VDMA’nin Desteği Sektörü Geliştiriyor
VDMA’nın çalışmaları ve Türkiye pazarıyla ilgili gelişmeler hakkında VDMA Alman Tekstil Makinaları Üreticileri Birliği Genel Müdürü Thomas Waldmann, Textil Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. Alman tekstil makinacıları ile Türk tekstil endüstrisi arasındaki ilişkiyi birkaç yıllık değil, karşılıklı güvenle bütünleşmiş bir dostluk şeklinde geliştiğini söyleyen Waldmann, mevcut ilişkinin bir ortaklık (partnership) olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Waldmann, Türk tekstil sektörünün başarılı çalışmalarla daha fazla küreselleştiğini ve hiç olmadığı kadar daha fazla zorlu dünya pazarlarında önemli bir oyuncu olmaya başladığını dile getirdi.
Waldmann, Alman makinacıların Türk pazarındaki konumunu şöyle değerlendirdi; “Türk tekstili dünya çapında bir üne sahip. Küresel çaptaki 2008-2009 krizlerinden dolayı, Alman tekstil makinalarının Türkiye’ye ihracatında sert bir düşüş yaşanmış, sonrasında ise tekrar eski başarılı haline döndü. Türkiye’ye 2008 yılında 155 milyon Euro değerinde Tekstil makinaları ihracatı gerçekleşirken, bu rakam 2009 yılında 65 milyon Euro’ya geriledi. 2010’da Alman tekstil makinacıları ve aksesuarları Türkiye’ye 193 milyon Euro değerinde ihracat gerçekleştirdi. 2011 yılında ise bu rakam, Ocak-Eylül ayı aralığında, yani yılın ilk üç çeyreğinde 217 milyon Euro değerindeki ihracat ile çoktan aşıldı. Eylül ayında İspanya’da gerçekleştirilen ITMA Barcelona’ya en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında Türkiye yer aldı. Bu da, Türk tekstilinin gelişiminin bir kanıtıdır”.
Türk tekstil sektörünün, Alman teknolojisine dayanarak gerek kalite, esneklik ve verimliklik açılarından gerekse kazanç bakımından en iyi değere sahip olduğunu kaydeden Waldmann, verimliliğin sadece bugün değil her zaman Alman araştırma ve teknolojileri için temel olduğunu söyledi.
Makinalarda Verimlilik Önem Kazandı
Küresel pazarlarda verimlilik ve sürdürülebilirliğin her zamankinden daha çok önem kazandığını ve tekstil üreticileri için enerji ve hammade maliyetlerindeki yüksek fiyatın kesinlikle endişe verici boyutlara ulaştığını söyleyen Thomas Waldmann, VDMA’nın ITMA 2011 Barcelona’da BLUecoMPETENCE (Mavi-Eko-Yetkinlik) isimli sürdürülebilirlik girişimini dünyaya ilk kez tanıtıldığını açıkladı. Waldmann; “BLUecoMPETENCE, teknik problem çözücüler olan makinacılar ile kendini konumlandırarak, bugünün ve yarının toplumsal gereksinimleri ekseninde; enerji tasarrufu, malzeme ve kaynaklar konularına eğiliyor. BLUecoMPETENCE, sürdürülebilir teknolojik çözümler için tüm endüstriyel yelpeze için uluslararası bir markaya dönüşecek. Kampanya, enerji verimliliğine odaklanarak çalışmalarına başladı. Bunun için, VDMA Tekstil Makinacıları Birliği Teknoloji ve Araştırma Danışma Kurulu “Kaynakları koruma – birikimleri ve potensiyeli güvenceye alma” adlı bir rehber hazırladı. Seçilmiş işlem adımlarında bir tekstil fabrikasında karşılaştırılarak bir değerlendiriliyor ile, enerji verimliliği için önkoşul olan parametreler hesaplandı.” dedi.
“VDMA’nin yeni yayınlanan enerji verimliliği rehberi, aynı zamanda verimlilik kriteri, karbondioksiz ayakizi ve daha nesnel karşılaştırılabilirlik tartışmalarında sektöre yardımcı olmayı hedefliyor” diyen Waldmann, VDMA’nın derin mühendislik bilgisi ve iyi kurulmuş bakış açısı ile analizlerini gerçekleştirdiğine değindi. Farklı tiplerdeki teksti makinalarında CO2 ayakizini hesaplamanın basit bir işlem olmadığını vurgulayan Waldman; “Öncelikle tekstil makinaları standart uygulamalar ve karşılaştırılabilir kullanıcı ihtiyaçları için tasarlanmış bir tüketici ürünü değildir. Farklı taleplere yanıt vermek için farklı tiplerde makinalar dizayn edilir” diye konuştu.
Okunma : 11339