinaları üretimi konusunda öne çıkıyor. Özellikle ham pamuğun kirlilik kontrolünü sağlayan makineleri ile dikkat çekiyor.
Ratti Luino; 1869 yılında kurulan İtalyan makinecilerinin önemli temsilcisi Ratti Luino, 5 kıta ve 70 ülkede faaliyet gösteren global yapısı ile öne çıkıyor. Her dönemde müşteri beklentilerini karşılayan bir oluşum içerisinde olan firma, dikkatli bir analizle üretim ve pazarlama ihtiyaçlarını karşılıyor. Tekstil yaşamını yüz yıldan fazla bir zamandır devam ettiren Ratti, teknik iplik makinaları, tekstil, dikiş ve nakış iplik makineleri, sentetik filament üretiminde kullanılan iki büklüm üretim yapan makinelerin üreticisi olarak öne çıkıyor.
ACIMIT İstanbul’a Gelmedi
Techtextil Kuzey America ile hemen hemen aynı tarihlerde organize edilen İstanbul’daki ITM 2012 fuarı ise ACIMIT’in ilgisini çekmedi. Dernek kurumsal olarak bu fuara katılmazken, birçok İtalyan makinacı bireysel olarak İstanbul’a geldi. İtalyan firmalar, ziyaretçilerin ilgisinden memnun olduklarının altını çizdi. Hatırlanacağı gibi, İtalyan makinacılar geçen yıl Türkiye’ye satışlarını yüzde 83 oranında arttırırken, Kuzey Amerika satışlarında yüzde 81’lik çıkış yakalamıştı.
Sektörün Çatısı ACIMIT
300 şirketin oluşturduğu ACIMIT, 12.400 kişinin istihdam edildiği sektörün temsilcisi olarak tekstil makinaları pazarında önemli bir misyonu yerine getiriyor. Yıllık yaklaşık 2.7 milyar Euro satış gerçekleştiren İtalyan tekstil makinacıları toplam satışlarının yüzde 80’ini 130 ülkeye ihraç ediyor. Bu sektörün sözcüsü konumundaki ACIMIT, kar amacı gütmeyen bir kurum olarak, sektörün büyümesi ve ihraç pazarında güçlenmesi doğrultusunda faaliyetlerini sürdürüyor. ACIMIT verilerine göre İtalyan makinacılar 2010 yılı ile karşılaştırıldığında 2011’de yüzde 9 büyüme gösterdi.