Üretim Bilgilerimizi, Müşterilerle Paylaşıyoruz
Boyahanelerde komple yatırımlar yapılırken, kendi makinelerinin tercih edilmesinin önemine işaret eden Topgül, bu yöntemle müşterilerine verimli bir data sağladıklarını kaydetti. Farklı marka boya makinelerinde başarılı sonuçlar almanın güç olduğunu belirten Topgül; “Komple yatırımlarda sorunsuz veri kontrolü sağlıyoruz. Anlık üretimden yıllık üretime kadar sağlanan bu veriler, firmanın karlılığını artırıyor. Ayrıca tesisimizde bu alandaki çalışmalarımız da devam ediyor. Mümkün olan en hızlı, çevreye zarar vermeyen, en az maliyetli ve en fazla kazanç sağlayan makine üretimini yapmaya çalışıyoruz” dedi.
AR-GE merkezinin kapılarının herkese açık olduğuna değinen Topgül; “Müşterilerimizle iletişimimizde asla gizli bir şey yapmıyoruz. Bu boyahanede yaptığımız her şey, herkese açık. Adım adım üretim sürecinin takibi yapılabiliyor. Bu anlamda, çok fazla insan bu boyahanenin yaptığı ürünün, yaptığı kalitenin farkında olabiliyor. Birçok alıcı, kendine uygun olan ürün için deneme bile yapabiliyor. Bu nedenle başarılı çalışmaları ortaklık ve fikir alışverişi sonucu gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimizi satın alan müşterilerimizin görevlendirdiği kişileri misafir ederek makineler hakkında bilgi veriyoruz. Eğitimini başarılı şekilde tamamlayan personel üretim için ülkesine dönüyor” ifadesini kullandı. Megam Boyahanesi’ni kamuya ait bir işletme olarak tanımlayan Topgül, müşterilerle birlikte ortak akıl ile makine üretimi yaptıklarına değindi.
Su Tasarrufu Bizim İçin Önemli Bir Konu
“Karar verilmiş makine dizayn ve proses kriterlerinin boyahanede proses uygulamasının yapılıp, istenilen yere oturtulması konusunda bize büyük faydalar sağladı” diyen Topgül, makinede bulunan performans artırıcı, ihtiyaç duyulan tüm fonksiyonların geliştirilmesinin yanında, boyahane otomasyon sistemleri ile işçilik hatalarının bertaraf edildiğini vurguladı.
Özellikle DMS11 HT Jumbo Boya makinesinde, diğer muadillerine göre yüzde 50 su tasarrufu sağladıklarına değinen Topgül; “Yaklaşık 60 litre olan tüketim miktarını 29-30 litre seviyelerine düşürdük. Daha az su ile üretim sürecine devam edebiliyoruz. Tüm sektörün üzerine çalıştığı bir konuda bu denli başarılı çalışmalar yapmak bizim için çok önemli. Bunun dışında kimyasal tasarrufunda da üst noktalara ulaştık” dedi.
Ramöz Makineleri İşletmelerin Demirbaşı
Boyahanedeki makinelerin çalışmalarını anlatmaya devam eden Topgül, DMS11 HT Jumbo Boya makinesinin ardından, fularlı tüp kesme makineleri ile enzim süreci uygulanmış ürünlerin yıkanmasının önemli bir konu olarak karşımıza çıktığını belirtti.
Fularlı tüp kesme makinelerinin artık sektörde, enzim yıkama üniteli olarak üretildiğini ifade eden Topgül konuşmasına şöyle devam etti; “Bu, aynı zamanda ramöz üretim performansını arttırmakta bir ön fayda niteliği taşıyor. Ek olarak ürün kalitesini artırıcı bir rol oynayan fularlı tüp kesme 100 m/dk üretim hızı ile hassas ürün tansiyon kontrollü olarak çalışıyor. Kurudan ve/veya yaştan ham fikse ile boyama sonrası final proseslerine hizmet eden ramöz makinelerimiz, işletmelerin en önemli demirbaşları arasında yer alırken, işletmede sarf edilen toplam enerjinin yarısını tüketiyor, diğer yarısını da yaş daire makinelerinde harcıyor.”
İşletmedeki tüm gaz kullanan ramözler, kurutmalar ve buharlama makinesi ile buhar kazanlarına doğalgaz sayaçları, elektrik analizörleri ve data analiz sistemlerini kurduklarını dile getiren Topgül; “Ram makineleri üzerinden yaptığımız bir database sistemiyle, bu makine üstünden 67 parametreyi online olarak takip ediyoruz. İstediğimiz zaman aralığına gidip, kg/ürün başına gaz ve elektrik sarfiyatlarının ne oranda olduğunu, tip bazında detaylı maliyet analizi yapma imkanı yakalıyoruz. Ayrıca günlük raporları otomatik mail atabiliyoruz” ifadesini kullandı. Özellikle kurutma makinelerinde önemli oranda enerji tasarrufu sağladıklarına değinen Topgül, sistemden çıkan üründe, kalıntı nemi kontrol altında tutarak aşırı kurumanın önüne geçtiklerini ve ekserji maliyetinin düşmesinden kaynaklanan yüzde 20 fayda sağladıklarını söyledi.
