Dünya deri endüstrisinin en önemli buluşması olarak kabul edilen ve APLF (Asian Pacific Leather Fair) tarafından düzenlenen MM&T (Materials, Manufacturing & Technology ) fuarının bu yılki odak ülkesi (Focus Country) Türkiye oldu. 28-30 Mart 2012 tarihleri arasında Hong Kong’da düzenlenen fuar, bu yıl da dünya deri pazarının en önemli alıcıları ve satıcılarını buluşturdu. Fuara Türkiye’yi temsilen katılan Deri Tanıtım Grubu (DTG) ve 46 Türk firması, deride ‘Türk Etkisi’ni tüm dünyaya gösterdi.
Türkiye’nin yılın ‘Odak Ülkesi’ olarak katıldığı Hong Kong’daki dünyanın en büyük deri fuarı APLF/MM&T’ye ‘Türk Etkisi’ damgasını güçlü bir şekilde vurdu. Deri Tanıtım Grubu Başkanı Lemi Tolunay; “Yıllardır dünyaya en doğru kalite ve fiyat dengesini sunan Türk deri markaları, artık tasarım ve moda açısından da liderliğe oynuyor” dedi.
Bu yıl 28’inci kez kapılarını açan APLF/MM&T, sektörün en önemli buluşma noktası olarak kabul ediliyor. Toplamda 1200 katılımcı firmanın, 51 ülkeden 20 bin ziyaretçi ile buluştuğu fuar, Türkiye ve Uzakdoğu arasındaki deri alışverişinin gelişmesi açısından da kilit bir öneme sahip. Fuar aynı zamanda Türk deri markalarının kalite, tasarım ve teknolojik gücünü Uzakdoğu’da sergileyebilmesi açısından da en ideal platform olarak görülüyor. Fuara, Hong Kong ve Çin’in yanı sıra Japonya, Güney Kore, Singapur ve Tayvan gibi önemli pazar potansiyeline sahip ülkelerden üretici firmalar da katılıyor.
Hedef; Asya’da İhracat Pazarlarını Genişletmek
Deri ve deri ürünlerinde dünyanın en büyük 2’inci ithalatçısı konumunda olan Hong Kong, Türk deri markaları açısından ayrı bir önem taşıyor. Türkiye’nin toplam deri ihracatında, Uzakdoğu ve Asya ülkelerinin payı da, söz konusu ülkelerin refah düzeylerinin yükselmesine paralel olarak son yıllarda büyük bir artış gösterdi.
Türkiye deri ihracatı konusundaki iddiasını sürdürürken, tasarım ve kalitede elde ettiği başarı ile pazarlarını da genişletmeyi hedefliyor. Türkiye’nin 2011’de toplam deri ihracatı yaklaşık yüzde 9 artarak, 1.4 milyar Doları aşmış durumda. Deri Tanıtım Grubu (DTG)’nin açıkladığı rakamlara göre, Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefi 4.5 milyar Dolar olarak belirlendi.
Türk deri ve deri ürünleri sektörünün 2011 yılı ihracatının yüzde 35’ini deri ve kürk konfeksiyon ürünleri, yüzde 31’ini ayakkabı, yüzde 17’sini işlenmiş deri ve kürk, yüzde 17’sini de saraciye ürünleri oluşturuyor. Deri ve deri ürünleri ihracatında ülkeler bazında geleneksel en büyük pazar Rusya, İtalya ve Almanya olarak gerçekleşiyor. Bu ülkeleri de Fransa, İngiltere, Irak, Ukrayna ve Hong Kong takip ediyor.
‘Çin’de artan Lüks Talebine Yanıt Vereceğiz’
Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren DTG Başkanı Lemi Tolunay, Asya ve Okyanusya ülke grubuna 2011’de Türkiye’den yapılan deri ve deri mamulleri ihracatnını, bir önceki yıla göre yüzde 56.2 oranında artarak 121.2 milyon Dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. “Bu çerçevede Çin'e ve Çin pazarına giriş kapısı olan Hong Kong'a halen Türkiye’den büyük oranda yarı işlenmiş ve bitmiş deri ihracatı yapılıyor” diyen Tolunay; “Son dönemde büyüyen üst gelir grubuna sahip Çin Halk Cumhuriyeti'nde, lüks tüketimin artmasıyla özellikle kaliteli deri ürünlerine talebin yükseleceğini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Hong Kong’da deride Türk etkisinin öne çıkmasının, Türk deri sektörünün dünya pazarlarına tanıtımı ve Türk derisinin imajının yükseltilmesi açısından önemli bir rol oynayacağını belirten Tolunay, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye, Avrupa’nın en büyük deri üreticisi konumunda, deri firmalarımızın üretim becerisi ve kalitesi dünyaca biliniyor. Bu durumda tasarım ve inovasyona odaklanarak, markalaşma zamanı gelmiştir. Derideki büyük kültürel mirasımız ve hizmet kalitemizle yıllardır sürdürdüğümüz güçlü referanslarımız, markalaşmamızı kolaylaştıran özelliklerimiz olarak öne çıkıyor.”
Okunma : 3454