Ramöz Makinelerinde Akıllı Makine Konsepti
Dilmenler makine tarafından üretilen ramözlerde akıllı makine konsepti uygulamasına başladıklarını kaydeden Topgül, bu sistemin yıl sonu itibariyle sektörün hizmetine sunulacağı bilgisini verdi. Topgül, yeni konsept hakkında şu bilgileri paylaştı; “Sektörde yer alan mevcut makinelerde database sistemi bulunmuyor. Biz sektörde ilk olarak bu sistemin kurulumunu gerçekleştirdik. Böylece makineden alınan bilgiler, gereksiz yere yok olmuyor ve verimlilik için kayda alınıyor. Zamana göre kaydı alınarak raporlanan bu bilgilerin geri bildirimi, işletmenin karlılığı açısından da oldukça önem taşıyor. Tabi bu önemli bir maliyet kalemini de beraberinde getiriyor.”
Isı Geri Kazanım Sistemi Verimlilik İçin Kullanılmalı
Dilmenler tarafından üretilen ram makinelerinde ısı geri kazanım sisteminde asla bir sorun yaşamadıklarının altını çizen Topgül, önemli olan konunun ön ısınmış sıcak hava ile elde edilen ısıyı proseste kullanılması olarak tanımladı. Isıyı sistemde doğru yere doğru şekilde vermenin enerji maliyetleri açısından büyük önem taşıdığını anlatan Topgül konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu sistemi uygulamaya çalıştığınızda, sistemin kütle balansının sıfır olması zorunluluğundan (sistemden çıkan kütlelerin toplamı = giren kütlelerin toplamı ) makinede bunu kullanabileceğim miktarda bir sınır var. Yani ısıyı geri kazanımda bir sıkıntı yaşamıyoruz, fakat bir de makineye verdiğimiz, servis ettiğimiz o sıcak havayı prosese katıp, gerçekten doğalgaz sayacından geçen gazı, minimize edecek bir sonuca sizi yönlendiriyor mu, götürüyor mu ölçmek gerekiyor. Biz yaptığımız ölçümlerde, şunu gördük. Doğru yere uyguladığımızda, yüzde 6 ile yüzde 26.5 arasında tasarruf elde edilebiliyor. Kayıplara bakıldığında ise biraz daha farklı bir tablo görünüyor; makine başı kayıpları yüzde 3-5 aralığında. Bunun dışında sıcak ürünle çıkan yüzde 10’luk enerji söz konusu. Bunu engellemek mümkün değil. Bu da toplam enerjinin yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor.”
Isı geri kazanım sistemlerinin kurutma prosesleri için çok büyük anlam ifade ettiğini vurgulayan Topgül; “Fikse prosesinde sarfedilen toplam enerji miktarı kurutmaya göre daha az olduğu için kazanılan miktar da az oluyor. Örneğin 10 kamaralı bir ram makinesinde yapılan ölçümlerde, yaştan fikse prosesinde sarf edilen toplam enerjinin yüzde 75’i makinenin ilk yüzde 35’lik bölümünde, enerjinin geri kalan yüzde 25’lik kısmı da makinenin yüzde 65’lik bölümünde tüketildiği tespit edildi. Isı geri kazanımdan gelen ön ısıtmalı hava değerlendirildiği yer ilk yüzde 35’lik bölümdür. İkinci yüzde 65’lik bölümde değerlendirilmeye çalışıldığı durumlarda fikse kamaralarının ısıl stabilitesini bozduğundan dolayı ürün fikse proses kalitesini olumsuz yönde etkilendiği gözlemlendi” dedi.
Sertifikalı Ürünlerimiz Sektörde İlgi Görüyor
Dilmenlerin açık en zincirli sanfor makinesi ile beklentiye cevap veren bir makine ürettiğini dile getiren Topgül; “Makinelerin bütününde, tüm ürün yelpazesinde, stratejik olarak izlediğimiz bir doğrultu var. Makinelerin dizayn kriterlerinin iyi belirlenmesi, makinenin projelerinin güvence kuruşları tarafından onaylanması, onaylı projelere göre üretim yapılması, bunu üreten ekibin sertifikalarının tamamlanması bizim için birincil iş kurallarını oluşturuyor. Daha az sorun çıkaran, daha uzun ömürlü ekipman ve aksesuarlarla, donatılmış makineler üretmeye özen gösteriyoruz. Bu anlamda, çıtayı her geçen yıl daha da yükseltiyoruz. Bu, yurt dışında ihracatın artması, yurtdışı makinelerde daha az servis ihtiyacı gerektirmesi adına da önem taşıyor. Bunun dışında Avrupa’daki fiyatlarla rekabet edebiliyoruz fakat Hindistan ve Çin malı ürünlerde kalite anlamında çok önde olmamıza rağmen fiyat konusunda sıkıntı yaşıyoruz” dedi.
Yeni Projeler Yolda
Boyahanelerin en önemli ihtiyaçları olan baskı altı soğuk kasar konusunda önemli projeler ürettiklerini hatırlatan Topgül, son projelerinin ise Ünteks olduğunu açıkladı. Ünteks, Rudolf Duraner ve DMS’nin, baştan reaktif baskılı kumaş yıkama ve kasar makinesi olarak dizayn edildiğine işaret eden Topgül, başarılı sonuçlar elde ettiklerini savundu. Açık en kontinü kasar ve yıkama makinesi reaktif baskılı ürünleri 20 ton/gün üretim kapasitesi ile dokuz aydan beri çalıştığını ve günlük ortalama 8- 12 litre su/kg ürün tüketim yaptığını anlatan Topgül, diğer muadil makinelerin yaklaşık 25-60 litre/kg ürün su sarfiyat yaptığını anlattı. Bu ürünün pazarın başarılı makineleri arasında yer aldığını kaydeden Topgül sözlerini şöyle tamamladı; “Yıkama performansı, reaktif boyalı ürüne, boyar madde ve renk grubuna, pat reçetesine, buharlama fikse kalitesine, elyaf ve kumaş türüne bağlı olarak 35-50 litre seviyelerinden, 8-12 litre seviyelerine indi. Su tüketiminin düşmesinin ardından üretim artışı sağladık. Sektörde 50-60 litrenin başarılı sayıldığını düşünürsek, bu yolda çok önemli bir yol kaydettiğimizi söyleyebilirim.”
Türk Tekstilinin Önemli Markası; Dilmenler Makine
Tekstil boyama, terbiye makineleri imal eden Dilmenler Makine 1982 yılında kuruldu. Kısa sürede büyük gelişme gösteren firma 1986 yılında Yenibosna’daki yeni binasını alarak 1993 yılına kadar makine üretimini burada gerçekleştirdi. 1993 yılında ise firma Çorlu Vakıflar Köyü mevkiinde 60 bin metrekarelik bir alanda kurulu 5 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasını faaliyete geçirdi. Her yıl üretim hacmini ve teknolojik gelişimini sürdüren Dilmenler, üretimine hem İstanbul’dan hem de Çorlu’dan devam ediyor. 1997 yılında Çorlu fabrikasına ilave ettiği 5 bin ve 2013 yılında ilave ettiği 7000 metrekarelik alanlar ile Boya ve Terbiye makineleri üretimini iki ayrı alana taşıyan firma üretim kapasitesini de arttırdı. Ayrıca 2010 yılı içerisinde AR-GE birimini oluşturan Dilmenler, 10 bin metrekarelik ek binayı bu amaçla kullanıma başladı. 1999 yılından bu yana tekstil terbiye makinelerinde birçok değişik makine üretimini gerçekleştiren firma, çok sayıda boya makinesi, kurutma ve ram makinesi üretimi gerçekleştiriyor. Dilmenler’in ihraç pazarları arasında, Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Suriye, Mısır, Portekiz, İngiltere, İsrail, Amerika, Peru, Şili, Ekvator gibi tekstil ülkeleri bulunuyor.
Dilmenler’in üretimini gerçekleştirdiği Boya makineleri içinde; DMS 23 HT Levent Boyama Makinası, DMS 04 HT İplik Boyama Makinası, DMS 11 HT Jumbo Kısa Proses Kumaş Boyama Makinası (RDS) ve DMS 03 HT Synchron Hava Jetli Kumaş Boyama Makinesi farklı çözümler arayan tekstil üreticilerine seçenekler sunuyor. Dilmenler Tekstil Terbiye alanında ise şu makineleri üretiyor; DMS 29 Elyaf Sıkma Presi, DMS 09 Ters Çevirme Makinası, DMS 08 Top Açma Makinası, DMS 25 Açık En Kumaş Yıkama Makinası, DMS 24 Açık En Kontinü Kumaş Yıkama Makinesi, DMS 22 Diltex Kumaş Kurutma ve En Fiske Makinesi, DMS 05B Egalize Kurutma, DMS 05A Jumbo Hava Yastıklı Kurutma, DMS 18 Dilcompact Açık En Çekmezlik Makinesi, DMS 10 Açık En Fularlı Kumaş Kesme, Sıkma ve Açma Makinası, DMS 14 HT Basınçlı Bobin Kurutma Makinesi.
Okunma : 6412